Angelina Jolie ztvárnila neuvěřitelný příběh Nezlomného

12.1.2015 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Divoké mládí, olympiáda a setkání s Hitlerem, sestřelený bombometčík, trosečník se žraloky kroužícími kolem, zajetí a boj o přežití a pak nádherný okamžik vykoupení. To vše nabízí nový film režisérky a producentky Angeliny Jolie Nezlomný.

Nezlomný, Jolie

Jde o neuvěřitelný životní příběh Louise Zamperiniho, který zemřel v červenci 2014 ve věku 97 let. Ještě neuvěřitelnější je, že trvalo skoro sedmdesát let, než ho někdo zvěčnil na filmovém plátně.

Video
Trailer k filmu Nezlomný

Tím někým byla Angelina Jolie, která po zajímavém režijním debutu V zemi medu a krve, zvolila tuhle „chlapskou“ látku a natočila film o tom, že když máte dostatečně silnou vůli, přežijete skoro všechno.

České slavnostní premiéry v pražské Lucerně se 4. února pod záštitou Českého olympijského výboru zúčastní řada reprezentantů v čele se čtyřmi olympijskými vítězi: gymnastkou Věrou Čáslavskou, skifařkou Mirkou Knapkovou, snowboardcrossařkou Evou Samkovou a rychlostním kanoistou Martinem Doktorem.

Od sígra k zajatci

Osud slavného amerického olympionika (na 5 km skončil osmý, ale upoutal rychlým posledním kolem za 56 s), válečného letce, trosečníka a válečného zajatce Louise Zamperiniho je toho nejlepším důkazem.

Jako malý kluk byl Louis pěkný sígr, jeho výhodou bylo, že před následky svých činů dokázal skoro vždycky utéct. Toho si všiml jeho starší bratr Pete, kterého napadlo, že by běžecký talent mohl využít na závodní dráze.


Ze sígra se stal úspěšný závodník

Dotáhl to až do amerického olympijského týmu na hry v Berlíně v roce 1936, kde mimo jiných ohromil i Hitlera. O pár let později ohromoval jeho spojence jako člen posádky amerického bombardéru operujícího v jižním Pacifiku.

Když během jedné záchranné operace jeho stroj spadl do oceánu, byl Louis jedním ze tří členů posádky, kteří havárii přežili. Víc než měsíc strávil v záchranném člunu, než ho zachránila kolem plující loď. Bohužel, ta loď byla japonská.

Nezlomili ho

Zamperini se ocitl v zajateckém táboře, který připomínal peklo na zemi. Už tak těžké podmínky k životu se Louisovi ještě zhoršily, když se jeho věznitelé dozvěděli, že je to slavný sportovec. Chtěli ho zničit, chtěli ho zlomit. Jenže on byl prostě nezlomný.


Po mnoha dnech strádání záchrana – a japonský zajatecký tábor

„Na světě je spousta bolesti. Myslím, že přesně takové příběhy dneska potřebujeme. Příběhy lidí, kteří prošli temnotou a dostali se zpátky na světlo. Můžou nám pomáhat, inspirovat nás, umožňují nám vidět svět z té lepší stránky,“ vysvětluje Angelina Jolie svou motivaci k natočení Nezlomného.

Režie vyžaduje plné oddání

Režijní i scénáristický debutem Angeliny Jolie vznikl v roce 2011 jako vedlejší produkt její humanitární práce. „Vůbec jsem neměla v plánu věnovat se režii,“ říká Angelina. „Představovala jsem si, že jednoho dne skončím s filmováním a budu doma se svými dětmi.“


Režisérka předvádí, jak si scénu představuje

Po prvním filmu si ale Angelina byla jistá, že chce režírovat film znovu, ale vůbec nebyla jistá, jaký film by to měl být.

„Chtěla jsem, aby to bylo něco, co mám ráda a na čem mi záleží, protože režie vyžaduje, abyste se jí plně oddali, musíte trávit mnoho času bez své rodiny a věnovat jí mnohem více úsilí než hraní“, říká.

Když roku 2012 producent Matthew Baer ukázal Angelině pracovní scénář k filmu Nezlomný, Zamperiniho příběh ji ihned uchvátil. „Byla jsem překvapená návrhem scénáře, který jsem četla, ale až poté, co jsem přečetla populární knihu od Laury Hillenbrand, jsem si věděla, že ten film chci režírovat,“ říká Angelina.

Nic snadného

Ale brzy zjistila, že režie tohoto filmu nebude tak snadný úkol. „Musela jsem o tu práci bojovat,“ říká. „Musela jsem dokázat ostatním, že na to mám, a později také to dokázat sobě samotné. A samozřejmě i Louiemu, což taky nějakou dobu trvalo.“


Angelina Jolie s Louisem Zamperinim

Když se Louie dozvěděl, že film bude režírovat známá herečka, chvíli mu trvalo, než té myšlence přivykl. Nebylo to ale dlouho a on jí přivítal do své rozvětvené rodiny.

„Angie mi zavolala a řekla, že bude režírovat film,“ vyprávěl. „Znal jsem jí jen z televize, protože do kina už nechodím. Ale vím, že o ní říkají, že je to nejkrásnější dívka na světě. A pak přišla ke mně domů. Taková panenka! Zlatíčko! Ihned jsem viděl, že není jen krásná, ale i chytrá. Je velmi uvážlivá a má laskavé srdce. Pomyslel jsem si, co můžu chtít víc?“

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Angelina Jolie ztvárnila neuvěřitelný příběh Nezlomného

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci