Pevnost Boyard zkouší pokořit i české týmy

31.8.2016 00:00   |   TV a FILM
Po letech se naše obrazovky, respektive pevnost Boyard, dočkaly osobností z České republiky. S taji a záludnostmi této mořské pevnosti v Biskajském zálivu s překrásným výhledem na Atlantik se postupně utká deset pětičlenných týmů v české verzi stejnojmenné televizní soutěže.

Pevnost Boyard

Do soutěže, kterou přináší TV Prima, jako první nastoupí herci Jakub Prachař, Vojtěch Kotek, Jan Dolanský, Kristýna Leichtová a fitness instruktorka Hana Kynychová.

Televize Prima obsadila do role moderátora pořadu „Pevnost Boyard“ Libora Boučka. Otec Fouras (père Fouras) bude mít českého představitele, ztvární jej Jan Rosák:


Otec Fouras v podání Jana Rosáka v české verzi soutěže „Pevnost Boyard“.

Jako vždy se bude bojovat o zlatý poklad, ale zlaťáky se tentokrát neposypou soutěžícím a poputují na charittivní účely. V prvním díle soutěže je získá organizace Helppes – jediná profesionální nezisková organizace svého druhu v České republice, která je registrovaným poskytovatelem sociálních služeb.

Helppes pomáhá osobám s nejrůznějšími druhy handicapů při jejich integraci, soběstačnosti a samostatnosti prostřednictvím speciálně vycvičených psů.

Vyrostla z moře

Pevnost Boyard, v níž se stejnojmenná televizní soutěž bezmála tři desítky let odehrává, se nachází mezi ostrovy Aix a Oléron, na dohled od pevniny, kde leží městečko Fouras. Začala se stavět v roce 1801 za vlády Napoleona I., aby chránila západní pobřeží Francie. Dokončena byla ale až roku 1857.

Pevnost vlastně ční z vody jako šedesátimetrová loď z kamenných kvádrů. Je široká třicet metrů a vysoká dvacet metrů. Sloužilo zde přes dvě stovky vojáků. Kolem roku 1871 byla na krátkou dobu přeměněna ve věznici.


Alain Delon přijíždí k pevnosti Boyard ve filmu „Dobrodruzi“.

Slávu pevnosti Boyard vzkřísil nejprve v roce 1967 francouzsko-italský film „Dobrodruzi“ s Alainem Delonem a Lino Venturou v hlavních rolích. Jen pro připomínku: Alain Delon tu při přestřelce nakonec umírá v náruči kamaráda...

A v plné permanenci je pevnost od roku 1990, kdy zde začala éra televizní soutěže Klíče od pevnosti Boyard. Pro ulehčení přístupu natáčecí techniky byla po straně pevnosti instalována zařízení podobná vrtným plošinám.

Souboj o klíče a indicie

Televizní soutěž je soubojem o klíče, o indicie a závěrečná část se pak odbývá za mříží, v prostorách pokladnice střežené majestátními tygry. Za padesát minut je nutné získat dostatečný počet klíčů a indicií i určit heslo.


První tým (vlevo) české verze soutěže „Pevnost Boyard“.

K tomu, aby soutěžní tým mohl vstoupit do pokladnice, potřebuje pět klíčů. Získá je za úspěšné vyřešení tajenek, zdolání úkolů v jednotlivých částech pevnosti i za správné zodpovězení hádanek, které dává otec Fouras. Pokud se to podaří, moderátor nejdříve vyzve krotitelku Félindru, aby zahnala tygry do klece, poté lze odemknout mříž pokladnice.

Od této chvíle mají soutěžící tři minuty, aby otevřeli indicie, uhodli heslo a rozmístili se na příslušná písmena na podlaze v prostorách pokladnice. Když je heslo správné, ze samotné pokladnice se začnou sypat mince...


Kapitán našeho prvního týmu Jakub Prachař.

Jakub Prachař prozradil, z čeho měl obavy

Otec Fouras sice dával záludné hádanky, ale první pětice přesto zvládla úkoly soutěže na výbornou. I když to bylo podle jejich slov značně náročné.

„Přesně jsem věděl, do čeho jdu a do dotazníku jsem proto napsal, jak bylo požadováno, z čeho mám obavy – nesnáším uzavřený prostor, vodu a výšky. Nakonec se to obrátilo proti mě, když zrovna já jsem pak v soutěži musel plnit úkol ve výšce a navíc v uzavřeném tubusu, kudy protékala voda. Takže příště si při vyplňování dotazníku dám velký pozor,“ říká kapitán týmu Jakub Prachař.


Kristýna Leichtová za chvíli poletí po hlavě do moře.

Proti pavoukům a hadům

Zato Kristýna Leichtová měla lékařsky potvrzenou arachnofobii, strach z pavouků, přesto se při plnění úkolu musela na vlastní kůži s takovými obyvateli pevnosti setkat. A Hana Kynychová vyfasovala neoblíbené hady – byla ale vskutku obdivuhodně statečná, i když kolena měla pěkně rozklepaná...

Vojtěch Kotek se zase stal prvním českým vězněm Boyardu, koho obětovali kvůli indicii. „Měli jsme to za sebou,“ říká Vojta a dodává: „A v takové situaci máte s těmi lidmi společného něco, co nikdo jiný nemá. To je jako, když si herci z trilogie Pána prstenů vytetovali na zadek jejich logo – měli společné tetování, je to společný zářez. Navrhnu, že bychom si mohli takto nechat vytetovat otce Furase, tedy Honzu Rosáka.“

Splnil si sen

Nadšený se z Boyardu vrátil Jan Dolanský. „Pevnost je přesně taková, jakou jsem si ji představoval – nádherná. A já jsem si splnil dětský sen. Je to bomba.“


Tygři patří k obyvatelům pevnosti.

Dodejme, že obyvateli pevnosti jsou vždy po dobu soutěže také zástupci zvířecí říše. Nejvýraznější jsou tygři Kali, Minh a Kanji, kteří za mříží hlídají prostory pokladnice.

Každý rok se v Pevnosti Boyard objeví kolem tří set exotických zvířat – na sto padesát hadů, pavouků a štírů i velké množství žab, kobylek, ještěrek a dalších drobných živočichů, s nimiž pak soutěžící měří své síly.

Po první pětce vstoupí do soutěže postupně ještě pětačtyřicet známých osobností z České republiky. Mezi nimi například Leona Machálková, Kateřina Neumannová, Jakub Kohák, Vendula Svobodová-Pizingerová, Petr Vacek, Vanda Hybnerová, David Kraus, Taťána Kuchařová, Jan Čenský, Daniela Šinkorová, Agáta Hanychová-Prachařová, Ondřej Brzobohatý, Eva Perkausová, Monika Leová, Miroslav Šimůnek, Lejla Abbasová.

bri, ŽenyproŽeny.cz
Foto: FTV Prima a archiv

Přečtěte si také

Diskuse: Pevnost Boyard zkouší pokořit i české týmy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci