Kombucha - lahodný přírodní, tělu prospěšný antioxidant
7.11.2023 00:00 | Zdraví a krásaKombucha nejčastěji vzniká fermentací černého či zeleného čaje, nebo jejich kombinací. Možné je ale použít i yerbu či jiný druh čaje.
Jak tedy poznat kvalitní nápoj a proč ho pít na podzim více než v létě?
Vysoké množství obsažených probiotických kultur
Jedním z hlavních důvodů, proč je tento funkční nápoj tak oblíbený, je vyšší množství obsažených probiotik a snadná a chutná cesta k jejich přijímání v potřebném množství.
Probiotika napomáhají správné funkci střev a mají pozitivní vliv na trávení.
Množství obsažených probiotických kultur se ale může v různých produktech poměrně výrazně lišit.
"Proto je třeba vybírat opravdu kvalitní výrobce a ověřit si uvedenou probiotickou dávku ve vybraném produktu,” popisuje Alexandros Samaras z F.H. Prager.
Méně cukru
Kombucha obsahuje díky svému výrobnímu postupu výrazně méně cukru než tradiční ochucené limonády, přičemž chuť zůstává jemná a lahodná.
To je dostatečný důvod, proč ji do pitného režimu zařadit ideálně hned.
Antoxidanty
Kombucha je známá také pro obsah tolik ceněných a zdraví prospěšných antioxidantů, které ve vyšším množství naleznete v samotném čaji, ze kterého se nápoj připravuje.
Antioxidanty mají schopnost neutralizovat škodlivé volné radikály a jsou účinnou prevencí proti mnoha onemocněním.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATV péči o pleť chce každý věk něco |
Pozor na octové bakterie
Odlišný výrobní postup, jehož výsledkem je rozdílná chuť, je jednou z nástrah, která vás při výběru vhodného produktu může potkat.
Ač prospěšná pro peristaltiku střev, kyselina octová negativně ovlivňuje chuť výsledného produktu.
Vybírejte ty s vyšším množství kyseliny mléčné, což znamená více pozitivně fungujících bakterií, ale také vyvažuje jinak dominantní chuť kyseliny octové.
"Finální požitek z kombuchy je tak mnohem jemnější,” vysvětluje Alexandros Samaras.
Základ pro další nápoje
Kombuchu můžete také kombinovat s ovocnými šťávami či sirupy, připravit se dá také s kávou.
Může sloužit i jako základ alkoholických míchaných koktejlů, skvěle chutná s vodkou a limetkovou šťávou či s bílým rumem, limetkou a mátou.
Po celý rok
Výhodou kombuchy je fakt, že ji můžete pít po celý rok.
V létě vás osvěží, ale zejména během nadcházejících sychravých dnů je díky svému nabitému obsahu tím správným boosterem pro váš organismus.
Má detoxikační a energizující vlastnosti, které oceníte v jakémkoliv ročním období.
zit, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také