Jak správně připravit kávu, radí šéfbarista
8.1.2014 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLENa nejčastější chyby nás upozorňuje Luboš Martínek, šéfbarista CrossCafe, českého originálního franchisového konceptu nekuřáckých kaváren.
„Lidé se často nechávají ošálit obchodníkem a nosí si domů bezcennou a někdy dokonce nezdravou surovinu. To je první chyba,“ začíná odborník.
Prostor pro další pochybení vzniká při samotném způsobu přípravy kávy. Například u espressa velmi záleží na hrubosti namletých hrnek. „Hrubé namletí produkuje kávu bez aroma, vede k příliš rychlé extrakci a zdaleka neodhalí charakter zvolené směsi,“ vysvětluje Luboš Martínek.
Nejhorší je hodně vody
A naopak příliš jemné mletí? „To způsobí dlouhou extrakci a výsledkem bude přepálená káva, která obsahuje i vyloženě nezdravé látky,“ kontruje šéfbarista.
Chybou je i nedostatečná pozornost věnovaná čištění domácího kávovaru a mlýnku. Pražená káva totiž obsahuje olej, který umí zežluknout.
Mezi nejhorší chyby však patří snaha vytvořit z dávky kávy mnohem více nápoje, než je vhodné.
Může vás zajímatKáva zlepšuje paměť a snižuje riziko mrtvice |
Co vyžadovat v kavárně
Chybovat ale mohou i profesionálové, ať z neznalosti či pohodlnosti. Čili na co si dát pozor v kavárně, kde si dáváme nejčastěji některou z variant espressa. „Podívejte se na nádobu se zrnky kávy nad mlýnkem. Musí být perfektně čistá,“ upozorňuje Luboš Martínek.
„Ideální jsou mlýnky, které namelou jen jednu dávku kávy v okamžik, kdy ji barista potřebuje. Samotná extrakce kávy má trvat 20-25 vteřin. Pokud si objednáte větší variantu espressa a barista nechá kávu protékat strojem 40 vteřin, raději nápoj ani neochutnávejte,“ radí odborník.
Cukr? Proč ne?
Správná varianta je dolití malého „shotu“ čistou horkou vodou. Dnes už je dobrým zvykem podávat ke kávě čerstvé, plnotučné a ohřáté mléko. Poslední dobou je v módě odmítání cukru.
„Souhlasím, že kvalitní káva se bez něj obejde. Přesto však cukr klidně doporučím. Pokud před vámi stojí silné espresso z čisté arabiky, lžička třtinového cukru se s přirozeně nakyslou chutí kávy skvěle doplňuje. Stále obvyklejší je servírování chladné čisté vody na zapití,“ doporučuje šéfbarista.
toz, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi