Teplota je základem správně servírovaného vína

26.12.2014 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Nemusíte být experti, když chcete vybrat dobré víno. Ve vinotékách a specializovaných obchodech vám dobře poradí. Jenomže doma už si musíte víno „pohlídat“ sami.

teplota vína

Pokud si chcete vychutnat víno v té nejlepší formě, je nezbytné dbát na jeho správné podávání. K hezkému zážitku a k radosti nestačí pouze víno nachladit, otevřít a jen tak vypít. K dokonalosti daného okamžiku a vychutnání vína v jeho plné kráse je potřeba trochu více.

S vínem se musí umět zacházet, otevřít jej při správné teplotě, odhadnout dobu dekantace (víno se otevřením, případně přelitím do karafy provzdušní, otevře a zharmonizuje) před konzumací a v neposlední řadě zvolit správný typ sklenky a samozřejmě i pokrm.

Červená vína

Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší.

Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně.

U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné provést dekantaci, u velkých těžkých vín dekantujte až několik hodin předem.

Může vás zajímat

Ženy, které pijí víno, mají lepší sex
Chuť vína podtrhne správný výběr sklenice
Šampaňské – dobré na srdce, tvrdí vědci

Bílá a růžová vína

Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve.

„Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, doporučuji také zvážit jejich dekantaci. Víno se pak rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Šumivá vína

Šumivá vína by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladící nádobě s ledem a vodou či obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C.

Dekantace se až na výjimečné případy u těchto vín neprovádí. Šumivé víno se poté pije z úzkých protáhlých sklenek, tak zvaných fléten, kde víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C.

Fortifikovaná červená a bílá vína

Fortifikovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během nebo po kvašení přidává alkohol. Mezi jejich nejznámější zástupce patří portské a sherry.

Bíla vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vytažení z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C, starší červená vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě.

 

„Dekantace se u těchto vín většinou neprovádí, výjimkou je ročníkové Vintage Port. Toto víno je vhodné vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením je třeba, aby byla láhev v klidu. Při otevírání Vintage Port se ve vybraných restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi,“ dodává zajímavost Filip Jantač.

Přehled správné teploty vín pro servírování

Druh vína

Doporučená teplota

Sekty, šumivá, Champagne

6 – 9°C

Suchá bílá , mladá a růžová, polosladká a sladká

9 – 11°C

Mladá červená, lehká a ovocná

10 – 12°C

Velká, silná bílá

10 – 12°C

Elegantní červená

12 – 14°C

Velká těžká červená

14 – 16°C

Červená s vysokým taninem

18 – 20°C

Likérová vína, portská, Sherry

13 – 15°C

Nezapomínejte, že po nalití do sklenice teplota vína stoupne až o 2°C.

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Teplota je základem správně servírovaného vína

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci