Mazance i beránka zvládnete hravě. Máme recept!
31.3.2021 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEV kterémkoli obchodním řetězci potvrdí, že prodej před Velikonocemi stoupá o desítky procent. Například v obchodech Albert mluví čísla o tom, že před velikonočními svátky prodej čerstvého mazance roste až desetinásobně.
Podle statistik se velikonoční tradice v České republice stále dodržují, i když letošní koleda a vyšupání všech panen a dívek se kvůli epidemii nekoná... Barvení vajíček i výrobě kraslic se věnuje až dvacet procent lidí, k vlastnoručnímu pletení pomlázky se jich hlásí přes deset procent.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATŠtědré Velikonoce projdou i naší kuchyní |
Velikonoční mazance a beránka pečou v každé osmé domácnosti. Dokazuje to i fakt, že například prodej droždí, které je zásadní surovinou k přípravě mazance nebo jidášů, významně stoupá týden před Velikonočním pondělím. Týká se to rovněž ostatních ingrediencí jako je mouka, tuk, vejce, rozinky nebo mandle.
Pokud jde o samotné domácí pečení, lze vysledovat trend, kdy lidé ve větších městech tradiční velikonoční pečivo především kupují již hotové, avšak v těch menších si ho nejen koupí v obchodě, ale právě i sami upečou.
MAZANEC• Na plech do trouby se vejdou dva. K jejich přípravě potřebujeme kilo polohrubé mouky, 1 máslo, 1 vanilkový cukr, 100 g rozinek, půl lžičky soli, 5 vajec, 200 g cukru krupice, lžičku citrónové kůry, 2 lžíce rumu, přibližně půllitr vlažného mléka, 100 g sekaných mandlí a 60 g droždí. |
Sladká a voňavá varianta mazance plná rozinek a mandlí má o Velikonocích hlavní roli. Víte ale, že v minulosti se pekl i naslano? Lidé mazanec považovali za symbol slunce a připravovali ho ze strouhaného sýra a mnoha vajec.
Kromě velikonočního mazance je za jeden z hlavních symbolů jara považován beránek. A proto by například sladký beránek z piškotového těsta neměl na slavnostním stole chybět. Zkuste si jej doma upéct také, určitě to zvládnete.
BERÁNEK• Přichystáme si všechny suroviny – 4 vejce, žloutky a bílky odděleně, půldruhého hrnku polohrubé mouky, tři čtvrtě hrnku krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, kelímek smetany ke šlehání, k vymazání a vysypání formy: máslo a hrubou mouku. |
ztp, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi