Ivan Trojan se stane Šarlatánem a zahájí v Berlíně

15.1.2020 00:00   |   TV a FILM
Šestinásobný držitel Českého lva Ivan Trojan se před filmovou kamerou stává šarlatánem. Tedy - léčitelem v životopisném historickém dramatu Šarlatán pod režijním vedením Agnieszky Holland.

Šarlatán

Nejnovější snímek významné polské režisérky bude mít v únoru světovou premiéru na 70. ročníku Berlínského mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Velkou poctou pro tvůrce je jeho uvedení v rámci Berlinale Special Gala.

Film inspirovaný skutečným osudem lidového léčitele Jana Mikoláška je zajímavou hereckou příležitostí nejen pro Ivana Trojana, ale také pro jeho osmnáctiletého syna Josefa Trojana. Ten ztvární tuto osobnost s výjimečnými schopnostmi v mladším věku. Výraznou postavu léčitelova asistenta si zahraje talentovaný slovenský herec Juraj Loj.

Video
Agnieszka Holland a Ivan Trojan o natáčení filmu Šarlatán

Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života (např. údajně zachránil A. Zápotockého před amputací nohy).

Boj s démony

Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostiko­vat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým…


Léčitel a jeho asistent Ivan Trojan a Juraj Loj

„Léčitelství mě vždy zajímalo. To, že je nějaký člověk schopen se tak silně zahloubat do těla a duše jiného člověka, že zjistí, co v něm je… Mikolášek byl neuvěřitelně chytrý, intuitivní, ale zároveň racionální diagnostik, který dokázal bylinkářstvím lidem skutečně neuvěřitelně pomáhat,“ říká Agnieszka Holland.

Jde o příběh člověka výjimečného, ale zároveň velmi nejednoznačného. Ví, že zachraňuje životy, umí pomoct lidem, ale zároveň si uvědomuje, že potřebuje pomoct i sám sobě. A ten svár v něm je další dramatickou linkou příběhu.

Velká výzva

Ivan Trojan přiznává, že tento film je pro něj velká výzva. „Navíc Mikoláška v mladším věku ztvární můj druhorozený syn. Jsme si přece jen podobní, Agnieszku zaujal, a ukázalo se, že to bude asi nejlepší řešení,“ doplnil herec, který s polskou režisérkou natočil například už film Hořící keř.


Mladého Mikoláška ztvárňuje Trojanův syn Josef

„Tím ale vůbec nejsilnějším na Šarla­tánovi pro mě není to, o čem vypráví, ale jak to vypráví! Okouzluje mě jeho originální narativní styl a filmová střídmost. Všech­no je výrazné a přitom emotivní. Křehké ve výrazu, silné v obsahu,“ dodala sedmdesátiletá filmařka.

zto, ŽenyproŽeny.cz
Foto CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Ivan Trojan se stane Šarlatánem a zahájí v Berlíně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci