Duety: O fous prohrál Rous

8.11.2009 10:00   |   TV a FILM
Druhé kolo Duetů dopadlo po několika stránkách lépe než pilotní díl. Ale pořád je to jen nablýskaná Hvězdná pěchota.

Duety: O fous prohrál Rous

V minulém článku o nové pěvecké soutěži na České televizi jsem na tomto projektu nenechala nitku suchou. Co se týká druhého dílu, má očekávání nebyla velká. Dvě věci mne ale potěšily opravdu hodně. Porota a Vojtěch Bernatský (na titulním snímku s Petrou Janů).

Minule jen zahřívací kolo

Porota se v prvním kole příliš nepředvedla, ale evidentně to bylo úmyslné. Soutěžící byli šetřeni, ale s tím už je zřejmě konec. V kole druhém si totiž žádný z porotců nebral servítky. Kritika byla korektní, ale neúprosná, bodová hodnocení podstatně nižší než minule – ale u povedených výkonů samozřejmě i vyšší. Jestliže jsem minule označila porotu za pouhé zvedače kartiček, tentokrát to bylo jak má být.

Duety – díl první

StarDance bez tance

Škoda jen, že formát porotu tak nesmyslně omezuje. Jen první a poslední soutěžící se dozví slovní hodnocení od celé poroty. Všichni ostatní jsou hodnoceni pouze dvěma porotci, což mi přijde nesmyslné a stěžují si na to i samotní porotci, kteří by k leckterému výkonu rádi něco podotkli. Nedostanou k tomu ale prostor.

Nablýskaná Hvězdná pěchota

Stále se bohužel nemohu zbavit dojmu, že nucení nezpěváků ke zpěvu není šťastná myšlenka na zábavný pořad. Diváci už si své vytrpěli u někdejších televizních Silvestrů na Nově, kde byli do rolí zpěváků pasováni moderátoři, rosničky a další televizní tváře a výsledek byl tristní.

Nyní jde o totéž, pouze nesledujeme Lucii Borhyovou a Raye Korantenga v jihočeských krojích. To, co jsme amatérům promíjeli v taneční soutěži – protože přeci jen většina lidí nepozná, zda byla noha při čtvrté otočce správně propnuta – to jim v pěvecké soutěži nepromineme, protože falešný zpěv pozná mnohem více diváků.

Možná by daleko lepší byla soutěž celebrit, které sice jako zpěváky vůbec neznáme, ale jejichž zpěv je čistý a zajímavý.

A jak si v sobotu večer stáli soutěžící podle poroty i podle mě?

Jaromír Nosek a Jitka Zelenková:
Všichni tancovat jdou

Možná by se při těchto Duetech měli pěvci věnovat žánrům, které tomu lepšímu z dvojice tolik nesedí. Když se do swingu pustí Jitka Zelenková, tak vedle ní bude vypadat jako ňouma každý.

Jaromír se natolik opřel do frázování, že úplně zapomněl na to, že existuje cosi jako intonace. Falešné tóny drásaly každého diváka, kterému ještě slechy jakž takž fungují.

Tohle byl ryzí výluh hvězdné pěchoty a Jitka neměla šanci s tím cokoli udělat. Na swing musí mít člověk přirozený talent.

Průměr hodnocení poroty: 5.25/10 – Moje hodnocení: 3/10

Simona Postlerová a Petr Kolář:
Chci zapomenout

Chci zapomenout, že má oblíbená herečka tuhle píseň zpívala. Suverénní pohyb na jevišti byl dokonalým protipólem neskutečně ujíždějící intonace.

Petr Kolář se sice trochu držel zpátky a snažil se nevynikat, aby Simonin výkon ještě více nesrážel, ale marná sláva, toto byl už druhý nepříjemný zážitek sobotního večera.

Průměr hodnocení poroty: 5,25/10 – Moje hodnocení: 3/10

Ester Janečková a Kamil Střihavka:
Klobouk ve křoví

Oproti minulému kolu byla Ester jistější a mnohem lépe se její hlas pojil s hlasem Kamila. I když byla patrná nervozita, hlavně z počátku, nakonec se z toho vyloupnul opravdu povedený duet, kde Ester neudělala žádnou ostudu.

Ustála i náročný dvojhlas v refrénu, který sice měla fikaně postavený jen na několika tónech.

O to více záleželo na křišťálově čisté intonaci. A ta se dostavila. Hodnotím jako druhý nejlepší výkon večera.

Průměr hodnocení poroty: 6,75/10 – Moje hodnocení: 8.5/10

Zuzana Jandová a Petr Kotvald:
Bad Girls

Z počátku to vypadalo velmi rozpačitě. Zuzana jen chodila po jevišti a stavěla se do svůdných póz. Zdálo se, že vůbec nehodlá zpívat, ale naštěstí zpěv přišel a zdaleka nebyl špatný.

Zuzana se pochopitelně snažila bodovat ženskými zbraněmi a tato písnička si takový přístup vyžaduje.

Takže nakonec, i když ten zpěv nebyl zas úplně zázračný, celkový dojem ze skladby byl dobrý.

Průměr hodnocení poroty: 7/10 – Moje hodnocení: 7/10

Pavel Zedníček a Radka Fišarová:
Dáme si do bytu

Z Pavla Zedníčka se pomalu klube černý kůň soutěže. Něco jako tancující Václav Vydra.

Už minule mu to šlo a tentokrát potvrdil, že dokáže dřít a dřít, až zvládne i náročné nástupy či jazzové synkopy. Vystoupení navíc oživil i sólem na klarinet.

Celkově výborný a zábavný výkon a důkaz toho, že Radka Fišarová je – kromě toho, že je famózní zpěvačka – i výtečná pedagožka.

Průměr hodnocení poroty: 7,75/10 – Moje hodnocení: 8/10

Daniel Rous a Marcela Březinová:
Hold On, I‘m Comin‘

Daniel, jakkoli dobře vypadá, dobře nezní. Jeho podmanivý hlas, který většina lidí miluje už od první epizody seriálu Přátelé, zní dobře pouze při mluvení.

Když začne zpívat, je to ten ”divadelní zpěv”, tedy zpěv v rámci činohry, kdy to hercům role přikáže a my jim odpouštíme, že nezpívají jako profíci.

Úplný průšvih se ale tentokrát také nekonal, pro mě to byl průměrný obstojný výkon.

Průměr hodnocení poroty: 6/10 – Moje hodnocení: 5/10

Jana Boušková a Tomáš Trapl:
Hlaď mě a líbej (Miluj mě nebo opusť)

Bačovská halekačka z minulého kola je zapomenuta. Takhle má vypadat zábavný výkon v rámci této soutěže.

Taneční i pěvecká složka byly vyrovnané, Jana Boušková se do zpěvu opřela a podala píseň s velkou jistotou, zkušenému Tomášovi Traplovi byla takřka rovnocennou partnerkou. Dobrý výkon a slušná zábava.

Průměr hodnocení poroty: 7,75/10 – Moje hodnocení: 8/10

Vojtěch Bernatský a Petra Janů:
Sedmkrát

Když Vojtěch v medailonku sliboval, že bude zpívat chraplákem, orosila jsem se. Nedosti na tom, že většině amatérských zpěváků nejde ani rovný zpěv klidným hlasem; panáček se chce pokoušet o chraplák! Výsledek ale překvapivě dobrý. Vojtěch odhodil veškerou trému a ostych, zpíval naplno, chraplák zněl na neškoleného amatéra velmi dobře a spolu s Petrou mu to skvěle ladilo. Pro mě nejzábavnější a pěvecky nejzdařilejší výkon večera.

Průměr hodnocení poroty: 8/10 – Moje hodnocení: 9/10

Diváky neoslovil Daniel Rous

Konec pořadu přinesl první neveselý okamžik. Tedy neveselý pro soutěžící. Diváci už si dva neveselé zážitky prožili při prvních dvou soutěžních výkonech. Ale tentokrát už se v závěru pořadu vyřazovalo. Sečetly se hlasy diváků i poroty a pár s nejnižším hodnocením musel soutěž opustit. V příštím kole, kdy se bude zpívat country a rock, už si nezazpívá Daniel Rous s Marcelou Březinovou.

Lída Švédová

Přečtěte si také


Diskuse: Duety: O fous prohrál Rous

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci