Po cestě z města a do lesa přichází cesta domů

27.8.2021 00:00   |   TV a FILM
Bolek Polívka, Eva Holubová, Tomáš Hanák, Barbora Nimcová, Tomáš Vorel Jr., Lucie Šteflová, Milan Šteindler, Dominika Elischerová a další obsadil režisér Tomáš Vorel do nové komedie Cesta domů.

Po cestě z města a do lesa přichází cesta domů

Snímek navazuje na Vorlovy filmy Cesta z města a Cesta do lesa, vytvoří z nich uzavřenou trilogii a završí osudy všech stěžejních postav.

V Cestě domů se v hlavních rolích vrátí Bolek Polívka a Eva Holubová jako zemědělská rodina Papošů, Tomáš Hanák a Barbora Nimcová jako rodina přistěhovaná z města, Tomáš Vorel Jr. a Lucie Šteflová jako revírník Ludva a jeho žena.

Video
Trailer k filmu Cesta domů 

Objeví se i Milan Šteindler v roli vypečeného předsedy myslivců nebo Dominika Elischerová, kterou lidé znají ze sociálních sítí jako Mínu.

Hold životu na vsi

Ve filmu nechybí humor, tvůrci ale chtějí vzdát hold životu na vsi, vesnickým tradicím a rodinnému sedlačení, soužití s přírodou a krajinou. Postava Tomáše Hanáka už je pevně spjatá se vsí, pracuje v lese a pálí slivovici.

Papošovi sedlačí, začíná je trápit věk a taky fakt, že syn Ludva na statek nechce. Ten je spokojený jako revírník v hájence a se svou ženou se pokoušejí o další přírůstek. Hájenku chce ale koupit bohatý Rus. 

„Jsem rád, že premiéru stihneme letos do švestek. S uvedením filmu právě dozrávají švestky a pálí se slivovice. A slivovice hraje v našem příběhu také důležitou roli,“ říká režisér Tomáš Vorel. 

Vesnici vykořisťují

„Města se chovají predátorsky a naší vesnici vykořisťují. A měšťáci jezdí do přírody vyhazovat své odpadky, fyzické i duševní. Živnosti a podnikání na venkově krachují, vesničané musí dojíždět za prací do měst, aby přežili. A města se dál a dál rozpínají do nekonečných skladů a nákupních center. Vypadá to, že jednoho dne se všechna města vzájemně propojí a vesnice zcela zaniknou,“ doplňuje Vorel. 

Stejně jako předchozí dva filmy volné trilogie, i Cesta domů vznikala v téměř nedotčené oblasti okolí Rabštejna nad Střelou. Zároveň odtud pochází i samotný scénář k filmu.

„Situace z filmu jsou odpozorované, scénář jsem dal dohromady z příběhů a historek, které jsem tady slyšel, nebo sám zažil. Při psaní mi pomáhali místní sedláci, lesníci a myslivci, takže je to kolektivní dílo,“ říká režisér.

Točilo se od léta do léta

Samotné natáčení filmu trvalo celý jeden rok od léta do léta, aby tvůrci zachytili přírodu a život na vsi ve všech ročních obdobích. Důležitou roli má totiž vedle příběhu právě krajina ve svých různých podobách.

Štáb proto čekal, až uzraje pšenice, až vykvete řepka, až napadne sníh. „Podařilo se nám natočit srnce v pšenici, jelena v říji, káně při lovu, kachny nad rybníkem,“ vzpomíná Vorel. „Ale ty kachny jsem točil asi půl roku, sám se svojí kamerou, to byl asi nejtěžsí záběr filmu. Přiblížit se nepozorovaně k rybníku, v rákosí postavit kameru, zapnout jí, pak  praštit do pokliček, aby se kachny lekly a vyletěly...“

Oba filmy Cesta z města a Cesta do lesa jsou zdarma a legálně k vidění na YouTube kanále Vorel Film, kde mají dohromady přes tři miliony zhlédnutí.

otz, ŽenyproŽeny.cz
Foto bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Po cestě z města a do lesa přichází cesta domů

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci