Mazance i beránka zvládnete hravě. Máme recept!

10.4.2020 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Na Bílou sobotu by měla každá hospodyňka podle lidových tradic napéct mazance, beránka... Přinášíme osvědčený recept, jak to ještě hravě zvládnout! I když, přiznejme si, že je hodně domácností, kde kvůli nedostatku času toto takzvaně obřadní pečivo raději koupí již hotové.

mazanec, beránek

V kterémkoli obchodním řetězci potvrdí, že prodej před Velikonocemi stoupá o desítky procent. Například v obchodech Albert mluví čísla o tom, že před velikonočními svátky prodej čerstvého mazance roste až desetinásobně.

Podle statistik se velikonoční tradice v České republice stále dodržují, i když letošní koleda a vyšupání všech panen a dívek se kvůli epidemii nekoná... Barvení vajíček i výrobě kraslic se věnuje až dvacet procent lidí, k vlastnoručnímu pletení pomlázky se jich hlásí přes deset procent.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Štědré Velikonoce projdou i naší kuchyní
Kopřivy v nádivce nahradí špenát nebo dýně
Sváteční jídlo – jednoduché a přitom moc dobré!

Velikonoční mazance a beránka pečou v každé osmé domácnosti. Dokazuje to i fakt, že například prodej droždí, které je zásadní surovinou k přípravě mazance nebo jidášů, významně stoupá týden před Velikonočním pondělím. Týká se to rovněž ostatních ingrediencí jako je mouka, tuk, vejce, rozinky nebo mandle.

Pokud jde o samotné domácí pečení, lze vysledovat trend, kdy lidé ve větších městech tradiční velikonoční pečivo především kupují již hotové, avšak v těch menších si ho nejen koupí v obchodě, ale právě i sami upečou.

 MAZANEC

Na plech do trouby se vejdou dva. K jejich přípravě potřebujeme kilo polohrubé mouky, 1 máslo, 1 vanilkový cukr, 100 g rozinek, půl lžičky soli, 5 vajec, 200 g cukru krupice, lžičku citrónové kůry, 2 lžíce rumu, přibližně půllitr vlažného mléka, 100 g sekaných mandlí a 60 g droždí.
 Připravíme si kvásek – v mističce rozmícháme droždí s trochou mléka, lžící cukru a lžící mouky – a v teple jej ponecháme kynout.
Zbylou mouku, cukr, sůl, rozinky, citrónovou kůru a vanilkový cukr smícháme ve velké míse, přidáme rozpuštěné máslo, 4 žloutky, polovinu mandlí, zbylé mléko, rum a vykynutý kvásek. Směs vypracujeme na hladké těsto a v teple ho necháme kynout půldruhé hodiny.
Z těsta pak vytvarujeme dva bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.
Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a v horní části nařízneme tvar křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby.
Zpočátku 10 minut pečeme na 200 °C, potom dopékáme při 150 °C ještě dalších 30 až 40 minut.
Mazance necháme vystydnout a posypeme je moučkovým cukrem.

Sladká a voňavá varianta mazance plná rozinek a mandlí má o Velikonocích hlavní roli. Víte ale, že v minulosti se pekl i naslano? Lidé mazanec považovali za symbol slunce a připravovali ho ze strouhaného sýra a mnoha vajec.

Kromě velikonočního mazance je za jeden z hlavních symbolů jara považován beránek. A proto by například sladký beránek z piškotového těsta neměl na slavnostním stole chybět. Zkuste si jej doma upéct také, určitě to zvládnete.

 BERÁNEK

Přichystáme si všechny suroviny – 4 vejce, žloutky a bílky odděleně, půldruhého hrnku polohrubé mouky, tři čtvrtě hrnku krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, kelímek smetany ke šlehání, k vymazání a vysypání formy: máslo a hrubou mouku.
Středně velkou formu na beránka nejprve vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.
Z bílků připravíme tuhý sníh a spolu se smetanou jej opatrně vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme do formy a pečeme zhruba 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Po vychladnutí beránka posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mašlí.


ztp, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Mazance i beránka zvládnete hravě. Máme recept!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci