Po pěti letech další Mission: Impossible

8.12.2011 01:00   |   TV a FILM
VIDEO – Bez plánu. Bez podpory. Bez šance. S takovým vzkazem se v polovině prosince vrací Tom Cruise do kin se čtvrtým pokračováním akční ságy, tentokrát pod názvem Mission: Impossible-Ghost Protocol.

Mission impossible

Po pěti letech od „trojky“, kdy porazil obchodníky se zbraněmi, se Ethan Hunt setkává s ještě těžším úkolem: zabránit válce. Nová akční podívané se předpovídá, že se stane filmovým hitem konce letošního roku.

Praha a agentka

V Česku o to víc, že si ve filmu zahrála i Praha, která tu suplovala na ruskou metropoli Moskvu, díky čemuž řada z nás potkala malého velkého Toma na vlastní oči. Natáčení tu začalo v říjnu 2010 a již po několika dnech režisér Brad Bird prohlásil, že „Praha je jedno z nejkrásnějších měst na světě.”

Scénáristé chtěli ve filmu mít i silnou ženskou postavu – agentku. Režisér Bird popisuje, že agentka Jane Carter (Paula Patton) umí být pěkně drsná. Má velké zkušenosti, ale na této misi ji žene něco víc – touha po pomstě. „Paula je mimořádně talentovaná, velmi charismatická a skvěle se umí do role vžít,” říká Tom Cruise.

Kreml v troskách

Špionážní agentura Impossible Missions Force má obrovský problém. Právě když její eso, Ethan Hunt, provádělo tajnou operaci v Moskvě, spáchal kdosi úspěšný bombový útok na Kreml. Ruští představitelé jsou rozezlení na nejvyšší míru a mluví dokonce o válečné odpovědi.

A protože se všechny nitky sbíhají právě u IMF, americký prezident dá pro jistotu od agentury oficiálně ruce pryč vyhlášením „Ghost Protocolu“, čímž ji odřízne od zdrojů, zázemí, podpory a z jejích členů udělá lidi na odstřel. To rozhodně není přehánění, krátce po tomto byrokratickém úderu umírá násilnou smrtí její oficiální šéf (Tom Wilkinson).

Video
Trailer ke čtvrtému dílu Mission: Impossible

Ethan Hunt se proto pokusí o nemožné. Společně s trojicí věrných a odhodlaných kolegů (Simon Pegg, Paula Patton a Jeremy Renner) se pokusí o nesplnitelnou misi - najít pachatele útoku a smýt tak ze sebe veškerou vinu.

Na nejvyšší mrakodrap

Abyste si dokázali představit celou šíři slova „nemožný“, pak vězte, že kromě českých, ruských, kanadských a indických lokací si ve filmu zahrála i nejvyšší stavba na světě, gigantický mrakodrap Burdž Chalifa v Dubaji, po jejímž vnějším plášti Ethan Hunt „vesele šplhá“.

„Původně se sekvence, ve kterých Ethan leze po budově, měly natáčet tak, že Cruise vyleze jen krátký úsek a potom záběry digitálně nastavíme, aby to vypadalo, že zdolal celou budovu,” vysvětluje producent zodpovědný za vizuální efekty Tom C. Peitzman. „Pak jsme si sedli s Tomem, který řekl, že to chce vylézt sám. To otočilo naše plány zcela jiným směrem.”

Zkoušky a trénink trvaly měsíce, takže ve chvíli, kdy se Cruise dostal ke skutečnému povrchu budovy, byly pro něj všechny pohyby rutinou. Pod natáčecí plac bylo umístěné lešení, na které byly nainstalovány světla, jež zahřála sklo na sto stupňů.

Jako na plotně

Štáb získal povolení ke vstupu do 123. patra, které ještě nebylo dokončené a odkud mohly kamery seshora snímat Cruisovy pohyby. Aby mohly být pořízené záběry zvenku, vyndalo se z fasády kolem 20 oken v různých patrech. Během dne byl povrch skla tak horký, že se ho nedalo ani dotknout.

Štábu se náhodou podařilo najít jedno místo – přímo nad veřejnou vyhlídkou v budově, kam nepadalo přímé sluneční světlo, takže tam nebylo tak horko, zároveň tam ale byl dostatek světla potřebného k natáčení. Cruise byl při výstupu upevněn v přiléhavém a ne příliš pohodlném postroji, který byl napojený na kabelový systém, který kontroloval jak pevně je “přilepen” k budově.

git

Přečtěte si také

Diskuse: Po pěti letech další Mission: Impossible

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci