Prima nalíčila na třicátníky Přešlapy

8.9.2009 00:00   |   TV a FILM
Tři partnerské dvojice mezi třicítkou a čtyřicítkou jsou hrdiny nového třináctidílného seriálu televize Prima Přešlapy, který startuje v září.

Přešlapy

Adam a Radka prožívají teprve začátky partnerského vztahu. Petr a Jana mají po svatbě a plně se soustřeďují na početí prvního potomka. David a Karolína už jedno dítě mají a přemýšlejí, zda by měli rodinu rozšířit o další.

Sex, lži a humor

Každý ze šestice hrdinů má svůj vlastní příběh, svoji profesi, koníčky, starosti a představy o tom, kam by měl směřovat jeho životy. Třicítka je složitý věk. Znamená loučení s naivním mládím a do definitivní dospělosti se mnohým moc nechce. Třicítka znamená určitou životní křižovatku. Permanentně se musíte rozhodovat o věcech podstatných i zdánlivě malicherných.

Mateřství, nebo kariéra? Jak vést rodinné finance, jak spravedlivě rozdělit rodinné povinnosti. A co sex? Jakou roli hraje v životě čerstvě zamilovaného páru a jakou po pár letech manželství? Podobně jako v životě se i v seriálu Přešlapy řeší problémy vážné i méně vážné, z nichž ale skoro všechny se dají snáze přežít s humorným nadhledem.

NAVŠTIVTE
NAŠI FOTOGALERII

Přátelé? Jen trochu!

I když naše šestice hrdinů je spojena přátelskými pouty, populární americký seriál Přátelé připomíná jen vzdáleně. Společné mají snad to, že jde o sitcomy, hrdinové jsou v podobném věku, taky občas střídají partnery a děj se hodně točí kolem sexu. Stejně bychom mohli Přešlapy srovnávat se Sexem ve městě nebo Ally McBealovou.

Ovšem Přešlapy se z celých padesáti procent natáčely v reálu, což je v rámci žánru sitcomu poměrně výjimečné. „Tenhle seriál je z mého ženského pohledu opravdu skvěle napsaný,“ říká jedna z jeho hereček, Zuzana Norisová. Nejsou v něm žádné nereálné věci ani vykonstruované situace.“

Zajímavosti

  • V Přešlapech se setkají Soňa a Zuzana Norisovy, které si spolu zahrají teprve podruhé. Nebudou hrát sestry, ale kamarádky.
  • Děj pracuje nejen s reálným časem, ale také s pohledy do budoucnosti a s představami postav.

Kdo je kdo?

Adam Machovský (34) – (hraje Filip Blažek)

Žije v Praze od devíti let, kdy se do hlavního města přestěhoval s rodiči z Mikulova na jižní Moravě. Pracuje jako IT specialista a zatím se neusadil. Je svobodný a bezdětný. Zběhl po prvním semestru z vysoké školy. Během studia začal pracovat v malé softwarové firmě. Po osmi letech z ní odešel, aby se dočkal lepšího ocenění. V novém podniku pracuje jako systémový analytik.
Má smysl pro humor, je přátelský, otevřený, ale nenapravitelný sukničkář. Jeho partnerka bude muset být hodně tolerantní, protože Adam si nenechá jen tak snadno přistřihnout křídla. Žena po jeho boku si také bude muset zvyknout, že Adam je velký bordelář a nikdy nebyl domácký typ. Zařizování hnízdečka mu nic neříká.

Radka Bendová (32) – (hraje Zuzana Norisová)

Absolventka pražské Filozofické fakultě pochází z přísné katolické rodiny z Písku. Je svobodná, zažila několik milostných zklamání a myslí si, že má smůlu na muže. Nyní pracuje v reklamní branži. Je ctižádostivá, tvořivá, inteligentní a u firmy to dotáhla poměrně vysoko. Vůči mužům je ale po všech prožitých zklamáních ostražitá. Kdysi se zamilovala do spolužáka a vzali se. Manžel ji ale opustil a zmizel kdesi ve světě. Chtěla by se usadit a mít dítě, dosud ale nepoznala toho pravého.
Hodně času tráví se svou spolužačkou z vysoké a zároveň nejlepší kamarádkou Karolínou (Soňa Norisová). V minulosti spolu cestovaly, pak se ale Karolína seznámila s Davidem a vdala se. Přes Davida poznala Radka Štěpána, s nímž to vypadalo nadějně, ale zase z toho nebylo nic...

Petr Houdek (34) – (hraje David Novotný)

Je to Pražák křtěný Vltavou. Jeho nejlepším kamarádem byl od dětství Adam. Petr je ženatý s Janou (Jitka Schneiderová), kterou zná už od školy. Zatím se marně pokoušejí o dítě... Vystudoval obchodní akademii a po střední škole začal pracovat na různých nižších pozicích, než zakotvil v jedné větší firmě jako obchodník. Nemá ambice na tom něco měnit, uvědomuje si svoje limity.
Je svědomitý, ale trochu nesmělý, takže občas působí až jako ňouma. Sebevědomí mu nepřidává ani to, že je trochu při těle. Janu má rád, nepodvádí ji, i když v hloubi duše se občas ozývá jeho nevybouřené já. Možná by toužil po úplně jiný život… Není Jana až moc dynamická? Petr umí domácí práce, vedli ho k tomu doma. V domku, kde s Janou bydlí, platí manželčina pravidla. Je vášnivý fotbalový fanoušek, má rád vlaječky a schovává si různé tabulky a statistiky, což manželka nesnáší. Stejně jako to, že si po fotbale rád zajde na pivo.

Jana Houdková (33) – (hraje Jitka Schneiderová)

Rozená Pražačka bývala jako dítě aktivní sportovkyní, hlavně dělala gymnastiku, ale zranění sportovní kariéru zhatilo. Má za sebou bouřlivé období, kdy utekla z domu s dealerem marihuany a ráda hodně popíjela. Když se dala dohromady s Petrem (David Novotný), zklidnila se. Už nějakou dobu plánují s manželem rodinu.
S Petrem žijí v domku, který Jana zdědila po prarodičích, tak se tam asi cítí víc doma než její poněkud uťápnutý protějšek.
Jana chodila na stejnou obchodní akademii jako Petr, na rozdíl od něho ale vystudovala ještě odbornou školu – management cestovního ruchu. Po pětiletém chození se s Petrem vzali. Jana umí být panovačná a protivná.

Karolína Marešová (34) – (hraje Soňa Norisová)

Rodiče elegantní Karolíny byli uznávanými lékaři a patřili k pražské smetánce. Po Listopadu začalo manželství rodičů skřípat a Karolína využila možnosti odejít studovat do zahraničí. Když se coby sebevědomá mladá žena vrátila a postavila se na vlastní nohy, potkala úspěšného Davida (David Matásek) a narodil se jim Honzík. S ním je momentálně doma na mateřské dovolené. Role ženy v domácnosti ji ale uspokojuje čím dál tím méně, a tak se pokouší skloubit rodinu s prací.
V zahraničí vystudovala literaturu a angličtinu. Začínala v reklamě, ale nakonec zakotvila v redakci velkého nakladatelství a stala se ceněnou editorkou. Karolina je inteligentní a noblesní, ale působí poněkud chladně. Snaží se neztrácet kontrolu, uvnitř ale často prožívá citové bouře. Je dost eroticky založená. Je také příznivkyní uměřeného luxusu, z trojlístku hrdinek Přešlapů se nejlépe obléká. Ráda popíjí kvalitní víno z manželovy vinotéky, zejména když je ve stresu.

David Mareš (41) – (hraje David Matásek)

Brzy po Davidově narození jeho rodiče emigrovali z Prahy do USA. David tedy vyrostl v americkém prostředí, kde získal vzdělání v oboru ekonomie a managmentu a mimořádnou ambicióznost. Po revoluci se rodina vrátila do Česka a v restituci získala po soudních tahanicích zpět vilku. David měl v Čechách díky titulu a znalosti angličtiny dveře všude otevřené a tuto pozici finančního poradce si udržel. Časem se vyšvihl natolik, že mohl rodičům oplatit vše, co do něj investovali.
David má manželkou Karolínou jedno dítě. Davida lze označit za workholik a kariéristu. Ačkoli působí sebevědomě a nezranitelně, trápí ho mnohé pochybnosti a traumata. O to víc si zakládá na svém společenském postavení a penězích. Intelektuálnější Karolína ho proto občas považuje za snoba.

Ilona Černá
Foto: TV Prima a Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Prima nalíčila na třicátníky Přešlapy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci