V mrazu je důležité správně pečovat o naši pleť

8.12.2023 00:00   |   Zdraví a krása
Péče o pokožku v mrazivých podmínkách je klíčová pro její ochranu a hydrataci, což je zásadní nejen pro udržení mladistvého vzhledu, ale především pro zachování jejího zdraví.

plet v zime

V zimě suchý a studený vzduch často vede k dehydrataci a podráždění pokožky. Suchá pokožka je spojovaná především s letním počasím, ale opak je pravdou.

Během zimy a mrazu je ve vzduchu menší vlhkost, a to ovlivňuje stav naší pleti. Ta může být více suchá a mít sklon k šupinatění.

Zároveň se na kvalitě pleti podepisují časté přechody z přetopených místností do zimy, a to může kromě vysušení způsobit začervenání, svědění či ekzém.

Může krém v mrazu na pleti zmrznout

Mnoho lidí se obává v mrazivém počasí používat klasické hydratační krémy z obavy, že mohou na pleti zmrznout.

Moderní hydratační krémy mají ale takové složení, aby byly lehké a snadno se vstřebatelné, což minimalizuje možnost zamrzání na pleti.

Hydratační krémy pomáhají udržovat vlhkost v pokožce a chrání ji před negativními vlivy chladného vzduchu. Důležitá je především denní hydratace kvalitními krémy.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

V péči o pleť chce každý věk něco
Slunce a vrásky. Nepodceňujte péči o pleť!
Nepřidělávejte si zbytečně vrásky v obličeji

Pokud máte normální až suchou pleť jsou vhodné hydratační produkty na bázi olejů. Na citlivou pleť volte hutnější krémy, které mají dobrý „promašťovací“ efekt, u citlivé pokožky vyberte produkty bez parfemace.

"Pokud jsou opravdu nízké teploty je dobré aplikovat produkty s větším obsahem lipidů, které podporují bariérovou funkci kůže tzn. vytvoří ochrannou vrstvu na pokožce,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera.

Ideální je používat i krémy s obsahem nejen lipidů, ale i urey či ceramidů. V současnosti je i velký výběr speciálních zimních krémů tzv. Cold Cream, které jsou vyvinuté do zimního období.

Pozor na častý peeling a horké koupele

V chladném počasí také šetřete na používání exfoliačních (peelingových) produktů, které mohou ztenčit ochrannou bariéru pleti.

"Následně pak v tomto období pokožka regeneruje pomaleji,“ dodává Kučera.

V mrazivém počasí také omezte dlouhé koupání v horké vodě. Pro naši pokožku (i složenky za energie) je to tak nejlepší.

Horká voda totiž stejně jako peeling z kůže rychleji smývá její ochranný film a zároveň otevírá póry. Kůže je pak citlivější na mráz.

Pokud si tedy chcete dát horkou vanu, tak raději večer, kdy už se nechystáte jít ven, a následně je nutné kůži pečlivě promazat.

Sluníčko opaluje i v mrazu

Důležité je říci, že i v zimním období používejte krémy s UV ochranou. A to nejen během pobytu na horách.

Sluníčko může naši pokožku ovlivňovat i v zimě, protože 80 % UVA i UVB záření pronikne i skrz mraky v mrazivých šedých dnech, kdy zapomínáme, že nějaké slunce existuje.

Nezapomínejte na ruce

Kromě péče o obličej byste měli věnovat pozornost i svým rukám, které jsou velmi namáhané.

Jakmile klesne teplota k nule, tak by samozřejmostí měly být rukavice. U sebe noste vždy také kvalitní krém na ruce, který používejte po každém umytí rukou.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: V mrazu je důležité správně pečovat o naši pleť

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci