Malí ani velcí pacienti o Vánocích sami nezůstanou

19.12.2023 00:00   |   Společnost
Přestože přípravy na vánoční svátky v těchto dnech vrcholí, ne každý má to štěstí, aby je trávil doma nebo dle svých představ.

Zdravotni klauni

Pro děti v nemocnicích a seniory v domovech může být aktuální období náročnější než kdy jindy.

Zpříjemnit svátky jim však dorazí Zdravotní klauni, kteří mají během vánočního týdne naplánovaných celkem 66 klauniád, a to včetně Štědrého dne.

Zdravotní klauni mají v období 23.12.-31.12. naplánovaných celkem 66 klauniád v přibližně 35 nemocnicích a 7 domovech pro seniory pro celé České republice.

V průběhu celého prosince pak malé i velké pacienty navštíví celkem 367krát.

Šťastné dětské oči

Hospitalizace dítěte je pro rodinu vždy stresovou situací, o to více v čase, na který se všichni, zvláště děti, celý rok velmi těší.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně v zimě nevyschnout. Víme, jak na to
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

Nikdo nechce místo rozzářených očí u stromečku řešit zranění, urgentní operaci nebo nedej bože vážnější diagnózu, nicméně se to samozřejmě děje, a to i o Vánocích,“ říká manažerka klaunského týmu Klára Palečková.

Uvolňovat napětí, přinést smích, radost a naději, a to nejen samotným pacientům, ale i zdravotnickém personálu, právě to je naše poslání.

Během Vánoc musím klauni napnout síly ještě více.

Navštíví nejenom děti

Kromě návštěv v nemocnicích míří klauni také do domovů pro seniory. Ke klientům těchto zařízení přicházejí jako staří známí, kteří přišli zavzpomínat, zazpívat si známé koledy a přátelsky společně oslavit nejkouzelnější svátky roku.

Přestože se klauni snažím o maximum návštěv, jejich kapacity jsou samozřejmě omezené.

Pro seniory, které nemohou osobně navštívit, připravili speciální čtyřdílnou sérii podcastu Rádio klaun, zaměřenou na vánoční tématiku.

"Naši klauni, které klienti v domovech velmi dobře znají, si povídají o vánočních zvycích i přípravách. Podcast si však může každý pustit i doma, je dostupný na Spotify i všech dalších podcastových platformách,“ říká Irena Dubail, koordinátorka programů pro seniory.

zit, ŽenyproŽeny.cz

 
Přečtěte si také


Diskuse: Malí ani velcí pacienti o Vánocích sami nezůstanou

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci