Zdravé, či nezdravé? Jak je to s kečupy

15.6.2016 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
A navrch záplavu kečupu, jak to můžeš jíst? A navíc to není zdravé! Také už jste někde slyšeli tuhle hlášku? Ale jak to vlastně s kečupem je, škodí?

kečupy

Kečup patří mezi nejoblíbenější dochucovadla napříč kontinenty. Nejvíce se ho zkonzumuje v Americe, nicméně Češi, nezůstávají nijak pozadu. Přesto mezi námi stále koluje řada mýtů vztahujících se k této červené omáčce. Pojďme si některé z nich objasnit.

Jsou vůbec z rajčat?

Také se bojíte, že pokud v krámě sáhnete po kečupu, neodnesete si v tašce skutečná rajčata, ale jen jablečnou drť obarvenou mrkví?

Čtěte pozorně etikety. Sáhnete-li po produktu s označením „kečupová omáčka“, „kečupová pochoutka“ apod., stát se to může.

  • Výrobek označený jako „kečup“ musí podle vyhlášky ministerstva zemědělství obsahovat minimálně 12 % refraktometrické sušiny (metoda stanovení celkové sušiny pro některé cukry), z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.
  • Kečupy s přívlastky Extra, Speciál a Prima pak musí mít minimálně 30 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 10 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.

Jak tomu rozumět? Kečupy se nedělají přímo z rajčat, ale ze sušeného rajčatového protlaku, jehož podíl ve výsledném produktu stanovuje právě legislativa.

VAŠE RECEPTY S KEČUPEM

Rajská superomáčka
Kuřecí kousky se šlehačkou
Bůček na zelí

Na „kečupové omáčky“ ale vyhláška nepamatuje, takže výše popsané poměry rajčatové sušiny u nich rozhodně nejsou zaručeny. Rajčata proto ve výrobku snadno může doplnit třeba právě jablko, a to v daleko větším množství, než byste si přáli.

O tom, zda je kečup chutný, nerozhoduje jenom množství rajčat, ale i kvalita základní suroviny. A ta se mezi jednotlivými výrobci liší. „Mnoho kečupů má v sobě levné a málo prověřené rajčatové protlaky z Číny,“ vysvětluje Milan Bažík, obchodní ředitel společnosti SPAK, která v Česku kečupy vyrábí už 25 let.

„To potom ovlivňuje celkovou chuť kečupu. Proto si necháváme rajčata dovážet z Itálie, kde máme osvědčené dodavatele,“ doplňuje. Bohužel tak neplatí přímá úměra typu „čím více rajčat na 100 g kečupu, tím kvalitnější produkt“.

V plastu déle vydrží?

Možná věříte tomu, že kečup vám déle vydrží v plastu, protože je lépe chráněn před okolními vlivy, zejména světlem. Není to ale pravda. Z kečupů ve skle sice hůře dostanete zbytky obsahu, na druhou stranu do něj nepronikne žádný vzduch a lépe si zachová své vlastnosti.

Plast je v tomto ohledu méně odolný, i když kvalita obalového materiálu je samozřejmě výrobce od výrobce různá.

„Čeští spotřebitelé dávají přednost kečupu v plastu, protože je o mnoho lehčí, lépe padne do ruky a mohou ho postavit víčkem dolů, takže z něj obsah nemusí vyklepávat. Dalším důvodem může být menší riziko úrazu, pokud s ním manipulují děti,“ komentuje Milan Bažík.

 Tradiční sklo rovněž napovídá, že kečup není chemicky konzervovaný – umožňuje totiž sterilaci teplem přímo v láhvi. Aby vám kečup obecně vydržel co nejdéle, po otevření jej uschovejte do lednice.

Vyhněte se pokušení hrdlo lahve po použití olíznout. Tento zlozvyk, rozšířený v mnoha domácnostech, přispívá ke zvýšené kazivosti kečupu.

Nejsou zdravé?

Kečupy nejsou zdravé, protože obsahují totiž přehršel konzervantů, barviv a aromat, traduje se. Jenže vědci by s tím zrovna nesouhlasili. Proč?

Rajčata jako základ kečupu mají vysoký obsah lykopenu, tj. antioxidantu. Říká se o nich, že pozitivně působí proti rakovině, srdečnímu infarktu a mrtvici.

  • Podle studie finské univerzity zveřejněné v americkém odborném časopise Neurology měli muži ve věku 46 až 65 let s vysokým obsahem lykopenu o 55 % menší riziko mrtvice.
  • Vědci z univerzity v Oslu se pak zaměřili přímo na pravidelnou konzumaci kečupu a zjistili, že vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Proto experti radí jíst minimálně jeden rajčatový produkt denně. Třeba kečup.
  • Dle Informačního centra bezpečnosti potravin mají dvě polévkové lžíce kečupu dokonce více lykopenu než čerstvé rajče střední velikosti.

V kvalitních kečupech navíc konzervanty, barviva ani aromata nenajdete, vystačí si s běžnými kuchyňskými přísadami. Proto se hodí i do dětského jídelníčku.

A proti zmíněným kečupovým závějím bojujte zbraněmi gurmánů. Jídlo by mělo obsahovat všechny chuti pěkně vyvážené, aby žádná výrazně nepřevažovala, ale vytvořily skutečný chuťový zážittek...

rtz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Zdravé, či nezdravé? Jak je to s kečupy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci