Potíže s konečníkem má každý druhý. Nejste v tom sami

19.1.2024 00:00   |   Zdraví a krása
Svědění, řezání nebo pálení a troška krve na toaletním papíře znamenají nejčastěji problémy s hemoroidy. Přesné údaje nejsou známé, ale odhaduje se, že v dospělosti takto trpí 50–70 % české populace.

konecnik

Jen o tom málokdo o tom otevřeně mluví. Pomůže vám dostatek vhodného pohybu, vláknina a tekutiny, vhodné léky a ověřené masti.

„U žen je onemocnění často spojené s těhotenstvím a s porodem. Uvádí se, že třetina žen má obtíže s hemoroidy právě během tohoto období,“ říká proktolog MUDr. Julius Örhalmi z Nemocnice Hořovice.

Hemoroidy jsou malé nesmírně důležité žilní pleteně, které dokonale utěsňují řitní otvor, aby samovolně neodcházela stolice.

Kvůli špatné stravě (málo vlákniny a tekutin), vysedávání na toaletě, nedostatku pohybu nebo naopak zcela nevhodnému pohybu se oblast konečníku může zbytečně překrvit.

Vliv má i dědičná zátěž, hormony, stres a dráždivé potraviny

Konečník může svědit, pálit i krvácet Hemoroidy se proto zvětšují a špatně z nich odtéká žilní krev zpátky k srdci. Rozšířené hemoroidální pleteně pak značně komplikují vyprazdňování.

Celý konečník může po návštěvě toalety pálit, řezat, svědit nebo otékat. Zcela běžné jsou i drobné známky krve, a to například u řitní trhlinky, která je provázená právě pocitem pálení a řezání.

Jindy zase může jít o pár kapek krve ukazující na krvácivý hemoroid. Období, kdy se symptomy projevují nejvýrazněji, se nazývají hemoroidální ataka.

Mohou trvat pár dní a obvykle se střídají s obdobím klidu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

V péči o pleť chce každý věk něco
V mrazu je důležité správně pečovat o naší pleť!
Nepřidělávejte si zbytečně vrásky v obličeji

Nestyďte se za něco, co má každý druhý

Hemoroidální onemocnění je velice intimní problém a je zcela přirozené, že se o něm lidé ostýchají mluvit se svým praktickým lékařem, ke kterém jinak chodí se zcela běžnými chorobami.

Pokud vás trápí stud, můžete navštívit kliniky nebo ambulance specializované přímo na onemocnění konečníku (proktologie).

Zde bývají velmi dobře připraveni na citlivou komunikaci s pacienty, protože s ničím jiným, než s těmito obtížemi sem lidé nechodí. Podle odhadů je to v dospělém věku 50–70 % populace.

Vyšetření nemusí bolet, nebojte se

Představa, že lékař pomocí nástrojů vyšetřuje rozbolavělý konečník, není příliš lákavá. Strach je ale zbytečný.

„Ve chvíli, kdy je oblast řitního otvoru příliš podrážděná, děláme zpravidla vyšetření pouze pohledem. Pacientům pak doporučíme a předepíšeme venofarmaka, léky, které posilují žilní stěny hemoroidálních uzlů a jsou v léčbě hemoroidálního onemocnění velice efektivní," vysvětluje proktolog MUDr. Julius Örhalmi.

Teprve, když se situace dostatečně zklidní, provádí se nebolestivé vyšetření pomocí osvětleného tubusu. Poté se zhodnotí, jak se v léčbě bude  postupovat dál.

Léčba nemusí nutně skončit ambulantním zákrokem. Mnohdy postačí užívání léků a nastavení režimových opatření.

7 režimových opatření, které pomáhají při hemoroidálních obtížích

  • Přidejte do jídelníčku vlákninu a pijte dostatek tekutin.
  • Každý den se hýbejte, vynechejte ale činnosti, které zvyšují tlak do malé pánve (zvedání těžkých předmětů).
  • Cyklistice, jízdě na koni a na motorce se nevěnujte příliš často.
  • Nevysedávejte zbytečně dlouho na toaletě.
  • Naučte se vyprazdňovat vždy ve stejný čas, v klidu a bez zbytečného spěchu.
  • Omezte kořeněná jídla, alkohol a nadměrné pití kávy.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Potíže s konečníkem má každý druhý. Nejste v tom sami

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci