Nedostatek vitamínu D škodí srdci

1.11.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Nízká hladina vitamínu D v lidském organismu hrozí až smrtelnými následky. Posledních výzkumů může jeho nedostatek vést k srdečním chorobám nebo mrtvici.

Nedostatek vitamínu D škodí srdci

Vitamín D je látka, kterou většinou získáváme díky slunečnímu záření, ale je obsažena také v některých potravinách.

O polovinu víc rizika

Dr. Annamari Kikkonen z finského Národního zdravotního institutu v Helsinkách zkoumala souvislost mezi obsahem zmíněného vitamínu a kardiovaskulárními nemocemi u 2817 mužů a 3402 žen. Účastníkům studie bylo průměrně 49 let a neměli žádné příznaky srdečních nemocí. Během následujících 27 let zemřelo 640 z nich na srdeční selhání a 293 na mrtvici.

Ukázalo se, že oproti osobám s nejvyšší hladinou vitamínu D v krvi bylo riziko vzniku těchto nemocí o polovinu vyšší u těch, kteří ho měli nejméně. Tento fakt neovlivnily ani jiné faktory, například věk, pohlaví, životní styl nebo roční období, během něhož docházelo k měření.

„Všichni účastníci naší studie měli méně vitamínu D, než je optimální," poznamenala Dr. Annamari Kikkonen a dodala: "Mechanismus, jakým tento vitamín ovlivňuje náš cévní systém, není dosud znám. K jeho pochopení je třeba další výzkum."

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Nedostatek vitamínu D škodí srdci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci