Užijte si s dětmi v Chorvatsku zajímavou dovolenou

16.5.2013 00:00   |   Peníze
Chorvatsko je již několik let nejoblíbenější zahraniční destinací Čechů – loni tam na dovolenou vyjelo více než 800 tisíc našich turistů.

Chorvatsko, dovolená

Kdo by si však myslel, že dovolená je tu jen ležení u moře, je na omylu. Spousty skvělých zážitků nejsou problém. Ani s malými dětmi.

Proč vyrazit do Chorvatska

Ačkoliv může někoho odradit počet Čechů, kteří se každé léto do Chorvatska vydávají, existuje několik důvodů, proč je tato země tak oblíbená a stojí za to ji navštívit, i s dětmi.

  • Nejbližší přímořská lokalita. A právě s dětmi oceníte každou minutu, kterou už nemusíte trávit na cestě.
  • Cenově nejdostupnější zájezd. Není problém zde sehnat levnou dovolenou pro celou rodinu (i psa).
  • Vysoká pravděpodobnost krásného počasí. (Ostrov Hvar patří mezi nejslunečnější místa v Evropě vůbec.)
  • Skvělé pohostinství. Chorvaté jsou nesmírně milí a jejich kuchyně je excelentní.

A co tedy podniknout? Výlet lodí

Výletní klasika. Kdo si neudělal výlet na moře, jako by v Chorvatsku ani nebyl. V každém přímořském letovisku najdete několik společností, které takovou atrakci nabízí, a rozhodně vám doporučujeme některou z těchto příležitostí využít.

Pro děti je cesta lodí dobrodružstvím a zábavou a i vy zde načerpáte energii. Pokud budete mít štěstí, potkáte na své cestě i delfíny, nebo se budete bavit krmením racků z paluby v době oběda.

Před cestou ale rozhodně nezapomeňte na několik věcí. Především pokrývky hlavy, opalovací krém a pitná voda by měly být samozřejmostí. Na horní (a cestovatelsky asi příjemnější) palubě to sice krásně fouká, ale slunko nepálí o nic míň! Od věci také není přibalit žvýkačky a Kinedril, nebo jiný prášek proti nevolnosti. Stačí trochu větru a loď se pořádně rozhoupe.

Horská turistika

Všem, kteří se vydávají na prosluněnou Makarskou riviéru, ale chtějí poznat víc než jen pláž, by neměl utéci výlet do hor. Masivní pohoří Biokovo, která se zvedá jen kousek za hranicemi města, je velmi dobře dostupné i automobilovou dopravou.

Takže si sem můžete bez obav vyrazit i s dětmi – vyjedete do vyšších poloh, kde už nejsou tak příkré stezky, a dál pokračujte pěšky a obdivujete zdejší přírodu, drobná políčka místních a také unikátní krasové jevy. Navíc pohled z takové výšky na moře je úchvatný. Při dobré viditelnosti dokonce dohlédnete až na Apeniny v Itálii.

Poznávejte místní život

Život v přímořských letoviscích není typický pro všechny Chorvaty. Někteří žijí zcela odlišně – obhospodařují svá pole, chovají ústřice, nebo třeba těží sůl. Ukažte svým dětem i jinou stránku života u moře. Zkuste třeba dovolenou na ostrově Pag. Právě jeho sůl pokrývá 2/3 celkové chorvatské produkce. A právě zde můžete vidět i původní způsob dobývání soli odpařováním v umělých jezerech. A po náročném dni si užijte léčivou bahenní koupel na břehu moře (zábava pro děti zaručena).

re


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci