Tip do vaší kuchyně: avokádo a mango

10.2.2015 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Exotické ovoce i zelenina už dávno nejsou v našich obchodech unikátem, přesto je na první pohled zřejmé, že české hospodyňky jsou k nim zdrženlivé. Jistě vědí, oč jde, většině však chybí zkušenosti, jak je doma v kuchyni uplatnit.

avokádo a mango

Například mango nebo avokádo, které jsou běžnou součástí nabídky všech řetězců i prodejců ovoce a zeleniny.

Avokádo sice patří do ovoce, i když ho spíš většina vnímá jako zeleninu k další úpravě (naopak meloun zase spíš přijímáme jako ovoce, ačkoli botanicky patří do zeleniny).

Encyklopedie o něm prozrazuje, že jde o plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý.

Široké použití

Uprostřed dobře roztíratelné dužiny se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm (mimochodem lehce naklíčí i v květináči). Sedm až 20 cm dlouhý plod může vážit až jeden kilogram. 

Jeho použití v kuchyni je široké – můžeme ho jíst syrové, ale spíše se používá do nejrůznějších pomazánek, polévek a kaší. Chybí mu totiž ovocná sladkost či kyselost, na chuť připomíná spíš olejnatá semínka a ořechy.

Naproti tomu dobře zralé mango je vyloženě sladká pochoutka.  Nejlepší je čerstvé nebo přidané do ovocného salátu. Často se také používá vařené v pokrmech. Bývá používáno jako příloha k drůbežímu masu, rybám, nebo šunce.

Jaké si vybrat

A výběr manga nebo avokáda? Nehledejte v tom žádnou vědu, stačí se řídit základními pravidly. Než začneme avokádo nebo mango vybírat, musíme vědět, na co je budeme chtít využít.

„Pokud si totiž chceme na nich pochutnat hned, musíme vybírat takové plody, které jsou k tomu určené. V našich obchodech jsou například označeny nápisem ready to eat. Tyto plody jsou měkčí a příjemně vyzrálé,“ radí Stanislava Mele (na snímku vpravo), manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco.

Když nakupujeme plody, které budeme jíst výhledově, kupujeme mango nebo avokádo zelené a tvrdší a necháme je doma dozrát.

Dozrají nám?

„Dejte jej na dva až tři dny do papírového pytlíku a nechte v pokojové teplotě. Přidat k němu můžeme přidat jablko, které proces zrání urychlí,“ podotýká manažerka s tím, že je nikdy nedáváme do lednice, chladno nesnášejí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Moderní freshe dětem raději nedávejte
Ovoce při hubnutí: Jaké si vybrat?
Brontosauří vejce přichází. Je to pluot

U obou plodů jíme pouze dužinu, ke které se dostaneme tak, že mango oloupeme a rozpůlíme po ploše pecky. Pecku odstraníme, a dužinu můžeme nakrájet na tenké plátky. Přetnou se tak dlouhá vlákna, které mango obsahuje.

„Avokádo nejdříve podélně rozkrojíme kolem pecky, obě půlky se od sebe jednoduše oddělí a my pak z vyzrálého plodu měkkou máslovou dužninu vydlabeme třeba lžící,“ doporučuje Stanislava Mele.

Avokádová pomazánka s paprikou

Příprava pomazánky trvá pár minut, je tedy ideální například pro snídani, nebo podvečer nabitého dne. Potřebujeme jen jedno avokádo, jednu červenou nebo žlutou papriku, malou cibuli, citron, sůl a pepř.

Avokádo rozkrojíme a dužninu vydlabeme a dáme do mixeru. Přidáme papriku nakrájenou na drobné kostičky, cibuli nadrobno, z citronu pak vymačkáme asi čajovou lžičku šťávy. Rozmixujeme a podle chuti opepříme a osolíme.

Pomazánku podáváme s bílým pečivem, ještě lépe pak s opečenými toasty. 

Mangový dort nepečený

Potřebujeme 150g sušenek BeBe, 80 g másla, dva tvarohy, půl šálku cukru krupice, 300 ml šlehačky, lžíci želatiny, čtvrt šálku horké vody, 5 ks manga, oloupané a nakrájené na plátky, 2 lžíce limetkové nebo citrónové šťávy.

 
Sušenky v kuchyňském robotu najemno rozdrtíme. V misce ze sušenek a másla uhněteme těsto pro spodní díl koláče. Napěchujeme na dno mělké pánve (asi 20 cm) a necháme zchladit. 

V mixéru smícháme tvaroh, šlehačku a cukr do hladkého krému.

Do misky dáme želatinu, zalijeme teplou vodou a metličkou mícháme, dokud se želatina nerozpustí. 

Přidáme 1/4 šálku rozmixovaného tvarohu a zase dobře rozmícháme. Nakonec směs želatiny a tvarohu celou rozmícháme se zbylým tvarohem.

Polovinu tvarohově-želatinového krému natřeme na sušenkovou základnu a poklademe plátky manga. Na ně pak natřeme zbývající krém a necháme minimálně dvě hodiny v chladnu. (Kdo chce, může dělat ale jen jednu vrstvu)

Před podáváním dezertu rozmixujeme dohladka půlku manga a limetkovou šťávu. Získaným krémem natřeme vršek dortu, navrch pak můžete přidat ještě pár plátků manga.
 
boh,  ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Tip do vaší kuchyně: avokádo a mango

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci