Lední medvědi v boji proti smrtící bakterii

16.1.2010 00:00   |   Zvířata
Zlatý stafylokok (Stafylokokus aureus), bakterie odolná proti antibiotikům, je rostoucím problémem v nemocnicích na celém světě. Objasnit, jak se tento mikroorganismus a jeho resistence vyvíjí, mohou pomoci výkaly ledních medvědů.

lední mědvěd

Norští experti zjistili, že stopy zmíněné bakterie obsahují exkrementy největší šelmy ve vzdálené Arktidě. Domnívají se, že rozšíření genu zodpovědného za odolnost mikrobu vůči antibiotikům má na svědomí člověk.

Odolnost vůči antibiotikům si stafylokok vyvinul i u zvířat žijících s člověkem v mnohem těsnější blízkosti. Léky mají malou účinnost u lišek, vysoké zvěře, prasat, psů a koček.

ledni medvěd

Vedoucí výzkumu Dr. Trine Gladová z univerzity v norském městě Tromso vysvětluje: „Náš výzkum si klade za cíl zjistit, jestli rezistence proti zlatému stafylokoku vzniká přirozenou cestou, nebo jestli je způsobena užíváním antibiotik." Nová zjištění byla tento týden zveřejněna v časopise BMC Mikrobiology.

Bakterie zlatého stafylokoka mohou způsobovat vážné infekce, například infekce chirurgických ran a zápal plic, které mohou být pro těžší pacienty smrtelné. Jejich odolnost proti donedávna účinným antibiotikům přiměla farmaceutické firmy opět se zaměřit na jejich výzkum, který se v posledních letech opomíjel.

boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Lední medvědi v boji proti smrtící bakterii

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci