Doktorka Quinnová se jmenuje Jane Seymour

9.8.2009 00:00   |   TV a FILM
Jane Seymour (58) se stále vrací na naše televizní obrazovky díky seriálu Doktorka Quinnová. Naposledy ve druhé řadě této populární série uváděné na ČT1.

Doktorka Quinnová se jmenuje Jane Seymour

Životní příběh britské herečky si v ničem nezadá s barvitými osudy její seriálové hrdinky, obětavé lékařky Michaely Quinnové. Posuďte sami!

Konec snů o tanci

Jane Seymour se narodila jako Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg 15.února 1951 v britském hrabství Middlesex. Po mamince je Holanďanka a plynule hovoří holandsky. Její otec byl lékař. Od dětství toužila být baletkou. Ve třinácti tančila na jevišti proslulé Covent Garden. Její slibnou kariéru v tomto oboru však zhatil úraz. Rozhodla se tedy být herečkou. V sedmnácti debutovala před kamerou v satiře režiséra Richarda Attenborougha Jaká to rozkošná válka.

Jak se máte, komisaři Mouline?

Co dělá sympaťák Yves Rénier

Nebyla to velká role, ale měla pro její osobní život velký význam. V průběhu natáčení poznala režisérova syna, divadelního režiséra Michaela Attenborougha, za něhož se později provdala. Příbuzenský vztah se slavným tchánem jí usnadnil cestu do filmových a televizních ateliérů a když po několika letech manželství zkrachovalo, zářila už na filmovém nebi. Velký úspěch jí přinesla role Kate v seriálu Na východ od ráje a rovněž historický seriál Hospoda Jamajka podle románu Daphne du Maurier měl velký ohlas.

Majitelka panství

Konec sedmdesátých a celá osmdesátá léta patřila k vrcholům její kariéry. Vydělávala miliony, koupila si středověké panství Catherine's Court v anglickém městečku Bath, proslavila se v bondovce Žít a nechat zemřít. Za roli zpěvačky Marie Callas v televizním filmu Příběh A. Onassise získala cenu Emmy.

Dalším důležitým filmem z hlediska jejího soukromí byl thriller Úžeh. Při jeho natáčení se seznámila s režisérem a producentem Jamesem Keachem.

Lásky jedné rusovlásky

Po rozvodu se svým prvním manželem Michaelem Attenboroughem, se v roce 1977 provdala za obchodníka Geoffreye Planera, ale manželství se rozpadlo ještě dříve, než to první.

Potřetí věřila, že najde rodinné zázemí po boku spekulanta s realitami Davida Flynna, s nímž žila celých jedenáct let od roku 1981. Flynn ji zasvětil do obchodu s nemovitostmi, který podnikavou Jane zaujal natolik, že se mu sama později úspěšně věnovala. S jejich svazku se narodila dcera Katie Jane a syn Seana. Jenže i toto třetí manželství se rozpadlo a navíc jí bývalý manžel zanechal v obrovských dluzích, takže na prahu čtyřicítky musela herečka začínat od začátku.

Práce pomohla z depresí

Těžkou životní situaci jí pomohly překonat profesionální úspěchy. Velký ohlas měl například seriál Vzpomínky na půlnoc nebo dvoudílný televizní film Doktorka Quinnová. Ten ji svedl před kamerou se sympatickým, o deset let mladším hercem Joem Landem. Sblížili se i mimo práci, ale jejich románek netrval dlouho.

Po úspěchu pilotní verze Doktorky Quinnové nabídli Jane Seymourové smlouvu na stejnojmenný mnohadílný seriál.

Čtěte o prázdninových TV seriálech

Chalupáři

Hospoda

O zvířatech a lidech

„Tehdy jsem upsala pět let svého života na základě okamžitého rozhodnutí. S rolí jsem se opravdu identifikovala. Doktorka Quinnová je hodně silná povaha. Je to žena, která může být sama sebou, dělat to, co skutečně chce, aniž by se musela stát něčí obětí. Já jsem byla vychovávána jako ´nejstarší syn´ a pomáhala jsem v péči o své dvě mladší sestry, takže v sobě tvrdost určitě mám. A co se týká doktořiny? Můj táta byl lékař a maminka zdravotní sestra. Když mi bylo deset, bral mě táta do nemocnice a já se dívala, jak operuje. Zajímalo mě to i fascinovalo. Ale hlavně jsem v té době, co jsem dostala nabídku na seriál, potřebovala vydělávat... Musela jsem splácet dluhy."

Konečně šťastná? Matkou ve čtyřiačtyřiceti!

Čtyři epizody seriálu Doktorka Quinnová natáčel režisér a producent James Keach. Prý Jane poprvé nabídl sňatek už při natáčení zmiňovaného trilleru Úžeh, ale ona si myslela, že je to v legraci. Své zasnoubení oznámili v květnu 1993, když bylo rozvedeno Keachovo druhé manželství. Brzy nato se vzali.

Rodina se dále rozrostla: tehdy čtrnáctileté Katii a jedenáctiletému Seanovi přibyl sedmnáctiletý bratr Kalen – Jamesův syn z předchozího manželství. A pak ve čtyřiačtyřiceti se Jane narodila ještě dvojčata John a Kristopher. Celá rodina žije střídavě v Los Angeles nebo na zámku v anglickém Bathu. O svém muži Jane dodnes mluví v superlativech.

„James je můj muž, můj přítel, milenec i otec. Kromě režírování v naší filmové společnosti píše scénáře, které čtu vždycky jako první. Jemu jako prvnímu jsem také dala přečíst svou knihu, kterou jsem napsala pro děti. Oba malujeme a své obrazy prodáváme pro charitativní účely.“ Spojuje je také láska ke golfu. Kromě své profese – Jane Seymour stále točí nejméně jeden film ročně – působila jako oficiální mluvčí UNICEF a dlouhodobě se angažuje v organizacích a ochranu dětí.

Ilona Černá

Přečtěte si také


Diskuse: Doktorka Quinnová se jmenuje Jane Seymour

Můj vzor

7.11.2009   |   16:31   |   od: Jana Bílková
Jane Seymourová je můj životní vzor. Po smrti mého manžela mě při životě držely mé děti, přátelé a filmy Jane Seymourové a její životní příběh, protože se mému hodně přibližuje. Když je mi hodně smutno, tak moudro z tvorby Jane Seymourové mi vnáší sílu do žil. Někdo řekne, že je to hloupost, ale vidím to takto.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 7. 11. 2009 16:31
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci