Ve svém jídelníčku nezapomínejte na řapíkatý celer

19.7.2022 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Řapíkatý celer by ve vašem jídelníčku rozhodně neměl chybět. Nejenže prospívá trávení a pomáhá diabetikům, ale je skvělý při hubnutí!

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je méně známý a lehce podceňovaný sourozenec celeru bulvového, který je v našich končinách rozšířenější hlavně jako základ polévek nebo svíčkové. My vám přinášíme pět důvodů, proč byste se měli jej naučit jíst.

1. Bohatý na vitamíny a minerály

Celer se pyšní spoustou cenných vitamínů a minerálů. Najdeme v něm vápník, draslík i hořčík. Obsahuje také kyselinu listovou a vitamín K, které jsou důležité z hlediska tvorby červených krvinek a pomáhají udržovat správnou srážlivost krve.

Vitamín C je zase nezbytný pro silnější imunitu, vitamín A pak pro lepší zrak a také zdravější pleť.

2. Snižuje hladinu cukru v krvi

Celer je velkým darem pro diabetiky, kterým jeho pravidelnou konzumaci můžeme jen doporučit. S nízkým glykemickým indexem je skvělým pomocníkem při regulaci hladiny krevního cukru.

3. Nejlepší volba pro hubnutí

Řapíkatý celer je nízkokalorický, a to je skvělá zpráva pro všechny, kteří chtějí hubnout nebo si udržet štíhlou linii. Obsahuje vlákninu, která prodlužuje pocit sytosti, což je přesně to, co potřebujete, aby vás neustále nehonila mlsná.

Hodí se do jídelníčku třeba při lowcarb dietě, kam patří právě zelenina s nízkým obsahem sacharidů.

4. Podporuje trávení

Řapíkatý celer má hodně vlákniny, prospěšné pro zdravou funkci střev. Díky antioxidačním a protizánětlivým látkám, které obsahuje, nabízí ochranu téměř celému trávicímu traktu.

Pravidelným pitím celerové šťávy prospějete svému zažívání, vyčistíte játra a pomůžete si i od nepříjemného nadýmání nebo pálení žáhy.

5. Magické afrodiziakum

Antioxidanty v řapíkatém celeru pomáhají mužům zdravou cestou zlepšit počet a pohyblivost spermií. Konzumace řapíkatého celeru tak zvyšuje mužskou potenci, podporuje i sexuální chutě.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Nevíte-li, co na opalování, zamiřte do lékárny
Jen se zdravým opalováním se dá léto užít

Pozor!

Pokud ale máte problém s ledvinami, řapíkatý celer raději vynechte. Obsahuje totiž velké množství oxalátů, tedy látek, které mohou zapříčinit vznik ledvinových kamenů.

Opatrně také, pokud jste alergici. Celer, ať už řapíkatý nebo bulvový, je silným alergenem.

Při výběru celeru dbejte na to, aby byl svěží a pevný. Na listech a zelených řapících by neměly být hnědé skvrny. Řapíky by vám neměly jít ohnout. Čerstvý řapíkatý celer se totiž při pokusu o ohnutí ihned zlomí. Uchovávejte ho v lednici, ideálně v místech určených pro zeleninu, kde vydrží čerstvý zhruba týden.

Nic se nevyhodí

Řapíkatý celer má jednu velkou přednost. Můžete ho zpracovat celý. Každá část celeru má své využití, ať už jako rychlá svačinka k televizi, příloha k hlavnímu chodu nebo základ do omáček.

Vnější stonky řapíkatého celeru se používají spíše do základu omáček nebo krémových polévek. Vnitřní nejmladší řapíky jsou zbarvené do žluta a mají nejsvěžejší chuť. Nemusíme odstraňovat vlákna a přidáváme nejčastěji do salátů nebo jako čerstvou zeleninu k masu.

zit, ŽenyproŽeny.cz


 

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Ve svém jídelníčku nezapomínejte na řapíkatý celer

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci