Ledový čaj je příjemné osvěžení, které zvládne každý

24.7.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
V letních měsících, kdy by měl člověk vypít alespoň 2, 5 litru tekutin denně, jsou vhodným doplňkem pitného režimu ledové čaje.

čaje

Není potřeba za něj utrácet, můžete si jej vyrobit sami doma. Jeho přípravu skutečně zvládne každý. Ideálně čaje ovocné, neobsahují totiž kofein a jsou proto vhodné pro všechny věkové skupiny.

Navíc kupované ledové čaje jsou obvykle doslazovány spoustou cukru, což není zdravé. Naproti tomu domácí ovocné čaje obsahují velké množství vitaminů a řada z nich se nemusí doslazovat vůbec. Výtečně chutnají studené, ale během chladnějších večerů jsou skvělé i horké.

Připrava za horka i studena

„Pro přípravu ledových čajů existují dvě varianty. Dají se připravovat horkou metodou nebo za studena. Všechny ledové čaje se oproti běžnému dávkování připravují alespoň dvakrát silnější. Při horké přípravě čaje je potřeba dbát na správnou teplotu vody a dobu louhování u jednotlivých druhů,“ připomíná Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.

Přečtěte si o čaji

Pět tisíc let věrný průvodce člověka
Zelený čaj pomáhá proti rakovině
Čaj pijeme stále více. Jak ho správně uvařit?

„Ovocné čaje se louhují pět až osm minut. U černých je doba louhování kratší, stačí zhruba tři až pět minut. U zelených čajů jsou to pouze dvě až tři minuty. Při delším louhování může nálev zhořknout,“ upozornil Petr Zelík.

Při klasické přípravě se nádoba zaplní ze dvou třetin ledem a na ten se nalije připravený ochucený horký čaj. Díky teplotnímu šoku zůstanou v čaji zachovány všechny účinné látky, vynikne jeho chuť a aroma.

Studená varianta je o něco rychlejší a všechny druhy čajů se louhují stejnou dobu. Směs čaje stačí zalít ze dvou třetin studenou vodou, nechat minimálně deset minut vylouhovat, přecedit a doplnit ledem.

Jak je obohatit?

Hotový nápoj je možné obohatit ovocem, bylinkami či zmrzlinou. Ledové čaje výborně chutnají v kombinaci s brusinkami, pomerančem, citrónem, limetkou nebo třeba s meruňkou či mangem. K velmi oblíbeným bylinám patří máta. Zajímavá je i kombinace s meduňkou, vanilkou, skořicí a zázvorem.

Cukr, citrón a jiné přísady pro ochucení se používají těsně před naléváním čaje na ledové kostky. V hotovém ledovém čaji se totiž jakékoli sladidlo velmi špatně rozpouští,“ dodává Petr Zelík.

Pro ty, kteří si chtějí hned přípravu ledového čaje vyzkoušet, nabízíme několik jednoduchých receptů:

Meruňkový ledový čaj

Na litr vody potřebujeme 14 lžiček ovocného čaje, čtyři meruňky, 1 lžíci citrónové šťávy, cukr nebo sladidlo, kostky ledu.

Čaj zalijeme vařící vodou, necháme louhovat 5–8 minut, scedíme a ochutíme cukrem a citrónem. Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Rozdělíme je do sklenic, přidáme led asi do 2/3 výše nádob a vše ihned zalijeme horkým čajem.

Ledový čaj se zmrzlinou

Připravíme si 3/4 l vody, 10 lžiček ovocného čaje , 90 ml světlého hroznového džusu, 3 lžíce rumu, 250 g drobných kuliček hroznového vína, 4 kopečky oříškové zmrzliny.

Čaj zalijeme vařící vodou, necháme louhovat 5–8 minut, scedíme a ochutíme džusem a rumem. Hrozny omyjeme a odstraníme z nich slupky. Do vysokých sklenic rozdělíme po 1 kopečku zmrzliny, přidáme hrozny a přelijeme horkým čajem.

Matcha Smoothie

Vyrobíme si 300 ml ledu, k tomu přiádme do mixeru, 150 ml vanilkového sojového mléka, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce čaje matcha. Všechny suroviny společně rozmixujeme a je hotovo.

Příprava bez použití mixéru: použijeme misku na matchu, do ní dáme všechny suroviny kromě ledu a pak pečlivě rozšleháme. Nakonec přidáme drcený led.

Mletý čaj matcha je nejstarší odrůdou japonských zelených čajů, které se tradičně, více než 800 let, používají při zenových buddhistických ceremoniích. Matcha se dnes používá i jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje, včetně zmrzliny, nealkoholických ovocných nápojů, latté a čokolád.

Ledový čaj černý

Potřebujeme 20 g černého čaje , litr vody, šťávu ze 3 citrónů, ledové kostky, kolečka nebo kůru citrónu či pomeranče, snítku čerstvé meduňky.

Do předehřáté konvice dáme čaj, zalijeme vařící vodou a necháme 5 minut louhovat. Scedíme, ochutíme citrónovou šťávou, popřípadě osladíme.

Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit kolečkem citrónu nebo jemně snítkou meduňky.

Ledový čaj zelený

Na litr vody potřebujeme 14 čajových lžiček zeleného čaje, ledové kostky a snítku čerstvé meduňky nebo máty.

Do předehřáté konvice dáme čaj a zalijeme vodou o teplotě 70 až 80 °C, louhujeme maximálně 3 minuty. Scedíme a dle chuti přidáme citrónovou šťávu, popřípadě osladíme.

Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit kolečkem citrónu nebo jemně snítkou meduňky či máty.

Ledový čaj ovocný

Na litr vody potřebujeme 14 čajových lžiček ovocného čaje a ledové kostky.

Do předehřáté konvice dáme čaj, zalijeme vroucí vodou a necháme 5–8 minut louhovat. Scedíme, popřípadě osladíme. Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme.

Před podáváním můžeme skleničky ozdobit kolečkem citrónu nebo jemně snítkou meduňky či máty.

Obdobně můžeme připravit ledový čaj bylinný nebo z rooibosu.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Ledový čaj je příjemné osvěžení, které zvládne každý

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci