TEST: Jak se vyznáte se v mléce, másle a sýrech?

31.12.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE

Vyzkoušejte se na malém testu, jaké jsou vaše, nebo celé vaší rodiny, znalosti nejzákladnějších druhů potravin.


test

Každý z nás už jistě nakupoval v samoobsluze mléko, nějaký ten sýr nebo máslo. Víme kam sáhnout, vybíráme podle ceny, barevnosti obalu či naší zkušenosti. Náš výběr je někdy poněkud stereotypní a popravdě občas ani nevíme, co kupujeme. Číst složení na obalu a vyznat se v některých pojmech je docela oříšek.

Kdo z nás může říct s jistotou, že kupuje opravdu kvalitní výrobky, bez zbytečných náhražek a přitom za dobrou cenu? Zkuste si doma malý „mléčný“ testík, který odhalí, jak na tom jste se svými gastronomickým znalostmi!

1. Jak dlouhou trvanlivost má při skladování v ledničce mléko s označením „čerstvé“?

  • a) 1 - 2 dny
  • b) 3 - 5 dní
  • c) žádnou, musí se spotřebovat v den nákupu

2. Jako „selské“ se označuje mléko:

  • a) vykupované z certifikovaných statků
  • b) mléko, které neprochází žádnou tepelnou úpravou
  • c) plnotučné mléko bez úpravy obsahu tuku

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Mléčné produkty podporují naši imunitu
Rakytník? Prospěje nám víc, než citrón!
Vitamíny z lékárny? Dětem moc ne

3. Aby se nápoj mohl označovat „mléčný“:

  • a) musí v něm být alespoň 50 % mléka nebo syrovátky
  • b) musí obsahovat alespoň 35 % mléka nebo syrovátky
  • c) musí obsahovat mléko

4. Smetana je mléčný výrobek, který obsahuje:

  • a) nejméně 30 % tuku
  • b) nejméně 20 % tuku
  • c) nejméně 10 % tuku

5. Označení „sýr“ nesmí být na výrobcích, které:

  • a) obsahují rostlinný nebo směsný tuk
  • b) mají obsah sušiny nižší než 30 %
  • c) obsahuje zbytkovou syrovátku

6. Tavený sýrový výrobek

  • a) je tavený sýr
  • b) má vyšší podíl přírodních sýrů nahrazen syrovátkou
  • c) obsahuje zvýšený podíl sušených mléčných surovin

7. Jogurtem se rozumí:

  • a) jakýkoliv netepelně upravovaný kysaný mléčný výrobek
  • b) netepelně upravovaný kysaný mléčný výrobek, obsahující po celou dobu své trvanlivosti stanovené množství
  • c) tepelně stabilizovaný kysaný mléčný výrobek

8. Máslo jako mléčný výrobek vyráběný stloukáním ze sladké či zakysané smetany:

  • a) smí obsahovat max. 15 % rostlinného tuku
  • b) smí obsahovat výhradně mléčný tuk
  • c) smí obsahovat emulgátory a konzervanty

9. Pasterizací rozumíme:

  • a) tavící proces při výrobě tavených sýrů
  • b) fyzikální proces oddělování smetany od mléka
  • c) tepelný proces úpravy mléka k odstranění choroboplodných zárodků

Vyhodnocení

Správné odpovědi jsou: 1b), 2c), 3a), 4c), 5a), 6b), 7b), 8b), 9c).
Za každou správnou odpověď si přičtěte bod a hned si můžete zkontrolovat, jak to s vašimi znalostmi vlastně je:

0 – 3 body

S vašimi znalostmi mléčných výrobků v našich obchodech je to vskutku tragické. Je otázka, zda víte, co kupujete nebo se možná nákupů v rodině pro jistotu vůbec neúčastníte? Rozhodně by vám ale nemělo být jedno, co jíte.

 Řada výrobků dnes obsahuje všemožné náhražky, snižující náklady, ale také chuťový prožitek, někdy i s velmi rozporuplným vlivem na lidské zdraví. Proto pořádně čtěte etikety výrobků a zajímejte se více o to, co na vás čeká na talíři. Uvidíte tu změnu!

4 – 6 bodů

Vaše znalosti pojmů o mléčných výrobků nejsou zrovna prvotřídní a občas byste si mohli také pěkně naběhnout. Když se něco jmenuje „Smažák“, nemusí to ještě nutně obsahovat sýr, proto buďte při výběru zboží pečlivější a věnujte pozornost správným názvům.

Jogurt, máslo nebo sýr mají své nezaměnitelné parametry a všechno ostatní jsou jen náhražky. Pamatujte na to, až budete příště dělat týdenní nákup v samoobsluze.

7 – 9 bodů

Gratulujeme! Zdá se, že se opravdu vyznáte a jen tak někdo vás neopije rohlíkem. Nebo falešným jogurtem! Možná jste se už někdy nechali napálit nebo vás prostě zajímá zdravá výživa, dáváte přednost tradičním a kvalitním výrobkům a chuť je u vás důležitý faktor při výběru.

Přesto ale buďte opatrní. Náhražky se dnes bohužel staly běžnou součástí potravinového sortimentu a proto buďte pozorní. Přejeme vám dobrou chuť!

otz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: TEST: Jak se vyznáte se v mléce, másle a sýrech?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci