Chuťový zážitek z vína dokáže správná voda umocnit
15.7.2015 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLESprávné párování vína a vody odhaluje sommelier a odborník společnosti Global Wines Filip Jantač.
Neperlivá voda nejde ke každému
Přijdete do restaurace a automaticky si k vínu objednáte neperlivou vodu? Tak pozor! U některých vín se zbytečně připravíte o jejich chuť.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATTeplota je základem správně servírovaného vína |
„Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům,“ doporučuje Filip Jantač z Global Wines.
Perlivé podtrhnou chuť
Perlivé a zásadité vody, jako je například S. Pellegrino, pasují díky svému čerstvému štiplavému perlení ke strukturovaným archivním vínům, se kterými vytváří bohatou kombinaci chutí.
Zásadité perlivé vody se naopak nedoporučují párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře.
Kohoutková voda
Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling.
Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína.
A teplota?
Vodu servírovanou k vínu je třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia.
Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu.
otz, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi