Jakub řídí auto jen nohama

17.8.2009 00:00   |   Společnost
Řídit nohama? Bez problémů! Alespoň pro osmnáctiletého Jakuba Tomeše z České Třebové. Narodil se totiž bez rukou. Řidičák si udělal dnes v Přelouči na Pardubicku.

Jakub řídí auto jen nohama

Jakub si svůj handicap nepřipouští a říká, že "jiný" není.

„Chodil jsem i do běžné základní školy,“ říká Kuba, který v červnu dokončil obchodní školu a od září nastupuje na stavební průmyslovku.

Právě i kvůli studiu se rozhodl zkusit si udělat "papíry na auto". Rád by na průmyslovku do Vysokého Mýta jezdil vlastním vozem.

Potíže s blinkry vypiloval

„Mám rád auta a řídit auto byl odmalička můj sen,“ svěřil se již jako novopečený řidič.

Celý vůz ovládá pouze nohama a podle svých slov mu řízení nedělá žádné problémy. „Potíže jsem měl jen s blinkry, ale to jsme vypilovali,“ říká.

Jakub ukazuje, že když to zvládl on, zvládnou to i jiní.

„Pravděpodobně nebude jediný, kdo v republice řídí nohama, ale osobně o jiném případu nevím. Handicapovaní jsou zodpovědní řidiči,“ uvádí jeho instruktor Miroslav Bureš z autoškoly pro tělesně postižené lidi v Přelouči na Pardubicku. Ten již učil i řidiče, který neměl nohy a jednu ruku. „I on se naučil bezpečně řídit,“ dodává Miroslav Bureš.

Jak se řídí nohama?

Auto pro Jakuba musí být speciálně upraveno – vypadá podobně jako pro řidiče, kteří například přišli po úrazu o nohy a řídí pouze rukama.

Kuba je zcela samostatný, nohou si auto odemkne i otevře. Posadí se, vyzuje boty a zapne bezpečnostní pás, opět nohou. Pak už jen zasune klíček do zapalování, nastartuje, dá blinkr, zařadí na automatické převodovce stupeň pro jízdu, přidá plyn a vyráží do ulic.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Jakub řídí auto jen nohama

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci