Co peče Nova s Markízou? SuperStar na druhou!

4.12.2009 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Zatímco SuperStar ještě pořád nemá vítěze, Nova s Markízou intenzivně pracují na dalším talentovém projektu, kde je tentokrát slovo Talent přímo v jeho názvu. Připravovaná soutěž Česko a Slovensko má talent je lokální verzí celosvětově úspěšné televizní show Got Talent od společnosti FremantleMedia.

Talent

Opět za ní stojí všem jistě dobře známý britský producent Simon Cowell, tvůrce X Factoru a nekompromisní porotce v britské i americké SuperStar.

Možná přijde i kouzelník

Z britské verze Got Talent si u nás určitě pamatujeme vítěze její první série, britského zpěváka Paula Pottse, ale také finalistku třetí série, sympatickou ”ošklivku” Susan Boyle.

Žánrové rozpětí této show je však daleko širší. Přihlásit se do ní může každý, kdo ovládá něco neobvyklého nebo zajímavého, je v tom dobrý a dokáže zaujmout davy. Není tu žádné věkové omezení a soutěžící si sám vybírá, co chce porotcům i publiku předvést.

Video
Diversity fantastickým výkonem zvítězila v britské verzi Got Talent 2009.

Kromě zpěvu lze v Got Talent oslnit třeba originálním tancem či artistickým výkonem, kouzelnickým číslem, fantastickou hrou na hudební nástroj nebo něčím úplně jiným, dosud nevídaným. Z britské verze Got Talent si připomeňme skupinu Diversity, která předvedla pódiový tanec v nových dimenzích a stala se letošním vítězem – na druhé místo tím odsunula favorizovanou Susan Boyle.

Od SuperStar a X Factoru se Got Talent liší už samotným pojetím castingů, které se odehrávají za přítomnosti publika. Zatímco ve zmíněných dvou pěveckých soutěžích jsou nejprve castingy za zavřenými dveřmi, pak důkladná filtrace a teprve v semifinále se jde ”mezi lidi”, zde je všechno veřejné od první chvíle. Porotci, stejně jako diváci v sále, jsou první, kdo soutěžní výkon vidí a ihned hodnotí.

Nudíš? Píííííííííp!

Trojice porotců (v britské verzi to je producent Simon Cowell, herečka Amanda Holden a novinář Piers Morgan) vše sleduje a když některého z nich výkon nudí, stiskne tlačítko bzučáku před sebou. Pokud to učiní všichni tři porotci, musí dotyčný umělec okamžitě ukončit produkci a opustit pódium.

Někdy to chvíli trvá a někdy se vyhazovací bzučák ozve dokonce už před samotným výkonem. To zažilo v americké verzi Got Talent například trio Blue Velvet, které se stačilo jen uvést zpívanou znělkou a porotci je ”zařízli” ještě než se pěvkyně daly do díla.

Video
Trio Blue Velvet v americké verzi Got Talent skončilo dříve, než vůbec stačilo ze svého vystoupení něco porotě i divákům předvést.

Jsou-li bzučáky po celé vystoupení v klidu, má umělec značnou naději na postup. Když z úst porotců uslyší třikrát Ano, je přinejmenším do dalšího kola jeho budoucnost jasná. Pak už jde o to, aby ve finále výkon bezchybně zopakoval nebo ještě vylepšil. Motivace není jen finanční, v britské verzi soutěže Got Talent má například výherce možnost předvést své umění před samotnou královnou Alžbětou.

SUPERSTAR

Módní policie zasahuje

Nevím, zda budou tuzemští soutěžící nějak výrazně motivováni představou tajtrlíkování třeba před blahosklonně se usmívajícím prezidentem Václavem Klausem, ale je možné, že tvůrci nějaké zajímavé řešení nakonec přece jen najdou. Česko a Slovensko mají nepochybně celou řadu talentů, bude proto zajímavé objevit kromě zpěváků i další šikovné jedince.

Výběr ze zahraničních show Got Talent:

Video
Šestiletá Connie Talbot zaskočila porotu, rozplakala Amandu Holden a vyvedla z míry jindy otrlého porotce Simona Cowella.

Video
Tanečníci? Možná se jim tak dá říkat. Takhle to vypadá, pustí-li se tělnatý řecký tanečník a jeho obdobně stavěný synek do klasiky. Stavros Flatley.

Video
Ksenija Simonova, vítězka ukrajinské verze Got Talent, tvoří kresby pomocí písku a prosvětlené skleněné desky. Příběhy ožívají přímo před ní.

Video
Taneční skupina Flawless soupeřila letos v britské verzi Got Talent o přízeň diváků s již zmiňovanými Diversity. Nakonec podlehla, ale stejně všem ukázala, že ve vzájemné synchronizaci je opravdu vynikající.

Lída Švédová

Přečtěte si také


Diskuse: Co peče Nova s Markízou? SuperStar na druhou!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci