Problémy se spánkem rozhodně nepodceňujme

16.11.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Každý z nás někdy v životě poznal, co to znamená probdít noc a nemoci usnout. Problém se spánkem má podle odborníků až 40 procent lidí. U seniorů je to dokonce každý druhý.

SWISS

Pokud nemůžete usnout déle jak týden, je potřeba hledat pomoc. Nedostatek spánku může vést k nespavosti, která zvyšuje riziko infarktu, mrtvice či deprese.

Pro někoho je banalita, že se pár nocí nevyspal a mávne nad tím rukou. Přece se to dá lehce dohnat třeba o víkendu, kdy zůstane v posteli o pár hodin déle. Jenže ono jde o víc, než jen o únavu, která může narůstat.

Existuje totiž řada studií, které poukazují na to, že lidé, jenž nárazově omezili spánek, mají vyšší riziko dopravních nehod či snáze onemocní infekčními chorobami, například chřipkou. Navíc z krátkodobého problému se snadno může stát dlouhodobý.

Pak i když je najednou možnost se dospat, spánek nepřichází a může se objevit nespavost. Při ní je už potřeba pomoc, jelikož ta sama od sebe neodezní. Navíc dlouhodobý nedostatek spánku může vést k závažným zdravotním problémům, jakými jsou deprese, cukrovka či obezita a zvyšuje se rovněž riziko infarktu i mrtvice.

Proč je spánek důležitý

Zatím jsem řešili, co nedostatek spánku může způsobit, ale je potřeba si připomenout, proč je vlastně tak nezbytný. Spánek je důležitý pro regeneraci celého organismu. Během něho tělo odpočívá, snižuje se tělesná teplota, zpomaluje se dýchání a snižuje se krevní tlak.

Také naše mysl je „vypnutá“ a nabíráme duševní i fyzické síly na další den. Právě dostatek kvalitního spánku je důležitý pro náš biorytmus, aby vše fungovalo, tak jak má. Chybí-li nám, pak se potíže dříve či později dostaví. 

Opatrně s léky na psaní

Pokud máte problémy se spánkem déle jak týden, pak na nic nečekejte a začněte hledat pomoc. Odborníci varují, že oddalování problému jen zvyšuje riziko, že potíže se stanou chronickými a jejich následná léčba bude komplikovanější.

Možná vám přijde jako nejsnazší řešení nechat si předepsat léky na spaní (tzv. hypnotika), ale to nemusí být to jediné a správné řešení. Předně si musíte uvědomit, že tyto prášky jsou často návykové a jakmile si na ně zvyknete, už se bez nich neobejdete.

Dalším problémem je, že s hypnotiky sice usnete, ale není to zdravý přirozený spánek. S léky totiž vymizí intenzivní fáze spánku, kdy tělo odpočívá a regeneruje se. To má za následek, že se po probuzení budete cítit nevyspalí a budete mít ranní kocovinu, i když jste spali třeba déle jak 10 hodin. Přesto hypnotika bere kolem 16 % lidí s problémy se spánkem1.

Vyzkoušejte pomoc z přírody

Než půjdete za lékařem pro předpis, zkuste raději bylinky. Jsou osvědčené a používaly je už naše babičky a prababičky. Mezi nejužívanější patří kozlík lékařský, jenž se osvědčil při nespavosti způsobené nervovým vyčerpáním, přepracováním a stresem. Jeho pozitivní vliv dokládá i mnoho vědeckých studií.

V nich se jednoznačně potvrdilo, že nejúčinnějším z přírodních prostředků proti nespavosti je právě extrakt kozlíku lékařského, a proto je velmi důležité vybrat přípravek, který jej obsahuje dostatečné množství.

Mezi další rostliny, které se při potížích se spánkem používají, patří chmel, mučenka a meduňka. V lékárně je však k dostání celá řada preparátů, které směs těchto bylinek obsahují.

Z toho důvodu je potřeba obezřetně vybírat, jelikož některé přípravky v sobě mají jen minimální množství účinných látek, takže se pak nemůžete divit, že se účinek nedostaví. Nenechte se tedy oklamat reklamou, porovnávejte složení a vyberte si ten nejsilnější přípravek.

Tím je také Swiss Sleepnox Forte, který obsahuje velmi účinnou kombinaci extra silných extraktů z výše uvedených bylin. Navíc je nenávykový a zcela bezpečný pro dlouhodobé užívání. Takže může pomoci překonat období, kdy nemůžete usnout.

Zapomeňte na shon a relaxujte

Pro spánek je důležité, abychom se naučili vypnout a zklidnit se. Protože uléhat do postele s hlavou plnou otázek, myšlenek a výčitek, k uvolnění nepomáhá. Nepřidá mu ani moderní technika.

Takže před spaním zapomeňme na mobil či tablet a sociální sítě. Naopak snažme se věnovat něčemu, co nás zklidní a pomůže nám to zbavit se stresu. Zkrátka práci a problémy si do postele neberme.

Zdroj: sleepnox.cz



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci