Pět tipů jak předejít obezitě u školáků

16.5.2014 00:00   |   Děti
Prevence – právě to je nejefektivnější způsob, jak řešit narůstající nadváhu a obezitu v dětské populaci a zabránit jejímu vzniku. Co ale dělat, když už prevence nestačí a musíte obezitu léčit?

hubneme

Docházejí vám už nápady, jak začít a co je nejdůležitější? Následující tipy od MUDr. Hany Mojžíšové pomohou vašemu dítěti na cestě za zdravějším a spokojenějším životem!

Nejdříve si však položme otázku: Proč je obezita tak nebezpečná především u dětí?

„Je to z toho důvodu, že obézní dítě se v 70 až 80 % stane obézním dospělým a zdravotní komplikace spojené s obezitou se mohou projevit již v časné dospělosti," vysvětluje specialistka na dětskou obezitu MUDr. Hana Mojžíšová (na snímku vpravo).

„Konkrétně to znamená riziko v podobě vysokého tlaku, cukrovky 2. typu, infarktu, mrtvice a některých typů nádorů. Spolupodílejícím se faktorem na vzniku nadváhy a obezity je kromě nevhodného stravování i nedostatek pohybu,“ dodává.

Přinášíme rady MUDr. Hany Mojžíšové k tomu, jak obezitě u školáků předejít:

1. Nesvádějte vše na geny

Svádět tloušťku dítěte na genetiku také často nemůžeme. Druh geneticky podmíněné obezity, se kterou nelze již bojovat je přitom jen málo procent. Podíl genetiky na obezitě je přibližně 40 až 60 %, ale ostatní práce je na nás.

„Kromě genetiky děti po rodičích dědí především dispozice ke špatným stravovacím návykům,“ zdůrazňuje specialistka na dětskou obezitu.

2. Buďte vzorem

Děti od svých rodičů často přebírají mnohé zvyky, které pak mají hluboko zafixované ve svých vzorcích chování. V našem případě se jedná o:

  • dlouhodobě nadměrný energetický příjem
  • nevyváženost živin v potravě
  • způsob trávení volného času (aktivní a pasivní)

Navíc pokud i rodiče mají problém se svou hmotností, dítě toto prostředí vnímá jako normu. To následně ovlivňuje i jeho výběr kamarádů a později partnerů, kteří se chovají podobně. Vzniká tak začarovaný kruh.

Nejdůležitějším a nejúčinnějším prvkem ve výchově je tedy nápodoba. Malé děti jsou jako „opičky“ a velmi rády napodobují gesta, věty a slova a jsou zkrátka zrcadlem každého rodiče.

3. Cvičte

Chůze přestala být běžným prostředkem přesunu z místa na místo. Časový tlak nás nutí volit jiné způsoby „dopravy“, abychom ušetřili čas.

Náročnost běžného dne školáka, který je převážen na nejrůznější kroužky, vede ke zvýšené únavě a ta vede k volbě pasivního odpočinku – tedy sezení u televize či počítače. Nadměrné psychické zatížení může být doprovázeno další nadbytečnou konzumací energeticky bohatých a výživově prázdných pochutin.

4. Stravujte se chytře

Kde se tedy ukrývá tajemství správné potravy, co konkrétně by děti měly jíst?

  • upravte množství sladkostí a sladkých nápojů – i ovoce může být přece vynikajícím dezertem
  • upřednostňuje-li dítě sladkou chuť, bylo by vhodné mu k snídani či svačině nabídnout celozrnné cereálie s čerstvým ovocem
  • celozrnné cereálie a obsah bílkoviny v mléčných výrobcích zasytí na delší dobu a navíc tělu poskytnou i potřebnou výživovou hodnotu
  • zahrňte vhodné zdroje bílkovin: libové maso, mléčné výrobky, vejce
  • naučte děti ke každé porci jídla přidávat ovoce nebo zeleninu
  • dbejte na pravidelnost stravování a na čerstvost potravin
  • z příloh vybírejte ty kvalitnější, tedy přílohy, které obsahují celá zrna: vícezrnný či celozrnný chléb a ranní celozrnné cereálie (nejvyšší obsah na našem trhu mají Nestlé cereálie)

POTŘEBUJETE PORADIT?

Hledáte názor či radu, jak
na přebytečné kilogramy vašeho školáka?
Navštivte Lékařskou poradnu MUDr. Mojžíšové

5. S dětmi snídejte

Veďte děti k mottu „Snídaně je základ!“ Společná příprava jídla je nejen moc pěkná forma, jak s dětmi strávit společný čas, ale také prospívá zdravému stravování.

Naučte děti snídat a buďte jejich vzorem, protože co se v mládí naučí, ve stáří jako když najdou!

Závěrem vždy pamatujte: Dodržovat tyto body je základ, ale bez spolupráce širší rodiny žádné redukční pobyty či přednášky ve škole dítěti nepomohou. Obézní rodiče mají třikrát častěji obézní děti. To si rodiče musí uvědomit a rozhodnout se pro změnu životosprávy celé rodiny a být dítěti oporou a příkladem.

Naší snahou by měla být – pokud je to potřeba – změna životního stylu celé rodiny. Nesmíme zapomínat, že jde o cestu zdlouhavou, musíme být trpěliví a netraumatizovat dítě neúměrným tlakem na hubnutí za každou cenu.

MUDr. Hana Mojžíšová


Diskuse: Pět tipů jak předejít obezitě u školáků

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci