Kardiochirurg Jan Pirk po stopách Feidippidése na maratonu

28.10.2010 01:00   |   Společnost
Již dávno je známo o významném českém kardiochirurgovi prof. MUDr. Janu Pirkovi, DrSc., že je zatížený na sport. V poslední říjnovou neděli vyrazí na trať z Maratónu do Atén.

Jan Pirk

Klasická běžecká trať nemůže mít klasičtější trasu. Letos je tomu právě 2500 let, kdy Feidippidés běžel Atéňanům zvěstovat zprávu o vítězství nad Peršany.

Trasa nedělního běhu povede původním terénem, tedy ve šlépějích statečného bojovníka. Běžci, mezi kterými bude i Jan Pirk, vyrazí na trať října 2010 v devět hodin.

Běhání patří k mému životu

„Běhání je nedílnou součástí mého života a zdravého stylu, který považuji za velmi důležitý. Tento výroční závod si nemohu nechat ujít. Sám jsem zvědav, jakým způsobem náročný terén změní můj časový průměr na této trati.“

Dvaašedesátiletý přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze byl dlouholetým členem družstva pozemního hokeje pražské Slavie.

Ovšem hlavně pravidelně polyká kilometrů – na kole, běžkách i při běhu. Potkat jej můžete nejen v Krčském lese, i na běžeckých soutěžích Pražský půlmaraton, běchovické destce či Velké Kunratické. Nevyhýbá se účasti na triatlonových soutěžích a pravidelně každý rok se na běžkách účastní světového mistrovství lékařů…

Slib nedodržel...

Je s podivem, kde při svém vytížení bere na sport čas, ale rozhodně kondičku potřebuje. Vždyť kdosi mu spočítal, že ročně absolvuje přes 300 operací, včetně několikahodinových transplantací srdce. A také, že jeho hobby "snáší" již čtyřicet let jeho žena Blanka.

„Manželka už mi nadává, abych toho nechal. Mockrát jsem jí slíbil, že skončím, a nedodržel to…“ přiznal v jednom z rohovorů profesor Jan Pirk.

Na jubilejním historickém maratonu, kde poběží světová běžecká elita, včetně zástupců České republiky, se potkají i nejrůznější světové osobnosti, které spojuje právě sport. Tam přece světoznámý kardiochirurg Jan Pirk nemůže chybět…

rav

Přečtěte si také

Diskuse: Kardiochirurg Jan Pirk po stopách Feidippidése na maratonu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci