Špačkovi v síti času přijdou na ČT

4.2.2010 00:00   |   TV a FILM
Fantazijní seriál Špačkovi v síti času točí pro Českou televizi režiséři Karel Smyczek a Martin Dolenský s hvězdným hereckým obsazením.

Špačkovi v síti času

Série podle námětu a scénáře Lucie Konášové navazuje na tradici velkolepých dětských seriálů osmdesátých let, jako byli Návštěvníci nebo Arabela. „Je to velmi ambiciózní a náročný projekt,“ uvedl mluvčí ČT Ladislav Šticha. „V seriálu se volně prolínají roviny současného reálného světa s rovinami světa fantazijního.“

Na co se také můžete těšit

Legendární Sanitka bude pokračovat

Nahlíží do minulosti, tu více, tu méně vzdálené, především ale do doby, kdy byli rodiče hlavních dětských hrdinů mladí. Špačkovi se čirou náhodou ocitnou na festivalu kouzelníků. Vystupuje zde i skvělý mág Garibaldini, ve skutečnosti ředitel tajuplného Paláce času. Je to prostor, kterým protéká čas každého z nás, obyčejných smrtelníků, a kde jsou uloženy svazky našich životů. Seznámení malého Matěje Špačka a Klementinky, dcerky Mistra Garibaldiniho, odstartuje gejzír velice dramatických a často také humorných událostí.

Špačkovi v síti času

Děti recyklují čas

„V reálném světě je nám dán přesně vymezený čas. Někdy si myslíme, že by stačilo přidat jen pár minut, aby se všechno vyvinulo jinak, ale neuvědomujeme si, že podstatně víc času promrháme. Děti dostaly možnost recyklovat čas, ale je otázka, zda změny, ke kterým se rozhodnou, dopadnou lépe,“ upozorňuje režisér Karel Smyczek na jeden z několika motivů, které se prolínají celým seriálem.

„Tenhle seriál vyžaduje velkolepost obrazového podání. Určitý rozmáchlejší rukopis od nás režisérů a také od kameramana. V rámci možností se snažíme co nejvíce natáčet filmovými postupy,“ říká Martin Dolenský, který byl Smyczkovým žákem.

Špačkovi v síti času

Koho uvidíme?

V hereckém obsazení uvidí diváci v klíčových dětských rolích Johanu Krtičkovou (Klementina), Leonarda Stirského (Matěj Špaček), Alenu Jakobovou (Dáda Špačková) a Ondřeje Havla (Sam Blažek). Postavy dospělých hrají Klára Issová (Libuše Špačková), Pavel Liška (Václav Špaček), Tomáš Hanák (Garibaldini), Pavel Zedníček (Bertík – duch A. Einsteina), Miroslav Táborský (Klaun), Vladimír Javorský (č.205), Simona Stašová (Svatava Macháčková) a mnozí další.

rav, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Česká televize

Přečtěte si také


Diskuse: Špačkovi v síti času přijdou na ČT

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci