Letem čínským kuchařským světem

12.9.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Čína. To je v našem lidově kuchařsko-konzumentském podání všechno, co je nadrobno nakrájené, zasypané patřičným kořením ze sáčku a podávané s rýží. Ale tohle přece není nic pro nás.

Letem čínským kuchařským světem

My dobře víme, že čínská kuchyně je věda a hlavně chutná a vypadá jinak! A těm, kteří to ještě netuší, pošlete tuhle stránku.

I jídlo má svoji filosofii

Tak jako všechno (hlavně pak čínské), i potrava má svoji filosofii. Dobré jídlo vyrovnává jin a jang (známé protipóly jako světlo a tma, žena a muž), potěší duši, dodá tělu energii a základní kameny života. Podle čínského náhledu je zdravá výživa základní prevencí onemocnění, když správně uvařená a konzumovaná, tak zachovává harmonickou energetickou rovnováhu.

Čínští kuchaři sestavují pokrmy podle tří zásadních aspektů: barvy, vůně a chuti. A současně dbají na zmíněné protiklady – světlé a a tmavé, teplé – studené, ryba – maso. Další věcí, kterou musíme věddět je, že v čínské kuchyni mají absolutní přednost pokrmy teplé. Proč? Jsou snáze stravitelné! I když samozřejmě výjimkou jsou – i čínský šéfkuchař vám nabídne jako delikatesu kousky syrové ryby, nebo ledový nápoj.

Rýže se vaří (skoro) ke všemu

Zdá se, že největší rozdíl v pokrmech našinec nakonec najde v rýži. Říká se, že s tou z naší kuchyně by Číněné umřeli hlady – my ji totiž obvykle vaříme tak, že je bez chuti, jen slaná a i na talíři skoro sypká – zkuste ji nabrat hůlkami. Naproti tomu čínská rýže je lepivá, nesolená a často voňavá.

Uvařte jednou rýži po čínsku: pro čtyři jedlíky dáme do hrnce dva hrnky propláchnué rýže (samozřejmě nikoli předvařené) a tři hrnky vody. Jakmile se začne voda vařit, hrnec přikryjeme pokličkou a vypneme vařič. Rýže po dvaceti minutách dojde sama. Nedávejte do ní ani sůl, ani hřebíček, nic. Máte ji připravenou ke každému pokrmu, jehož chuť musí zůstat dominantní. A navíc dobře nasaje omáčku.

CO VÁS MŮŽE ZAJÍMAT:

Skořice pomáhá řidičům lépe se soustředit,
uklidňuje a snižuje podrážděnost.

Vůně zlepšují řidičský um, myšlení i sex

Dušené kuře na houbách

Rýži máme, takže ještě maso. Hodí se nám současná houbařská sezóna – udělejme si dušené kuře na houbách.

Pro čtyřčlennou rodinu je akorát jedno kuře, asi dvě deci slepičího vývaru, čerstvé nakrájené houby (dejme tomu šest až osm kousků, nejlépe směs), dvě lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rýžového vína (lze nahradit suchým cherry), 1 lžíce nasekaného zázvoru, dva rozdrcené stroužky česneku, sůl, pepř, jedna nadrobno nakrájená cibule.

Na omáčku potřebujeme asi deci vývaru, lžičku ústřičné omáčky, dvě lžičky solamylu (kukuřičný škrob je lepší), sůl, pět nebeských koření. (jestliže jej nedostanete kooupit, lze jej jednoduše připravit: smíchejte skořici, hřebíček, badyán, pepř a fenykl, vše po stejném dílu).

Postup

Kuře očistíme a rozčtvrtíme. Pak je minimálně půl hodinky necháme (čas od času obrátíme) v marinádě. To jsme si připravili ze sójové omáčky, vína (cherry), zázvoru, česneku, soli, pepře a šalotky.

Rozpálíme v hlubší pánvi nebo hrnci (máte-li wok, je to jasné) olej a dozlatova v něm osmažíme okapané kousky masa. Když je maso hotové, dolijeme slepičím vývarem, přidáme houby a necháme pod pokličkou dusit asi půl hodiny.

Zavařujete dýně? Jak velké? Podívejte ve FOTOGALERII

Maso z pánve vyjmeme a sos smícháme s útřičnou omáčkou, zbylou marinádou a deckou slepičí polévky. Omáčku zahustíme škrobem, necháme přejít varem, okořeníme a máme hotovo. Servírujeme na talíř maso, které přelijeme omáčkou, rýži každému zvlášť v misce.

Játra jásají, tělo posíleno!

Mluvili jsme o významu jídla na celkovou harmonii těla a duše. Dušené kuře na houbách by mělo posilovat funkci jater, zbavit tělo jedovatých a škodlivých látek a posílit tak imunitní systém. Věřte, nevěřte - hlavně dobrou chuť!

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Letem čínským kuchařským světem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci