I koberce mají své rekordy

18.4.2010 00:00   |   Bydlení
Perské koberce jsou jako obrazy, a také se tak sbírají. V londýnské aukční síni Christie's zaznamenali v tomto směru světový rekord – ojedinělý koberec ze sedmnáctého století byl odklepnut za 6,2 milionu liber (178 milionů korun).

koberce

Byl to dvacetinásobek vyvolávací ceny. Anonymní zájemce jej získal za bouřlivého potlesku ostatních. Není divu, aukční sál byl svědkem nejdražšího prodeje koberce na světě.

perský koberecCena vysoko přesáhla dosavadní rekord, který dlouho držel hedvábný isfahánský koberec z počátku sedmnáctého století. V roce 2008 se prodal za 2,3 milionu liber (66 milionů korun).

„Rekordně vydražený perský koberec (na snímku vpravo) má obrovské kouzlo. Je harmonický, vyvážený a skvěle odráží řemeslný um mistrů z íránského Kermánu," dodal k této úspěšné aukci William Robinson, šéf oddělení vzácných koberců z londýnské Christie's.

Nejdražší prodej zahladil nedopatření

Aukční síni přišla tato významně pozitivní publicita vhod. Zahladilo se tak nedopatření, když se před nedávnem ukázalo, že omylem prodala za pouhých 8 tisíc liber (300 tisíc korun) slavný obraz Salomé s hlavou Jana Křtitele od benátského mistra Tiziana.

Olejomalba původně patřila popravenému anglickému králi Karlu I. Stuartovi (porazil jej Oliver Cromwell). Noví majitelé nabídli tento obraz do aukce londýnské Christie's a bylo jim řečeno, že jde o dílo některého z Tizianových žáků – takto byl rovněž i prodán. Až teprve při dalším prodeji se přišlo na to, že obraz od slavného italského renesančního malíře měl cenu kolem 4 milionů liber (115 milionů korun).

Korzo

Přečtěte si také

Diskuse: I koberce mají své rekordy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci