Neumíme odpočívat: dovolená jen týden a ještě pracujeme

24.7.2015 00:00   |   Wellness
Podle průzkumů dvě třetiny Čechů řeší na dovolené pracovní záležitosti, třetina z nich pak navíc i v době volna pracuje intenzivně.

dovolená

Většina zaměstnanců stojí o dovolenou mimo hlavní sezonu. Vybrat si ji během července a srpna chtějí jen tři z deseti zaměstnanců. Pokud pak zvolí letní termín, největší zájem je o červenec.

V době letních prázdnin musí řešit svou dovolenou rodiče s dětmi. Vzhledem k tomu, že jde o jediné období v roce, kdy mohou s dětmi na delší dobu odjet, je pro ně dovolená nezbytná.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Společná dovolená, je to dobrý nápad?
Dovolená s puberťákem: Máme ho nutit k cestě?
Zmrzlina a voda – naše největší problémy v cizině

„Určitě doporučuji se s takovými zaměstnanci domluvit a dovolenou jim umožnit. Dobrý zaměstnavatel dbá na to, aby jeho zaměstnanci udržovali balanc mezi rodinným a pracovním životem, a nabízí to jako benefit – nejen v podobě letní dovolené, ale i celkovou flexibilitou,“ říká ředitelka personální agentury Advantage Consulting Olga Hyklová.

Češi jsou troškaři

„Když může zaměstnanec v pracovní době odběhnout vyzvednout dítě ze školy, zajít s ním k lékaři a nahradit si tento čas prací z domova, je pak mnohem loajálnější a váží si toho, jak se s ním zachází. Pozitivně se to pak odrazí na jeho pracovním výkonu,“ zdůrazňuje Olga Hyklová.

V porovnání se zahraničím, kde je průměrná délka dovolené kolem dvou týdnů, jsou Češi troškaři. Vystačí si nejčastěji s týdnem dovolené, který si vyberou vícekrát za rok. Odjet někam na čtrnáct dní nebo déle není v Česku příliš běžné.

Na škodu pro všechny

„Důvodem, proč Češi jezdí na kratší dovolené, je přání ušetřit, ale také touha vypadat před zaměstnavatelem nepostradatelně,“ vysvětluje odbornice na personální vztahy.

„Je to rozhodně na škodu pro obě strany – správně vedená firma by zastupitelnost měla mít vyřešenou a zdravě sebevědomý zaměstnanec by se zase neměl bát odjet na delší dobu,“ dodala Olga Hyklová.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Neumíme odpočívat: dovolená jen týden a ještě pracujeme

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci