Ženy dbají o zdraví lépe než muži

30.12.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Ženy se o svoje zdraví starají více než muži – navštěvují častěji a do vyššího věku praktického i odborného lékaře a zubaře. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky za celý uplynulý rok.

u doktora

Největší rozdíl mezi muži a ženami bylo loni u návštěv specialisty – ženy ho navštívily 2,5 krát častěji než muži, praktického lékaře a stomatologa pak 1,5 krát častěji.

První je praktický lékař

Nejhojněji navštěvují lidé praktika – loni u něj bylo 67 procent mužů a 76 procent žen. Nikdy u něj nebyli čtyři muži a jedna žena. Muži nad 55 let k němu chodí 3,5 častěji než muži mladší, ženy 2,5 krát. Proti roku 2002 počty návštěv klesly (tehdy 71 procent u mužů a 77 procent u žen).

Lékaře specialistu loni navštívilo 45 procent mužů a 66 procent žen, nikdy 15 procent mužů a šest procent žen - většinou lidí do 44 let. Největší rozdíl mezi muži a ženami je do 54 let - ženy byly u lékaře 3,5 krát častěji. Zatímco muži chodí ke specialistovi více až po 44. roce věku, a to 2,5 častěji než muži mladší, je u žen rozložení návštěv podle věku rovnoměrné. Přispívá k tomu pravidelné sledování u gynekologa.

A co zubař?

Zubaře loni navštívilo 65 procent mužů a 72 procent žen, pět mužů a tři ženy nikdy. Lidé mladší 44 let chodili k zubaři dvakrát častěji než lidé starší. Oproti roku 2002 se podíl návštěv u zubaře během roku významně zvýšil - tehdy to bylo 57 procent mužů a 60 procent žen.

Pracoviště alternativní medicíny navštívilo loni alespoň jednou 3,6 procenta mužů a 5,9 procenta žen. Návštěvu nelékaře, jako jsou rehabilitační pracovníci, dietní sestry, logopedi, maséři či psychologové, uvedlo 35 procent mužů a 46 procent žen. Muži nad 45 let navštívili nelékaře dvakrát častěji než muži mladší, u žen nad 45 let byl počet návštěv o 50 procent vyšší než u žen mladších.

irt, ŽenyproŽeny.cz
Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky

Přečtěte si také


Diskuse: Ženy dbají o zdraví lépe než muži

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci