Jiří Langmajer hledá cestu k dceři až na Islandu

6.1.2021 00:00   |   TV a FILM
Až na Islandu dotočil režisér a scenárista Rudolf Havlík celovečerní drama Minuta věčnosti. V hlavních rolích otce a dcery se představí Jiří Langmajer a Martina Babišová.

Minuta věčnosti

Jiří Lagmajer se filmu ujal role špičkového kardiochirurga Petra, velmi uzavřeného a introvertního muže. Jeho jednadvacetiletá dcera Lucie má vrozenou srdeční vadu a Petr se ji rozhodne operovat sám při plánované operaci.

Po operaci se společně vydají na dobrodružnou výpravu na nádherný severský ostrov. Tady mají dost času, aby k sobě opět našli cestu, protože Lucie se s ním už moc nestýká a stále ji trápí, že její matku opustil.

Neudělal jsem chybu?

Petr musí během dobrodružné výpravy přijít na spoustu věcí, které mu unikly a neustále je nucen odpovídat své dceři na všetečné otázky. Petr si uvědomuje, že mu Lucie chybí, že by měl některé věci ve svém životě změnit a naučit se nebýt tak velkým egoistou jakým je.

Jednoho dne však Lucie náhle uprostřed divoké přírody zkolabuje. Petr si náhle není jistý, jestli neudělal někde chybu. Navíc má pocit, že je uprostřed nekonečné přírody ztracený a začne se mu stírat rozdíl mezi realitou a fikcí.

Opravdu se plánovaná operace podařila? Opravdu Petr vyrazil s Lucií na dalekou výpravu? Není to všechno jen výplod jeho fantazie, která s ním hraje podivnou hru?

Tvrdá zkouška

Ocitá se v situaci, ve které poprvé v životě není jejím pánem, a musí podstoupit tvrdou zkoušku a souboj se svým svědomím a vědomím, aby přišel na to, co se doopravdy přihodilo, a jak se ocitl tam, kde je.

Shodou okolností tvůrcům nahrála současná situace s globální epidemií, protože celý náš svět se náhle zastavil.

„Jiří Langmajer se mě najednou zeptal, co budeme dělat? Vždyť on má celý měsíc volno a možná i víc, a jestli náhodou není škoda toho nějak nevyužít. Říkal jsem si, to je blázen, nedá si chvilku pokoj,“ líčí počátky projektu Rudolf Havlík.

Další blázen...

„Informoval jsem o tom producenta Petra Erbena a on mi řekl, že je to zajímavý nápad a já jsem si řekl, že je taky blázen a šel jsem domů. Druhý den mi došlo, že je to absolutně skvělý nápad a že by bylo fajn zkusit využít té situace a natočit něco, co bych si za jiných okolností nemohl dovolit,“ dodává Havlík.

Otevřel si složku námětů, do které si ukládá nápady a věci, a narazil na text o otci, který vyrazí na výpravu s dospělou dcerou, která neustále uvádí otce do rozpaků. Klade nepříjemné otázky, protože on se jako dobrý otec moc nechoval a navíc opustil svou ženu a to jeho dcera nechce odpustit…

Proč na Island?

V průběhu natáčení strávil štáb i herci řadu dní v zdánlivě nehostinné islandské krajině. Proč?

„Zjistili jsme, že bychom mohli natáčet na Islandu, protože tam panovaly příznivé podmínky a k tomu všemu byl ostrov zcela opuštěný a tudíž extrémně bezpečnou lokací,“ odpovídá režisér snímku Minuta věčnosti.

Krajina totiž byla třetí hlavní postavou našeho filmu, Island v sobě snoubí divokost a syrovost. Ve vnitrozemí se nacházejí lávová pole, gejzíry, vodopády a ledovce, ale také louky a pohoří, která mají díky klimatickým podmínkám jedinečnou barvu, jaká není nikde na světě.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Jiří Langmajer hledá cestu k dceři až na Islandu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci