Zdravé, či nezdravé? Jak je to s kečupy
15.6.2016 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEKečup patří mezi nejoblíbenější dochucovadla napříč kontinenty. Nejvíce se ho zkonzumuje v Americe, nicméně Češi, nezůstávají nijak pozadu. Přesto mezi námi stále koluje řada mýtů vztahujících se k této červené omáčce. Pojďme si některé z nich objasnit.
Jsou vůbec z rajčat?
Také se bojíte, že pokud v krámě sáhnete po kečupu, neodnesete si v tašce skutečná rajčata, ale jen jablečnou drť obarvenou mrkví?
Čtěte pozorně etikety. Sáhnete-li po produktu s označením „kečupová omáčka“, „kečupová pochoutka“ apod., stát se to může.
- Výrobek označený jako „kečup“ musí podle vyhlášky ministerstva zemědělství obsahovat minimálně 12 % refraktometrické sušiny (metoda stanovení celkové sušiny pro některé cukry), z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.
- Kečupy s přívlastky Extra, Speciál a Prima pak musí mít minimálně 30 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 10 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.
Jak tomu rozumět? Kečupy se nedělají přímo z rajčat, ale ze sušeného rajčatového protlaku, jehož podíl ve výsledném produktu stanovuje právě legislativa.
VAŠE RECEPTY S KEČUPEM |
Na „kečupové omáčky“ ale vyhláška nepamatuje, takže výše popsané poměry rajčatové sušiny u nich rozhodně nejsou zaručeny. Rajčata proto ve výrobku snadno může doplnit třeba právě jablko, a to v daleko větším množství, než byste si přáli.
O tom, zda je kečup chutný, nerozhoduje jenom množství rajčat, ale i kvalita základní suroviny. A ta se mezi jednotlivými výrobci liší. „Mnoho kečupů má v sobě levné a málo prověřené rajčatové protlaky z Číny,“ vysvětluje Milan Bažík, obchodní ředitel společnosti SPAK, která v Česku kečupy vyrábí už 25 let.
„To potom ovlivňuje celkovou chuť kečupu. Proto si necháváme rajčata dovážet z Itálie, kde máme osvědčené dodavatele,“ doplňuje. Bohužel tak neplatí přímá úměra typu „čím více rajčat na 100 g kečupu, tím kvalitnější produkt“.
V plastu déle vydrží?
Možná věříte tomu, že kečup vám déle vydrží v plastu, protože je lépe chráněn před okolními vlivy, zejména světlem. Není to ale pravda. Z kečupů ve skle sice hůře dostanete zbytky obsahu, na druhou stranu do něj nepronikne žádný vzduch a lépe si zachová své vlastnosti.
Plast je v tomto ohledu méně odolný, i když kvalita obalového materiálu je samozřejmě výrobce od výrobce různá.
„Čeští spotřebitelé dávají přednost kečupu v plastu, protože je o mnoho lehčí, lépe padne do ruky a mohou ho postavit víčkem dolů, takže z něj obsah nemusí vyklepávat. Dalším důvodem může být menší riziko úrazu, pokud s ním manipulují děti,“ komentuje Milan Bažík.
Tradiční sklo rovněž napovídá, že kečup není chemicky konzervovaný – umožňuje totiž sterilaci teplem přímo v láhvi. Aby vám kečup obecně vydržel co nejdéle, po otevření jej uschovejte do lednice.
Vyhněte se pokušení hrdlo lahve po použití olíznout. Tento zlozvyk, rozšířený v mnoha domácnostech, přispívá ke zvýšené kazivosti kečupu.
Nejsou zdravé?
Kečupy nejsou zdravé, protože obsahují totiž přehršel konzervantů, barviv a aromat, traduje se. Jenže vědci by s tím zrovna nesouhlasili. Proč?
Rajčata jako základ kečupu mají vysoký obsah lykopenu, tj. antioxidantu. Říká se o nich, že pozitivně působí proti rakovině, srdečnímu infarktu a mrtvici.
- Podle studie finské univerzity zveřejněné v americkém odborném časopise Neurology měli muži ve věku 46 až 65 let s vysokým obsahem lykopenu o 55 % menší riziko mrtvice.
- Vědci z univerzity v Oslu se pak zaměřili přímo na pravidelnou konzumaci kečupu a zjistili, že vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Proto experti radí jíst minimálně jeden rajčatový produkt denně. Třeba kečup.
- Dle Informačního centra bezpečnosti potravin mají dvě polévkové lžíce kečupu dokonce více lykopenu než čerstvé rajče střední velikosti.
V kvalitních kečupech navíc konzervanty, barviva ani aromata nenajdete, vystačí si s běžnými kuchyňskými přísadami. Proto se hodí i do dětského jídelníčku.
A proti zmíněným kečupovým závějím bojujte zbraněmi gurmánů. Jídlo by mělo obsahovat všechny chuti pěkně vyvážené, aby žádná výrazně nepřevažovala, ale vytvořily skutečný chuťový zážittek...
rtz, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi