TEST: Jak se vyznáte se v mléce, másle a sýrech?
31.12.2019 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEVyzkoušejte se na malém testu, jaké jsou vaše, nebo celé vaší rodiny, znalosti nejzákladnějších druhů potravin.
Každý z nás už jistě nakupoval v samoobsluze mléko, nějaký ten sýr nebo máslo. Víme kam sáhnout, vybíráme podle ceny, barevnosti obalu či naší zkušenosti. Náš výběr je někdy poněkud stereotypní a popravdě občas ani nevíme, co kupujeme. Číst složení na obalu a vyznat se v některých pojmech je docela oříšek.
Kdo z nás může říct s jistotou, že kupuje opravdu kvalitní výrobky, bez zbytečných náhražek a přitom za dobrou cenu? Zkuste si doma malý „mléčný“ testík, který odhalí, jak na tom jste se svými gastronomickým znalostmi!
1. Jak dlouhou trvanlivost má při skladování v ledničce mléko s označením „čerstvé“?
- a) 1 - 2 dny
- b) 3 - 5 dní
- c) žádnou, musí se spotřebovat v den nákupu
2. Jako „selské“ se označuje mléko:
- a) vykupované z certifikovaných statků
- b) mléko, které neprochází žádnou tepelnou úpravou
- c) plnotučné mléko bez úpravy obsahu tuku
MŮŽE VÁS ZAJÍMATMléčné produkty podporují naši imunitu |
3. Aby se nápoj mohl označovat „mléčný“:
- a) musí v něm být alespoň 50 % mléka nebo syrovátky
- b) musí obsahovat alespoň 35 % mléka nebo syrovátky
- c) musí obsahovat mléko
4. Smetana je mléčný výrobek, který obsahuje:
- a) nejméně 30 % tuku
- b) nejméně 20 % tuku
- c) nejméně 10 % tuku
5. Označení „sýr“ nesmí být na výrobcích, které:
- a) obsahují rostlinný nebo směsný tuk
- b) mají obsah sušiny nižší než 30 %
- c) obsahuje zbytkovou syrovátku
6. Tavený sýrový výrobek
- a) je tavený sýr
- b) má vyšší podíl přírodních sýrů nahrazen syrovátkou
- c) obsahuje zvýšený podíl sušených mléčných surovin
7. Jogurtem se rozumí:
- a) jakýkoliv netepelně upravovaný kysaný mléčný výrobek
- b) netepelně upravovaný kysaný mléčný výrobek, obsahující po celou dobu své trvanlivosti stanovené množství
- c) tepelně stabilizovaný kysaný mléčný výrobek
8. Máslo jako mléčný výrobek vyráběný stloukáním ze sladké či zakysané smetany:
- a) smí obsahovat max. 15 % rostlinného tuku
- b) smí obsahovat výhradně mléčný tuk
- c) smí obsahovat emulgátory a konzervanty
9. Pasterizací rozumíme:
- a) tavící proces při výrobě tavených sýrů
- b) fyzikální proces oddělování smetany od mléka
- c) tepelný proces úpravy mléka k odstranění choroboplodných zárodků
Vyhodnocení
Správné odpovědi jsou: 1b), 2c), 3a), 4c), 5a), 6b), 7b), 8b), 9c).
Za každou správnou odpověď si přičtěte bod a hned si můžete zkontrolovat, jak to s vašimi znalostmi vlastně je:
0 – 3 body
S vašimi znalostmi mléčných výrobků v našich obchodech je to vskutku tragické. Je otázka, zda víte, co kupujete nebo se možná nákupů v rodině pro jistotu vůbec neúčastníte? Rozhodně by vám ale nemělo být jedno, co jíte.
Řada výrobků dnes obsahuje všemožné náhražky, snižující náklady, ale také chuťový prožitek, někdy i s velmi rozporuplným vlivem na lidské zdraví. Proto pořádně čtěte etikety výrobků a zajímejte se více o to, co na vás čeká na talíři. Uvidíte tu změnu!
4 – 6 bodů
Vaše znalosti pojmů o mléčných výrobků nejsou zrovna prvotřídní a občas byste si mohli také pěkně naběhnout. Když se něco jmenuje „Smažák“, nemusí to ještě nutně obsahovat sýr, proto buďte při výběru zboží pečlivější a věnujte pozornost správným názvům.
Jogurt, máslo nebo sýr mají své nezaměnitelné parametry a všechno ostatní jsou jen náhražky. Pamatujte na to, až budete příště dělat týdenní nákup v samoobsluze.
7 – 9 bodů
Gratulujeme! Zdá se, že se opravdu vyznáte a jen tak někdo vás neopije rohlíkem. Nebo falešným jogurtem! Možná jste se už někdy nechali napálit nebo vás prostě zajímá zdravá výživa, dáváte přednost tradičním a kvalitním výrobkům a chuť je u vás důležitý faktor při výběru.
Přesto ale buďte opatrní. Náhražky se dnes bohužel staly běžnou součástí potravinového sortimentu a proto buďte pozorní. Přejeme vám dobrou chuť!
otz
Podělte se s námi