Mars aneb O láskách, svatbě a odpadcích

12.10.2018 00:00   |   TV a FILM
Mars. Absurdní film o láskách, svatbě a odpadcích, které sbíráme celý život na Zemi a nakonec je odneseme i na jinou planetu natočil Benjamin Tuček podle scénáře, který napsal s Terezou Nvotovou.

Mars, film

Mars je vztahová romance o láskách, přátelstvích, nadějích a obavách. I na jiné planetě nás stahují k zemi, vlastně k Marsu. Gravitace prostě funguje všude, jak už všichni vědí, protože doba, kdy byla rudá planeta v módě, dávno minula.

Lety na Mars už vyšly z módy a marťanskou vědeckou stanici udržuje v nouzovém režimu zastaralý robot Bot, ponechaný kdysi na Marsu svému osudu. Přežil pět velkých prachových bouří, četl jen komiks o Indiánech a několikrát ho trefil blesk.

Video
Trailer k filmu Mars

Už nechce být sám. Ale místo náhradních dílů přiletí česká výprava. Turisty přivádí různé důvody, někteří se na Marsu chtějí oženit, jiní jsou přesvědčení, že se účastní dobrodružné reality show.

Planeta s utažské pouště

Členové expedice jsou tak rozdílné osobnosti, že to mezi nimi brzy začne skřípat a robot Bot zatouží po době, kdy lety na Mars dávno vyšly z módy.


Poušť v americkém Utahu - dokonalý Mars

Snímek Mars se natáčel na stanici Mars Desert Research Station v poušti amerického Utahu v autentickém prostředí modulu pro simulace pobytů na Marsu.

„S herci a malým štábem jsme respektovali zásady kosmického výzkumu: oficiální komunikace probíhala v angličtině, soukromé hovory v češtině. Jednoduché pravidlo inspirovalo filmové dialogy,“ líčí režisér.

„Vědecká základna, ve které jsme natáčeli i bydleli, poskytla autentické interiéry. Patnáct let nepřetržitého provozu se na stanici výrazně podepsalo.
Oprýskaný, zanedbaný vzhled jsme využili pro náš příběh,” upřesňuje Benjamin Tuček.


Naivní celebrita Vendy se neumí rozhodnout, jestli ji miluje robot, nebo velitel (Jiří Havelka).

Herec a poradce

Nápad na dobrodružnou výpravu na Mars měl Ondřej Doule, systémový inženýr a vesmírný architekt se zaměřením na lety a pobyt člověka ve vesmíru. „V současnosti pracuji ve Floridském technologickém institutu, kde buduji novou Laboratoř pro pilotované lety,“ říká představitel robota Bota.

Zkušenosti z projektů s NASA Kennedyho vesmírného centra a ze svého působiště na floridském technologickém institutu chtěl využít ve filmu, který by propagoval lety na Mars.

„On je vlastně herec, který přesně pochopil, co znamená ve filmu nehrát. Jeho Bot prostě existuje a film vypráví. Ze svého úhlu pohledu, z perspektivy zastaralého, rozbitého operačního systému, vysvětluje režisér.


Robot Bot v podání Ondřeje Douleho

„Ondřej je povoláním vědec, vesmírný architekt, takže jsem s ním konzultoval spoustu technických, historických i filosofických detailů. Byl naším odborným poradcem,“ dodává Tuček.

Projekt a experiment

„Pro mne film byl další projekt a současně experiment. Jsem zvyklý pracovat s interdisciplinárními týmy, mám zčásti umělecké vzdělání a k filmu obecně mám velmi pozitivní vztah,“ přiznává Doule.


Inženýr (Petr Prokop) letí na Mars, aby si něco vydělal.

„Film Mars je pro mne něco jako další úspěšný projekt, který představuje i technické ukázky reálných vesmírných simulátorů,“ říká s tím, že film byl natočen právě proto, aby reálně připomínal život na Marsu, aby veřejnosti přiblížil krásy a trable života tam.

ozk, ŽenyproŽeny.cz
Foto CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Mars aneb O láskách, svatbě a odpadcích

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci