První krok v léčbě neplodnosti – vynechat alkohol

14.2.2020 00:00   |   Sex a vztahy
Alkohol neničí jen játra a mezilidské vztahy, podle lékařů také významně ovlivňuje šance na zplození potomka. Problémy s početím má přitom v Česku každý pátý pár.

alkohol a sex

Česko je ve spotřebě alkoholu na prvních příčkách zemí z celého světa. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) předčí Čechy jen Litva a Moldavsko. Vysoká míra alkoholu má vliv nejen na játra, srdce či psychiku, ale také na schopnost založit rodinu.

„Je prokázána souvislost mezi konzumací alkoholu a potížemi s početím. Jedno pivo nebo sklenička vína nevadí, při vyšších dávkách už si ale lidé opravdu zadělávají na problémy. Konzumace více než 25 skleniček týdně například ovlivňuje kvalitu spermií,“ upozorňuje MUDr. Pavel Otevřel z kliniky Reprofit.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Češi se do svatby nehrnou, ale rozvádět se nebojí
Pečujete o vztah, nebo se necháte opečovávat?
Po jakém muži vlastně ženy touží

Játra nestíhají

„Játra jsou zatížena odbouráváním alkoholu, a nemohou proto udržovat hormonální rovnováhu v těle. Takzvaný oxidativní stres poté poškozuje membrány a dochází také k nedostatku vitaminů,“ vysvětluje MUDr. Otevřel.

Popíjení alkoholických nápojů nemá ale vliv pouze na mužskou plodnost, významně ovlivňuje také ženy. Podle posledních poznatků se šance na otěhotnění zvýší, pokud žena omezí přísun alkoholických nápojů.

Obrovským rizikem je poté pití v těhotenství, tím budoucí matky ohrožují život i zdraví svých dětí. Alkohol se dostává přímo k plodu skrze placentu, hrozí tak nejen vyšší riziko potratu, ale i vznik vývojových vad plodu.

Ohrožují dítě

„Děti alkoholiček se často rodí předčasně a mají zhoršené psychomotorické funkce. Pokud pije matka velké dávky alkoholu, dítě se bohužel může narodit i s abstinenčními příznaky,“ podotýká MUDr. Štěpán Machač z IVF Clinic.

Pravidelné popíjení jednoho alkoholického nápoje za druhým nemusí mít vliv pouze na schopnost úspěšně počít dítě, ale i na libido a erekci. Sklenička červeného vína sice rozproudí v těle krev a může přispět ke zvýšení libida u žen i mužů, velké množství alkoholu má zcela opačný účinek.

„Při nadměrném pití strádá celý organismus, dochází ke snížení chuti na pohlavní styk i k problémům s erekcí,“ říká MUDr. Otevřel. Podle MUDr. Machače má tzv. Suchý únor, kdy tisíce lidí vyměnují akohol za limonádu, džus či sodovku, význam zejména pro ty, kteří mají s alkoholem problém a pijí ho ve vyšším množství.

Měsíc je začátek

„Měsíc abstinence na detox organismu od alkoholu nestačí, protože jaterní buňky žijí déle, a obnova tedy zabere větší čas.” upozorňuje MUDr. Machač.

„Důležité ale je, že lidé, kteří pijí hodně a vydrží měsíc bez alkoholu, už se obvykle k tak vysokým dávkám nevrátí, což je samozřejmě pro zdraví prospěšné. Omezení alkoholu má pozitivní vliv na plodnost a Suchý únor považuji za první krok ke zlepšení celkového stavu,“ radí lékař.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: První krok v léčbě neplodnosti – vynechat alkohol

tack för hjälpläkaren

10.3.2020   |   16:15   |   od: Marival Pique
Mé jméno je Merival. Chci poděkovat Dr. Ajayimu za skvělé kouzlo, které mi pomohlo zachránit mé 10leté manželství. můj manžel byl vždy dobrý člověk, dokud se náhle změnil a začal mě podvádět s lady jménem Anna. Můj manžel se přestal vracet domů do té míry, že opustil mě a naše 3 děti. Šel jsem do jeho rodiny, aby mi pomohl s ním mluvit, ale on odmítl, v tuto chvíli jsem nevěděl, co jiného dělat. dokud jsem neslyšel o Dr. Ajayimu, kontaktoval jsem ho a ujistil mě, že se můj manžel vrátí ke mně a dětem po splnění některých kouzel, tak jsem se rozhodl to zkusit. Po několika týdnech odnikud se můj manžel nevrátil domů, byl tak střízlivý a omluvil se za všechno, co udělal mně a dětem. Děkuji dr. Ajayimu za kouzlo za záchranu mého manželství. pokud potřebujete nějakou duchovní pomoc, kontaktujte ho na Viber / whatsapp: +2347084887094 nebo email: drajayi1990@gmail.com, je stoprocentně spolehlivý.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 10. 3. 2020 16:15
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci