Slečna Marplová znovu v akci

19.9.2009 00:00   |   TV a FILM
Čtvrtky si mohou milovníci klasických detektivek rezervovat pro obrazovky České televize (od 20:00). To přichází jedna z nejoblíbenějších postav knih Agathy Christie – slečna Marplová.

Slečna Marplová znovu v akci

Kdo a proč by vraždil obyčejnou pokojskou? To je ústřední otázka dílu, který je na pořadu příští týden.Slečna Marplová je přesvědčena od prvního okamžiku o tom, že se tak stalo omylem. Musí tedy v hotelu Bertram zabránit opakování zločinu...

Klasika světové detektivky

Britské televizní detektivky patří u nás k těm nejoblíbenějším a také nejkvalitnějším. Uváděné příběhy filmové série Slečna Marplová vznikly v letech 2005 až 2009 a naprostou většinu z nich hraje ČT v premiéře. V titulní roli se vystřídají dvě skvělé britské divadelní herečky – Geraldine McEwan (na snímcích je právě ona z dílu V hotelu Bertram) a Julia McKenzie.

Inspirace spisovatelčinou babičkou

Agatha Christie sama přiznala, že jednou z inspirací pro vytvoření netradiční postavy „detektiva v sukních“ byla postava její babičky.

„Slečna Marplová byla sice mnohem víc staropanenská a šťouravá, než má babička, ale v něčem jí přece jen byla podobná - ač dobrosrdečné stvoření, vždy od každého a ode všeho očekávala to nejhorší. A obvykle se s až děsivou přesností nemýlila."

Z knihy před kameru

Oblíbenost detektivek se slečnou Marplovou samozřejmě nenechala spát filmovým a televizním producentům. Tak se třeba v roce 1961 objevila v podání Margaret Rutherford na velkém plátně ve slavném filmu To je vražda, řekla podle povídky Vlak z Paddingtonu a později ještě ve třech dalších detektivních filmech s touto protagonistkou.

V osmdesátých letech propůjčila tvář první seriálové slečně Jane herečka Joan Hickson (v době natáčení jí bylo od 78 do 86 let).

Slečnou Marplovou v 72

V novém zpracování, které právě uvádí Česká televize, se titulní role Slečny Marplové ujala tehdy dvaasedmdesátiletá Geraldine McEwan (nar. 1932), slavná herečka londýnského Královského národního divadla, známá také z mnoha televizních filmů. Geraldine debutovala na divadle ve 14 letech a už v 18 působila na jevišti londýnského West Endu.

Podívejte se

co Prima nalíčila
na třicátníky

Tato britská herečka, majitelka řady prestižních divadelních cen byla od roku 1953 do roku 2002 (kdy zemřel), provdána za producenta a scenáristu, principála Královské akademie dramatického umění v Londýně, Hugha Cruttwella. Mají spolu dvě děti, syn Greg Cruttwell je televizní herec.

Geraldina k roli přilnula

Geraldine McEwan ke své hrdince velmi přilnula. Bylo jí blízké, že se příběhy odehrávají v 50. letech, tedy v době jejího mládí. „Při natáčení jsem si vybavila dávno zasuté vzpomínky a prožila mnohé nostalgické momenty, byť život v poválečné Anglii skutečně nebyl moc lehký....Já postavu slečny Marplové miluji. Když mě požádali, abych ji hrála, cítila jsem, že tahle role je můj osud. Vychutnávala jsem si každý okamžik, který jsem s ní strávila. Je chytrá, vtipná a dokáže využít toho, že se jí rádi lidé svěřují. I toho, že ji někteří hodně podceňují.”

V posledních čtyřech filmech, které na obrazovce uvidíme (Kapsa plná žita, Vraždit je snadné, Smysluplná vražda a Proč se nezeptali Evanse?) uvidíme v roli Jane Marplové jinou skvělou britskou divadelní a hlavně televizní herečku – Julii McKenzie (nar. 1941), která v současné době točí další příběhy originální dámy v kloboučku – postrachu zločinců.

Ilona Černá
Foto: Česká televize

Přečtěte si také


Diskuse: Slečna Marplová znovu v akci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci