Žirafa na pedikúře: hrozil jí úhyn!

1.12.2009 12:00   |   Zvířata
Osm silných mužů muselo asistovat při náročném zákroku, při němž žirafí samice Lerbie podstoupila v Zoologické zahradě Olomouc úpravu přerůstajících paznehtů. Zákrok absolvovala v narkóze.

Žirafa Lerbie

"Lerbie měla dlouhodobě problémy s přerůstáním paznehtů," vysvětlila tisková mluvčí olomoucké zoo Hana Labská. Zároveň dodala, jaké nebezpečí na ní čekalo, kdyby zákrok nepodstoupila.

"Hrozily kloubní problémy a následně i potíže s chůzí. Chovatelé se tomu rozhodli předejít úpravou paznehtů. Dobrovolně si takový zákrok polodivoké zvíře ovšem samozřejmě udělat nenechá. Jediným řešením je uspání," upřesnila důvod žirafí pedikůry Labská.

Lerbie ležela s hlavou v oblacích

Narkóza tak velkého zvířete, ovšem představuje značné riziko. K náročnému zákroku proto byli přizvání zkušení pracovníci ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem Luděk Čulík a Radek Hlávka, kteří mají s chovem a uspáváním žiraf dlouholeté zkušenosti.Žirafa Lerbie při stříhání paznehtů

Jakmile Lerbie upadala do narkotického spánku, bylo třeba osmi svalnatců, kteří zachytili padající tělo zvířete a hlavně její předlouhý krk. Hlava musela být po celou dobu narkózy držena nahoru.

"Žirafy mají od přírody speciálně modifikované cévy, aby krev mohla vystoupat až šest metrů vysokému zvířeti do mozku. Pokud by krk a hlava ležely na zemi, mozek by se zvířeti překrvil a Lerbie by uhynula," tvrdila olomoucká mluvčí.

Už je zase mezi svými

V umělém spánku byla osmiletá žirafí dáma celkem 45 minut. V jeho průběhu absolvovala nejenom ošetření přerostlých paznehtů, ale i kontrolní odběr krve. Poté jí veterinární lékařka Lenka Chrastinová podala látku, po které se z narkózy probrala.

Nyní Lerbie je již opět se svým třináctičlenným stádem.

ko, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Žirafa na pedikúře: hrozil jí úhyn!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci