Největší vitaminová pilulka na světě? Obyčejná brambora!
4.8.2023 00:00 | Zdraví a krása
Věděli jste však, že brambory jsou také velmi zdravé, a dokonce dietní?
Pod pojmem „česká kuchyně“ si nejčastěji představíme knedlíky, omáčky, husté polévky či pečené maso.
Velkou roli v české kuchyni hrají také brambory, které jsou nejčastěji připravovanou přílohou v gastro podnicích.
Brambory představují zdravou surovinu plnou vitaminů a minerálních látek, která za první republiky představovala základ jídelníčku nejchudších, ale byla také součástí špičkových kuchyní luxusních restaurací.
Mají protizánětlivý účinek, pozitivně ovlivňují naše srdce, cévy, ale i zdraví střev a rozvoj mikrobiomu. Také snižují krevní tlak.
|
Výčet zdravotních benefitů brambor by díky jejich skvělému složení mohl pokračovat dále.
Jsou zdrojem energie a řady důležitých živin, jako jsou například sacharidy a plnohodnotné bílkoviny, vláknina, vitamin C, vitaminy skupiny B a minerální látky, zejména draslík.
Navíc jsou bezlepkové a se zanedbatelným množstvím tuku.
„Měly by proto být základem každého zdravého jídelníčku,“ vysvětluje předsedkyně České potravinářské společnosti ČSVTS, Jana Dostálová.
Vaření: nejlepší způsob přípravy brambor
Z výživového hlediska je nejvhodnější konzumace brambor vařených, při smažení se totiž zvyšuje obsah tuku a látek pro zdraví nepříznivých.
Pokud se přesto pro smažení rozhodnete, zvolte řepkový olej. Pokud máme v oblibě chuť másla, je vhodné pokrm po usmažení potřít čerstvým máslem.
Během vaření dochází sice k určitým ztrátám vitaminu C, přesto ho v nich zůstane dost na to, abychom vařené brambory považovali za jeho důležitý zdroj.
Zkuste příště brambory uvařit ve slupce a na páře, dojde tak k nejnižším ztrátám tohoto cenného vitaminu.
Nebo sáhněte po malých bramborách Grenaille, jejichž slupka je vhodná ke konzumaci.
Obsahuje také vysoké množství antioxidantů a minerálních látek. Navíc je to ta nejjednodušší a nejrychlejší kuchyňská příprava.
Skladování
Pro skladování jsou vhodné pouze pozdní konzumní brambory, rané brambory jsou určeny k přímé spotřebě.
Pokud se vám během skladování i přesto na hlízách vytvoří zelené skvrny nebo brambory začnou klíčit, nezoufejte a brambory, pokud nejsou zasaženy úplně, určitě nevyhazujte.
Stačí jen tyto části před zpracováním pečlivě odstranit a dále můžete pokračovat v běžné přípravě.
Chcete zhubnout? Zařaďte brambory do svého jídelníčku
Přestože v tuzemsku stále slyšíme názory o nevhodnosti brambor právě z toho důvodu, že obsahují škrob a jsou tučné, opak je pravdou.
Porce vařených brambor obsahuje mnohem méně kalorií než rýže, těstoviny či pečivo.
Navíc díky přítomnosti kvalitních rostlinných bílkovin s mimořádným složením aminokyselin vás zasytí na dlouhou dobu.
Po uvaření brambory rychle zchlaďte. Dojde tím k přeměně části škrobu na rezistentní, který poté funguje jako vláknina.
„Ta posiluje zdraví střev, snižuje glykemický index, a tím pomáhá v boji s obezitou,“ radí místopředseda Českého bramborářského svazu Vlastimil Rasocha.
I přesto, že jsou brambory zdravé a pro lidské tělo přínosné, jejich produkce v České republice klesá.
Vrátit nejen brambory, ale i další tradiční české plodiny na tuzemská pole a talíře restaurací má za cíl Iniciativa ČESKÉ POLE.
zit, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také