Dýně a Halloween: Původní legenda, americká tradice a dýně dnes u nás

31.10.2023 00:00   |   Společnost
Že jsou dýně spojené s podzimem a hlavně s Halloweenem, ví asi většina z nás. Ale proč tomu tak vlastně je? Původní tradice sahá daleko do minulosti a středobodem tradičního vyřezávání strašidelných obličejů byla úplně jiná zelenina.

Halloween

Vyřezávání strašidelných obličejů do dýní je americká tradice, která se ale stále častěji objevuje i u nás. Původně ale tento zvyk vznikl v Irsku, kde se místo dýní používaly řepy.

Ty se vyřezávaly do podoby děsivých tváří a osvětlovaly se svíčkou zevnitř, aby odpuzovaly zlé duchy během oslav svátku Samhain (začátek keltského nového roku).

Jak už to u takových tradic bývá, nechybí ani tady trochu strašidelná historka.

Ani nebe ani peklo

Podle pověsti v Irsku byl býval žil jistý Jack. Ten ovšem nepatřil k úplně nejpracovitějším lidem a byl tak trochu povaleč. Jako se každému správnému Irovi aspoň jednou za život stane, přehnal to s pitím a jeho duše začala pomalu opouštět tělo.

To si samozřejmě nemohl nechat ujít ďábel, který ho chtěl odnést do pekla. Toho nebyl Jack zrovna velkým fanouškem a poprosil ho, aby si mohl vypít ještě jedno poslední pivo, s tím ďábel souhlasil pod podmínkou, že si své pití Jack zaplatí sám.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně v zimě nevyschnout. Víme, jak na to
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

Jack ale tvrdil, že peníze nemá a poprosil ďábla, ať se na pár drobných přemění, což ďábel udělal. Přesně na to Jack čekal a mince místo placení strčil do kapsy, a tím ďábla uvěznil.

Ďábel začal prosit i hrozit a nakonec se s Jackem dohodl, že si pro něj přijde až za rok. Jak slíbil, tak udělal a ďábel si přišel pro Jackovu duši znovu. Jack vymýšlel, jak znovu ďábla převézt a navrhl mu, aby si vzal jedno z lahodných jablek visících na blízké jabloni.

Na ně však ďábel nedosáhl a Jack se velmi nezištně nabídl, ať mu tedy stoupne na ramena a pro jablka si vyleze. Jenže jakmile se octl na stromě, Jack do jeho kůry vyryl kříž a ďábel byl chycen podruhé.

Po dlouhé hádce, smlouvání, vyhrožování a prosení nakonec ďábel souhlasil, že už si pro Jacka nikdy nepřijde a on tak bude svobodný. Jenže to by nebyl Jack, aby to s pitím dál nepřeháněl a do roka bylo po něm.

Ale ďábel s ním nechtěl už mít nic společného a do pekla mu vstup zakázal a do nebe ho pustit také nechtěli. Paradoxně to byl právě ďábel, kdo se nad ním slitoval a dal mu žhavou hroudu uhlí, která jej měla provázet jeho cestou a svítit mu.

Jack ji vložil do vydlabané řepy a od té doby mu svítila na jeho věčném putování mezi nebem a zemí. Lidé proto dávají vydlabané lucerny na okna, protože věří že Jack vezme světlo a ochrání je před zlými silami.

Místo řepy přichází na scénu dýně

Do Ameriky přišla tato tradice spolu s irskými imigranty. Jenže se ukázalo, že řepa není v Americe zdaleka tak dostupná, jako v původní domovině.

Jako alternativa se tedy začaly používat dýně – konec konců jsou i mnohem větší, a proto dokonce vhodnější pro vyřezávání obličejů. Postupně se
tak změnila i původní legenda.

Dýně u nás

Vyřezávání dýní u nás zatím tak rozšířené není, i když výjimkou už také úplně není. Zvláště děti si u něj mohou s rodiči užít spoustu legrace.

K českému podzimu však dýně i tak neodmyslitelně patří. Spolu s kořenovou zeleninou se staly symbolem podzimní kuchyně, ale jsou součástí i krásně barevných podzimních dekorací.

Receptů s využitím různých druhů dýní jsou desítky. Někdo se ve studených podzimních večerech zahřeje dýňovou polévkou, vynikající je pečená dýně na různé způsoby, pochutnat si můžeme i na dýňových koláčích nebo si třeba připravit kompot či kari.

Na trhu jsou však i speciální produkty, které vám přípravu podzimních dýňových delikates usnadní.

Slyšeli jste třeba o dýňovém kečupu? Ten najdete třeba v nabídce sympatické české značky Živina, která si navíc zakládá na kvalitě svých
produktů.

Kečup je teď dokonce dostupný ve speciálním halloweenském kabátku.

A co vy? Zařazujete dýně do svého podzimního jídelníčku? A máte je raději nasladko či naslano? Buď jak buď, přejeme dobrou dýňovou chuť!

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také
 


Diskuse: Dýně a Halloween: Původní legenda, americká tradice a dýně dnes u nás

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci