DNA: Adolf Hitler měl zřejmě židovské i africké předky

25.8.2010 00:00   |   Společnost
Vzorky DNA, poskytnuté od celkem devětatřiceti žijících příbuzných Adolfa Hitlera (1889 – 1945), naznačují, že sám nacistický diktátor byl biologicky spřízněn s Židy, které se přitom za svého života snažil úplně vyhladit.

Adolf Hitler

Belgický publicista Jean-Paul Mulders a historik Marc Vermeeren se na počátku letošního roku vydali hledat „führerovy" příbuzné do Rakouska a do Spojených států. Každého z nich požádali o vzorek DNA.

Testy DNA jsou neúprosné

Testy DNA Hitlerových příbuzných prokázaly přítomnost chromozomu haploskupiny E1b1b1, který je v západní Evropě velmi neobvyklý. Vyskytuje se nejčastěji u Židů a také u severoafrických Berberů v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Uvedl to britský list The Daily Telegraph.

„Můžeme z toho vyvodit, že Adolf Hitler byl spřízněn s lidmi, které tak strašně nenáviděl," napsal k výsledkům těchto nejnovějších testů publicista Jean-Paul Mulders v belgickém magazínu Knack.

Haploskupina E1b1b1 je považována za jednu z původních genetických linií židovstva, je přítomna u třetiny až pětiny židovské populace. Magazín Knack, který výsledky uveřejnil, dodává, že analýza DNA Hitlerových příbuzných byla prováděna podle nejpřísnějších vědeckých standardů.

Překvapivé, ale ne poprvé

„Jde o překvapivý výsledek. A zejména v kontextu s nacistickou vizí světa, kde krev a rasa hrály ústřední roli. Ukazuje se, že Hitlerovy obavy ohledně jeho vlastních předků byly oprávněné. Podle všeho sám nebyl ´čisté´ či ´árijské´ rasy," řekl ke zveřejněné analýze profesor genetiky Ronny Decorte z Katolické univerzity v belgické Lovani.

Není to poprvé, co se vynořily dohady o původu Adolfa Hitlera. Jeho otec Alois Hitler, vlastním jménem Schicklgruber, byl nemanželským dítětem služky Marie Schicklgruber a pravděpodobně Leopolda Frankenbergera, židovského mladíka z rodiny, v níž Maria pracovala jako kuchařka. K tomuto závěru o Hitlerově dědovi z otcovy strany dospěla již dříve řada historiků.

bri

Přečtěte si také


Diskuse: DNA: Adolf Hitler měl zřejmě židovské i africké předky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci