Chuťový zážitek z vína dokáže správná voda umocnit

15.7.2015 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Víno a voda je osvědčená kombinace, která nikoho nepřekvapí. Jenomže ne každý si uvědomuje, že voda se v chutích liší stejně jako víno, a dokáže proto umocnit, případně pokazit zážitek z chuti vína.

víno

Správné párování vína a vody odhaluje sommelier a odborník společnosti Global Wines Filip Jantač.

Neperlivá voda nejde ke každému

Přijdete do restaurace a automaticky si k vínu objednáte neperlivou vodu? Tak pozor! U některých vín se zbytečně připravíte o jejich chuť.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Teplota je základem správně servírovaného vína
Chuť vína podtrhne správný výběr sklenice
Decka vína denně přidá pět let života

„Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům,“ doporučuje Filip Jantač z Global Wines.

Perlivé podtrhnou chuť

Perlivé a zásadité vody, jako je například S. Pellegrino, pasují díky svému čerstvému štiplavému perlení ke strukturovaným archivním vínům, se kterými vytváří bohatou kombinaci chutí.

Zásadité perlivé vody se naopak nedoporučují párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře.

Kohoutková voda

Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling.

Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína.

A teplota?

Vodu servírovanou k vínu je třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia.

Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Chuťový zážitek z vína dokáže správná voda umocnit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci