Proti početí? Bobří varlata a brambůrky!

8.9.2009 00:00   |   Sex a vztahy
Místy až neuvěřitelná zjištění o tom, co všechno se dá použít jako alternativní antikoncepční metoda, přinesl průzkum ve Velké Británii.

Proti početí? Bobří varlata a brambůrky!

Londýnská společnost Opinion Health pro výzkum veřejného mínění v oblasti zdravotnictví se britských žen ve věku od 18 do 50 let dotazovala na antikoncepční metody. A dvacet procent žen například odpovědělo, že jako "bariéru proti spermiím" je možné použít také chléb, potravinovou folii nebo kuřecí kůži.

Další dotazované ženy, podle britské rozhlasové a televizní stanice BBC, která výsledky průzkumu zveřejnila, zase uvedly, že namísto hormonálních pilulek může posloužit i coca cola, kebab, čokoláda nebo bramborové lupínky.

Trus, med, vosk

Prostředky, kterým se přisuzovaly antikoncepční účinky, jsou staré tisíce let. Mezi takové přípravky patřil třeba krokodýlí trus a med nebo mořské houby a včelí vosk.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Sexuální chutě si musíte umět pěstovat
NEJ zabijákem sexu je zápach z úst
Když je partner vaším dalším dítětem

Zřejmě jedním z nejopojnějších antikoncepčních přípravků, jaký užívali naši předci, byl alkohol, vyrobený z dušených bobřích varlat. Ten sice dnes již uplatnění najde těžko, ale podle výsledků průzkumu společnosti Opinion Health se zdá, že ve Velké Británii přesto ještě některé obdobně "spolehlivé" metody přežívají.

„Ani to moc neudivuje, vezmeme-li v úvahu, že Británie má nejvyšší procento neplánovaných těhotenství v Evropě," říká až sarkasticky Dr. Annie Evans ze Sexuologického zdravotního centra v Bristolu.

Alarmující, ale nepřekvapují

Další omyly se týkaly samotného užívání antikoncepčních pilulek. Například deset procent dotázaných žen mělo za to, že i když pilulky přestanou užívat, přesto jsou proti početí chráněny ještě několik dalších let a až poté dojde k obnovení plodnosti a otěhotní. A některé ženy v průzkumu dokonce tvrdily, že hormonální antikoncepce může ochránit před virem HIV.

„Zjištění o tom, jaké nesprávné informace kolují mezi lidmi, jsou sice alarmující, ale nijak mne nepřekvapují. Během své lékařské praxe jsem se v rodinách pacientů setkal s mnoha zneklidňujícími názory," vyjádřil se k výsledkům průzkumu profesor Steve Field, předseda Královského kolegia praktických lékařů.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Proti početí? Bobří varlata a brambůrky!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci