Dar života – upřímná zpověď

2.6.2010 00:00   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Vendula Auš Svobodová, Petr Janda (na snímku s dcerou Anežkou) a Hana Kynychová. Tři známé osobnosti, které ale na první pohled nemají mnoho společného. A přece ano.

Petr Janda s Anežkou
Všichni tři se spolu se svými partnery rozhodli pořídit si miminko formou asistované reprodukce. A nyní se rozhodli i otevřeně promluvit o tématu, které si většina z nás pečlivě střeží ve svém soukromí.

Snahy a pokusy

Prezidentka Nadačního fondu Kapka naděje Vendula Auš Svobodová (38) přiznala, že se o miminko poměrně dlouho snaží se svým partnerem Patrikem Aušem (32). Provdala se za něj loni v září, necelé tři roky po tragické smrti prvního manžela, skladatele Karla Svodody (†68), který se v lednu 2007 zastřelil v jejich jevanské vile.

Vendula a Patrik
Vendula Auš Svobodová s manželem Patrikem

Za sebou má Vendula Auš Svobodová tři pokusy o umělé oplodnění – a přesto se nevzdává. Možná i proto, že dnes již pětiletého syna Jakuba počala s Karlem Svobodou také umělou cestou.

„S Jakubem se nám to tehdy podařilo až na druhý pokus,“ prozrazuje otevřeně v dokumentu Dar života, který začíná vysílat Česká televize. „Při prvním pokusu mi lékaři vpravili dvě embrya, ale nevyšlo to.“

Věřila jsem

Jedna z nejznámějších českých cvičitelek Hana Kynychová (42) se rovněž rozhodla pro umělé oplodnění. Na rozdíl od Venduly se jí to však podařilo hned napoprvé a svému dnes jedenáctiletému synovi Filipovi tak pořídila dvě sestřičky najednou. Holčičkám Alexandře a Sofii je již dva a půl roku.

Kynychová
Hana Kynychová

„Věřila jsem, že to dopadne dobře. Pozitivně jsem se naladila a vůbec jsem si nepřipustila, že by to snad napoprvé nedopadlo úspěšně,“ říká Hanka Kynychová.

S manželem jsou spolu sedmnáct let a když bylo synovi Filipovi osm, pocítila Hanka náhle sílu ještě se o někoho dalšího starat. Bohužel, přirozenou cestou se jí prý otěhotnět nepodařilo.

V televizním dokumentu k tomu pak Alice Jandová (28) – třetí žena rockera a frontmana kapely Olympic Petra Jandy (68) – dokonce dodává, že kdyby jí umělé oplodnění nevyšlo, neměli by s partnerem daleko k rozvodu. Díky metodě asistované reprodukce se manželům Jandovým nakonec loni narodila dcera Anežka (na titulním snímku s tatínkem), která počátkem srpna oslaví své první narozeniny.

Podceňovaná psychologie

Neplodných párů, toužících po dítěti, neustále přibývá. A přes všechna uvedená čísla i statistiky je asistovaná reprodukce v současné době stále nejefektivnější metodou léčby neplodnosti. Ročně se tak narodí na sto osmnáct tisíc dětí, což je o třicet tisíc více, než v druhé polovině devadesátých let.

Mrazek„Neúspěch může být opravdu důvodem rozpadu páru,“ vysvětluje primář Klinického centra Iscare Lighthouse MUDr. Milan Mrázek, Ph.D. (na snímku vpravo).

Jak dále říká, pro mnohou ženu je otěhotnění skutečným smyslem života, takže do umělého oplodnění pak vkládá velké naděje. Přitom úspěšnost se pohybuje mezi pětatřiceti až pětačtyřiceti procenty, což znamená, že více než polovina žen neotěhotní.

Toto vše a ještě mnohem více zajímavých a především přínosných informací o asistované reprodukci se můžete dozvědět již dnes od 17:05 na ČT2 v prvním dílu dokumentu Dar života – z cyklu Na pomoc životu.

bri, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Dar života – upřímná zpověď

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci