V hollywoodském filmu Dítě číslo 44 hraje i Praha

19.5.2015 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Americký thriller Dítě číslo 44 natočil režisér Daniel Espinosa podle stejnojmenného a cenami ověnčeného bestselleru britského spisovatele Toma Roba Smithe, jehož silný příběh se miliónům čtenářů na celém světě doslova zadřel pod kůži.

film Dítě číslo 44

Jde o temný příběh odehrávající se ve stalinistickém Sovětském svazu. Byl inspirován skutečným případem "rostovského řezníka" – sériového vraha a kanibala Andreje Čikatila, který zabil přes padesát žen a dětí převážně v okolí ruského města Rostov na Donu.

Hlavním hrdinou filmu Dítě číslo 44 je hrdý sovětský občan Lev/Leo Děmidov (Tom Hardy), jenž stoupá po kariérních stupních v tajné policii a stává se hvězdným vyšetřovatelem se zaměřením na podvratnou protistátní činnost.

Video
Trailer k americkému filmu Dítě číslo 44.

Když Lev Děmidov a jeho sadistický kolega Vasilij Nikitin (Joel Kinnaman) zatknou údajného špióna Anatolije Brodského (Jason Clarke), tak tento "zrádce" při výslechu označí jako jednoho ze spiklenců také Děmidovovu manželku, krásnou učitelku Raisu (Noomi Rapace).

Zločin? Tady neexistuje!

Lev Děmidov je tudíž nucen vyšetřovat i svoji manželku Raisu jako podezřelou z velezrady. Mezitím se mu však dostane do rukou případ zavražděného chlapce, nalezeného u železničních kolejí.

Přestože všechny důkazy svědčí o opaku, Lev Děmidov před chlapcovým otcem, agentem Alexejem Andrejevem (Fares Fares), případ překvalifikuje na nehodu, protože stalinistická doktrína hlásá, že "v socialistickém ráji" neexistuje takový zločin jakým je vražda.


Gary Oldman a Tom Hardy ve filmu Dítě číslo 44 pátrají po důkazech vražd dětí.

Když potom Lev Děmidov odmítne udat svou manželku Raisu, tak velitel tajné policie major Kuzmin (Vincent Cassel) rozhodne o jejich vyhoštění do pochmurného průmyslového města Volsku, kde mají žít v nuzném obydlí.

Desítky zavražděných

Ve Volsku se Lev Děmidov, zbavený svěch hodností, dozvídá, že podobných smrtelných "nehod" u železničních tratí se malým chlapcům v nedávné době přihodily desítky. Ve spojení se šéfem místní policie generálem Michailem Něstěrovem (Gary Oldman) začne pátrat po důkazech.

Čím dál fanatičtější Děmidovův bývalý kolega Vasilij Nikitin (Joel Kinnaman) se ovšem urputně snaží zadržet Lva Děmidova i s maželkou Raisou ještě dříve, než bude vrah dětí odhalen. V tamní sovětské společnosti, jak již bylo řečeno, není totiž pro takové odhalení místo.


Tom Hardy ve filmu Dítě číslo 44 ztvárnil hlavní roli Lva Děmidova.

Velké finální střetnutí hrdiny, sériového vraha a byrokrata přežije jen jeden z nich. Stalinistický režim však vůči nepříjemným pravdám Lva Děmidova zůstává i nadále imunní...

Moskva nad Vltavou

Dítě číslo 44 je jedním z nejvýznamnějších hollywoodských filmů, které v poslední době vznikal v České republice.

Samotné natáčení v létě 2013 trvalo od června do září přes deset týdnů a probíhalo v Praze, v Ostravě, na Kladně i dalších místech. Kvůli filmu byl vůbec poprvé zastaven provoz části pražského metra.


Britský spisovatel Tom Rob Smith – autor knižní předlohy filmu Dítě číslo 44.

Tajně se části natáčení zúčastnil i producent a legendární filmař Ridley Scott. Na vznik filmu se přijel podívat také autor knižní předlohy Tom Rob Smith a štábu dokonce prozradil, že vůbec první myšlenka na celý příběh a na napsání knihy ho napadla právě během pobytu v Praze.

Americký film Dítě číslo 44 vyjde koncem září také na DVD a na Blu-ray.

bri, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také

Diskuse: V hollywoodském filmu Dítě číslo 44 hraje i Praha

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci