Rokenrol prožije Vondráčková s Toužimským

14.10.2010 01:00   |   Společnost
Ať žije rokenrol! Netrpělivě očekávaná premiéra nového muzikálu od poněkud netradiční autorské dvojice Petr Janda a Karel Šíp se rychle blíží.

Rokenrol prožije Vondráčková s Toužimským

Pražské Divadlo Broadway muzikál uvede 20. října. V hlavních rolích se představí Lucie Vondráčková jako žižkovská svazačka Yvetta a Jan Toužimský jako Ronny, který obdivuje vše ze Západu a do kterého se naivní Yvetta zamiluje.

Ronny je kluk z jiného světa, který Yvettu naučí věřit jen tomu, co si vyzkouší na vlastní kůži (oba na snímku vpravo).

Lucie Vondráčková se bude v roli Yvetty střídat se Zdenkou Trvalcovou a Lucií Černíkovou.

Zpěváka Ronnyho zahrají kromě Jana Toužimského i Tomáš Löbl a Tomáš Beroun.

Petr Janda, skladatel a kapelník skupiny Olympik, spolu s populárním moderátorem Karlem Šípem dali dohromady 25 písní, s nimiž se vracejí do doby na přelomu 50. a 60. let minulého století.

V muzikálu se představí i Petra Janů, Vilém Čok a Michaela Zemánková, v dalších rolích účinkují Marta Jandová, Petra Černocká, Aleš Háma, Martin Pošta, Andrej Hryc a další.

Není všechno jen rokenrol

Ačkoli název muzikálu Ať žije rokenrol! hovoří zcela jasně, nebude celé představení znít pouze rokenrol.

"Někdo si může myslet, že je to rokenrolová show od začátku až do konce. Ale ryze rokenrolové písničky tam jsou ve skutečnosti tak maximálně tři,“ upozornil autor libreta Karel Šíp (na snímku vpravo je spolu s Petrem Jandou).

Nápad na vznik muzikálu se prý zrodil během silvestrovského pobytu Karla Šípa a Petra Jandy na horách.

Náročný úkol to pak byl zejména pro textaře Karla Šípa.

"Karel musel doslova orýmovat slova, která se v běžných písničkách nevyskytují – jako například ÚV KSČ nebo esenbák," prozradil kapelník Petr Janda.

Kus autobiografie

Děj muzikálu částečně vychází z osobní zkušenosti autorů. "Některé scénky mi připomenou věci, které jsem opravdu zažil, včetně zásahů policajtů na koncertech a zákazů hraní," prozradil Petr Janda:

"Olympik měl třeba na plakátech napsané slovo Rokenrol. Tudíž jsme hned měli velký malér, protože se bolševici toho slova báli," vzpomíná.

Muzikál režiséra Viktora Polesného se vrací do komunistického Československa. Zachycuje život začínající rokenrolové hvězdičky Ronnyho a jeho lásky Yvetty ze žižkovského činžáku.

Ronnymu se líbí západní muzika, ale také dívka, jejíž tatínek je komunistický funkcionář a dceru se naopak snaží nasměrovat na východ. To pochopitelně způsobuje nekonečný řetězec problémů a nedorozumění.

rav
Foto: atzijerokenrol.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Rokenrol prožije Vondráčková s Toužimským

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci