Kam se poděla čeština se slovenštinou?

20.11.2009 00:00   |   SuperStar
V projektu s tak jednoznačným názvem – Česko Slovenská SuperStar, abyste ve skutečnosti české a slovenské písně pohledali. Diváci jsou zklamaní. A soutěžící mnohdy také, i když to oficiálně nesmějí přiznat.

Karel Gott a SuperStar

„Tak intonace docela šla, ale ta angličtina, to bylo slaboučký,” říká až příliš často porotce Ondřej HejmaOndřej Hejma, studovaný filolog se zaměřením na angličtinu a čínštinu. Jeho zkušené ucho bývá jazykovými schopnostmi finalistů málokdy potěšeno. A přitom by stačilo tak málo. Přestat v soutěži upřednostňovat světové hity a dát podstatně větší prostor zdejší tvorbě.

Tato soutěž nehledá interpreta, který bezprostředně po svém vítězství vtrhne na zahraniční hudební stanice a způsobí tam revoluci. Hledá zpěváka či zpěvačku, co zaboduje na domácí scéně. A i na té zpívá většina již etablovaných umělců česky/slovensky. Takže ona angličtina není zdaleka tak podstatná.

SUPERSTAR

Módní policie zasahuje

Aj miset d bus

Už Anička Dajdou Gleisnerová svého času pobavila národ prabídnou angličtinou, o níž sebevědomě tvrdila, že se ji poctivě učila i se správnou výslovností. Duch Aničky se vznáší i nad letošní řadou SuperStar. Leona Šenková SuperStarLeona Šenková má sice hlas jako zvon, ale když tímto zvonem zacinká slovo Zombie jako ”zámbé”, kladný dojem z písně je ten tam. Obdobně rvalo jazykově zdatnějším posluchačům uši ”Nating kompérs” v podání Dominiky Staré.

Když se dívám na titulky a vidím ten počet stylistů a vizážistů, nemohu se zbavit dojmu, že se opět klade důraz na to méně podstatné – na vzhled. Takže superstáři mají sice večer úchvatné róby a originální účesy, ale za celou dobu je do péče nedostal jazykový poradce, který by jim jasně vysvětlil, co a jak mají vyslovovat. Místo toho se soutěžící ptají na výslovnost každého na potkání, pak si to nějak poskládají a výsledek je hodně nejistý.

Ta naše písnička česká

Zajímalo by mě, jestli se v rámci SuperStar někdy dočkáme skutečně domácího projektu, kde budou české a slovenské písně tvořit třeba osmdesát procent obsahu. Vždyť máme nádherné rockové balady, jazz, folk, pop, disco. Prakticky v jakémkoli žánru můžeme najít mnoho krásných songů. Kaerl Gott, Martin Chodúr, SuperStarNavíc takových, které lidé dobře znají.

Proč superstáry nevyzkoušet z toho, jak zvládnou Kabáty nebo Tři sestry? Jak zazpívají věci od Spiritual kvintetu? Jak si poradí s Nohavicou? A jak se poperou s Karlem Hašlerem nebo Františkem Krištofem-Veselým?

Uvítali by to i samotní soutěžící, kteří si – mimo záznam, pochopitelně – často stěžují, že jejich výběr skladeb je značně omezený a musejí zkrátka zpívat to, co jim nařídí produkce a dramaturg. Sami od sebe by si vybrali úplně něco jiného.

Přiznala to i Leona Šenková, která otevřeně řekla, že v rockovém kole měla konečně zpívat českou rockovou pecku (Černí andělé od Lucie) a že by českým skladbám obecně dávala přednost, protože ví, že v angličtině má velké mezery.

Tuto neděli si českých skladeb užijeme alespoň trochu. Soutěžící budou zpívat písně Karla Gotta. S ním se šestice finalistů tento týden v Praze sešla (ze setkání jsou i naše snímky). Nicméně součástí kola budou rovněž tři duety a ty už budou pochopitelně anglické. Škoda. Kdyby se sáhlo po slovenských, mohl nedělní pořad konečně potvrdit, že se opravdu díváme na Česko Slovenskou SuperStar.

Lída Švédová
Foto: Nova a z TV obrazovky

Přečtěte si také


Diskuse: Kam se poděla čeština se slovenštinou?

Víc CZ/SK písní v SuperStar... (a dotaz pro Sněhuli)

20.11.2009   |   10:01   |   od: Špinka
Také by se mi líbilo dát víc českých a slovenských písní. Většina našich umělců přece zpívá ve své mateřštině. Anglicky jen výjimečně. Tak proč by neměli být soutěžící ze SuperStar takto prozkoušeni hlavně z české a slovenské tvorby?
A ještě dotaz pro autorku předchozího příspěvku: Nejsi náhodou Sněhule, která s touto přezdívkou před časem chodila do světa Second Life?

Ta naše písnička česká/slovenská

20.11.2009   |   08:26   |   od: Sněhule
Jako posluchač "naší" SuperStar bych určitě uvítala více skladeb našich autorů - je z čeho vybírat. Tam teprve by se ukázalo, zda soutěžící něco umějí. A také by bylo zajímavé sledovat, jak se vypořádají se stylem a rytmem skladeb z dob jejich rodičů a prarodičů :-)
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 20. 11. 2009 10:01
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci