Pojišťovna štěstí V.: Tomáši, přijdeš o všechno!

27.7.2009 00:00   |   Společnost
Patříte take mezi věrné divačky velkého televizního románu Pojišťovna štěstí? Pak jistě netrpělivě čekáte, jak dopadnou příběhy všech jeho hlavních postav. Pátá řada oblíbeného seriálu je, stavbařsky řečeno, v hrubé stavbě hotova.

Pojišťovna štěstí V.: Tomáši, přijdeš o všechno!

Jak se rozvinou příběhy Miroslava Etzlera coby ředitele pojišťovny Tomáše, jeho ženy Anny, kterou hraje Alena Antalová, jejich dětí – syna Ondřeje (Vojtěch Kotek) a dcery Karolíny (Nikol Štíbrová), bývalé Tomášovy manželky Dagmar v podání Kateřiny Brožové, sympatické paní Kekulové s tváří Jiřiny Jiráskové a mnoha a mnoha dalších?

Na to si musíte půl roku počkat. Pátá, zřejmě definitivně poslední řada seriálu Novy Pojišťovna štěstí je sice už dotočena a filmaři se soustřeďují na dokončovací práce, na obrazovce se nové díly objeví asi až na začátku příštího roku.

O PRÁZDNINOVÝCH TV SERIÁLECH

Chalupáři
Hospoda
O zvířatech a lidech

Jak to všechno začalo?

Pamatujete ještě, s jakými příběhy se objevily postavy Pojišťovny štěstí na obrazovce poprvé?

Anna Jánská coby sympatická a chápavá matka šestnáctiletého syna Ondřeje, která právě nedávno ovdověla a brzy nato se jí narodil druhý syn Adam. Pohledný a férový Tomáš Kraus, ředitel První rodinné pojišťovny, kterému to doma vůbec neklape s atraktivní, ambiciózní a hlavně velmi náročnou manželkou Dagmar, což těžce nese jejich dospívající dcera Karolína….

ŘEKLI O SVÉ POSTAVĚ


MIROSLAV ETZLER: Ocenil jsem i humor v dialozích. Tomáš je úspěšný muž, kterému se daří, ale který má i spoustu problémů. To mi rozhodně nebylo cizí…Záruka úspěchu je v tom, že seriál je o lidech, kteří řeší problémy jako každý z nás.


ALENA ANTALOVÁ: Zpočátku jsem byla trochu nedůvěřivá, ale po přečtení scénáře se můj názor úplně otočil. Role Anny mi byla blízká, rozuměla jsem jí a těšila jsem se na ni.


VOJTĚCH KOTEK: Ondřej je puberťák, který si chce odcházející dětství užít naplno. Občas to „přepískne“ a nese za to důsledky. Rozuměl jsem mu.


NIKOL ŠTÍBROVÁ: S Karolínou jsem se docela ztotožnila. Měla problémy s kluky, s rodiči, i ve škole. Líbila se mi její touha prosadit se, v něčem vyniknout.

Režisér Jiří Adamec vsadil od počátku na kombinaci obsazení známých populárních herců, jakými jsou Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalové, Petr Nárožný, Jan Šťastný či Kateřina Brožová, a k nim vybral herce méně známé z filmů a obrazovek, zato skvělé herce divadelní, z nichž udělal přes noc hvězdy.

Typickým příkladem byla třeba brněnská herečka Alena Antalová, Miroslav Etzler nebo Igor Bareš.

A jak to pokračovalo?

Do děje v dalších řadách seriálu vstupují desítky nových postav, jejichž osudy scenáristka Eva Papoušková umně splétá.

„Všechny postavy jsou trochu ze života,“ prozrazuje svou inspiraci.

„Potkáváte různé lidi a nějakým způsobem se ve vás otiskují. A to pak přenáším na papír. Je na scenáristovi, jak je nechá projít krizovými situacemi, kdy se lámou charaktery.“

Třeba krásnou Dagmar Krausovou má většina diváků za potvoru..

„Vůbec si nemyslím, že Dagmar je potvora,“ říká Papoušková.

„Podle mě je to nešťastná žena. Nevyšlo jí manželství s člověkem, kterého milovala. Po rozvodu trpí, že je sama. Svoji bolest překonává novými vztahy. Snaží se najít blízkého člověka, se kterým jí bude hezky.“

A jak to dopadne?

Stěžejní postavou páté série Pojišťovny štěstí je Tomáš Kraus (opět v podání Miroslav Etzlera), který přijde doslova o všechno, aby pak znovu našel své štěstí v podobě milované rodiny.

Jaké osudové zvraty poznamenaly životy hrdinů, prozradit samozřejmě nemůžeme.

Snad leccos napoví skutečnost, že protagonisty závěrečného obrazu, který ukončil natáčení páté řady série, byl právě Miroslav Etzler, jeho seriálové děti Natálka a Adam a herečka Kateřina Wintrová v roli Kláry.

Kromě ní přibyla do hlavní herecké sestavy i herečka Jitka Schneiderová coby seriálová Jolana.

„Každé loučení je těžké a tohle obzvlášť,“ řekl režisér Jiří Adamec poté, co natáčení skončilo.

„Strávil jsem s Pojišťovnou šest let a to je dlouhá doba, týká-li se jedné konkrétní televizní práce. Ale kterému režisérovi se poštěstí mít možnost věnovat se tolik let jedné práci? Navíc tak úspěšné, jako je tento seriál, který nikdy neztratil zájem diváků.“

Na zámku i v zahradnictví

Pátá série Pojišťovny štěstí má 16 dílů, točila se od listopadu 2008 do července 2009 a natáčení zabralo celkem 92 natáčecích dnů. Jako už předchozích řadách seriálu, tak i v této poslední sérii, se režisér Jiří Adamec snažil vynést děj ze studiových kulis do exteriérů.

Jednotlivé scény se odehrávají v již známých prostředích – na zámečku Grácie, v První rodinné pojišťovně, v zahradnictví Marie, v domech Tomáše či Marty, což v reálu znamená malebný zámek Hluboš a vily, úřady a další objekty v Berouně, Příbrami, v Praze na Letné a ve Stodůlkách, v Černolicích a v Hvozdnici u Davle.

I v páté řadě Pojišťovny štěstí se diváci setkají se všemi svými oblíbenými postavami a herci, kteří k seriálu neodmyslitelně patří, jako jsou Tomáš Kraus (Miroslav Etzler), Dagmar Krásová (Kateřina Brožová), paní Kekulová (Jiřina Jirásková), Karolína (Nikol Štíbrová), Marie (Jiřina Bohdalová), Harry (Igor Bareš), Karel (Petr Nárožný), Ladislav Trojan (Hrobník) a další.

Přibudou však i tváře nové, zejména dvě silné ženské postavy – Jolana, kterou hraje Jitka Schneiderová, a Klára v podání Kateřiny Winterové.

  • Pojišťovna štěstí I., 13 dílů, premiéra: 12. 09. 2004
  • Pojišťovna štěstí II., 13 dílů, premiéra: 23. 10. 2006
  • Pojišťovna štěstí III., 15 dílů, premiéra: 08. 10. 2007
  • Pojišťovna štěstí IV., 16 dílů, premiéra: 07. 09. 2008
  • Pojišťovna štěstí V., 16 dílů, premiéra: ?

Ilona Černá
Foto: TV Nova

Přečtěte si také


Diskuse: Pojišťovna štěstí V.: Tomáši, přijdeš o všechno!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci