Novoroční předsevzetí, za které vám vaše srdce poděkuje

4.1.2022 00:00   |   Zdraví a krása
Novoroční předsevzetí bývají často pro mnoho z nás příležitostí, jak se začít více starat také o zdraví. A dobrým krokem je i větší péče o naše srdce.

srdce

Pokud trpíte vysokým tlakem nebo vysokým cholesterolem, vzpomeňte se na rady svého lékaře a  začněte nové návyky do života začleňovat. Příkladem může být změna jídelníčku či zavedení pravidelného pohybu.

Podle mnohých statistik si nějaké předsevzetí do nového rok dává až polovina z nás. Mezi ty nejčastější patří přání zhubnut, zdravě jíst a více se věnovat aktivnímu pohybu. U mužů je také častým předsevzetím skoncovat s kouřením. Všechny tyto „aktivity“ jsou navíc dobré pro naše srdce.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Metličky mohou signalizovat i vážnější problém
Nepropásněte první příznaky křečových žil!
Křečové žíly, nejsou jen estetické trable

„Dodržovaní takzvaných režimových opatření je základním krokem k úspěšnému zvládání rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Změna jídelníčku, zvýšení fyzické aktivity a redukce tělesné hmotnosti jsou nedílnou součástí úspěšné léčby,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě.  

Reálný a dosažitelný cíl

Asi není žádným překvapením, že mnohá novoroční předsevzetí často nepřežijí konec ledna. Některé průzkumy dokonce uvádí, že je to až v polovině případů. Velmi častým důvodem je jejich nereálnost.

Pokud nejste zvyklí pravidelně sportovat, je nanejvýš pravděpodobné, že si po několika náročných sportovních seancích začnete hledat výmluvu, proč to nejde. Stejně tak náhlý přechod od tučné stravy k přísné zeleninové dietě pravděpodobně skončí neslavně.

Začínejte pomalu

Přitom řešení je jednodušší, než si myslíte: postupně zařazovat svá předsevzetí do svého běžného životního režimu. Namísto jízdy výtahem vyjděte po schodech. Místo krátké jízdy autem na nákup se projděte pěšky.

K obědu si dejte menší porci, v restauraci si objednejte namísto vepřové krkovice raději lososa. Do kávy méně cukru a do polévky o špetku soli méně. Vyčleňte si ve svém časovém rozvrhu pravidelné okénko pro aktivní pohyb, a to důsledně dodržujte.

Velkým množstvím drobných změn ve svém životě tak docílíte kýženého cíle, aniž byste se zasekli na své cestě hned na začátku.

Pravidelně k lékaři

Vzpomenout si na rady svého lékaře a zařadit pravidelné lékařské návštěvy do svých novoročních plánů je to nejlepší, co můžete na přelomu roku udělat, a to bez ohledu na věk. Váš lékař vám na kontrolních vyšetřeních dá tu nejlepší zpětnou vazbu o vašem zdravotním stavu.

„Důležité je to především pokud trpíte na vysoký cholesterol či tlak. U těchto pacientů je totiž riziko infarktu až třínásobně vyšší než u zdravé populace,“ dodává Miroslav Souček.

Pravidelné návštěvy lékaře by měly být příležitostí, jak své úspěchy v dodržování zdravotních předsevzetí monitorovat. Správně změřený krevní tlak, kontrola váhy a laboratorní výsledky krevních tuků prozradí o skutečném chování pacienta více, než nám pacient sám prozradí.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Novoroční předsevzetí, za které vám vaše srdce poděkuje

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci